Ένας ναός Ναβαταίων ανακαλύφθηκε στα ανοικτά των ακτών του Pozzuoli της Ιταλίας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Antiquity τον Σεπτέμβριο. Το εύρημα θεωρείται ασυνήθιστο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της αρχιτεκτονικής των Ναβαταίων βρίσκεται στη Μέση Ανατολή.
Το Puteoli, όπως ονομαζόταν τότε το πολυσύχναστο λιμάνι, ήταν κόμβος για πλοία που μετέφεραν και εμπορεύονταν αγαθά στη Μεσόγειο υπό τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία. Στην πόλη υπήρχαν αποθήκες γεμάτες με σιτηρά που εξήχθησαν από την Αίγυπτο και τη Βόρεια Αφρική κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Αυγούστου (31 π.Χ. έως το 14 μ.Χ.). Λόγω ηφαιστειακών εκρήξεων, το λιμάνι τελικά έπεσε στη θάλασσα.
Στη θάλασσα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν ναό 2.000 ετών που ανεγέρθηκε λίγο μετά την κατάκτηση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και την προσάρτηση του Ναβαταϊκού Βασιλείου, μια κίνηση που οδήγησε πολλούς κατοίκους να μετεγκατασταθούν σε διάφορα μέρη της αυτοκρατορίας. Ο ναός, ο οποίος ήταν αφιερωμένος σε έναν Ναβαταϊκό θεό Dushara, είναι το μόνο παράδειγμα αυτού του είδους που βρέθηκε εκτός της Μέσης Ανατολής.
Σε αντίθεση με τους περισσότερους ναούς των Ναβαταίων, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι με κείμενο σε αραμαϊκή γραφή, αυτός έχει μια επιγραφή γραμμένη στα λατινικά. Το αρχιτεκτονικό του στυλ αντανακλά επίσης την επιρροή της Ρώμης. Στα 32 επί 16 πόδια, ο ναός είχε δύο μεγάλα δωμάτια με μαρμάρινους βωμούς διακοσμημένους με ιερές πέτρες. Μια συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου της Καμπανίας και του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού υποστήριξε την έρευνα των δομών και των αντικειμένων που αποκαλύφθηκαν.
Κάτω από τη βασιλεία του Αυγούστου και του Τραϊανού (98–117 μ.Χ.), οι Ναβαταίοι έλαβαν ελευθερία ως αποτέλεσμα του σημαντικού πλούτου από το εμπόριο πολυτελών ειδών από την Ιορδανία και τη Γάζα που έφτασαν στο Puteoli. Ωστόσο, όταν το Ναβαταίο Βασίλειο έχασε τον έλεγχο από τις λεγεώνες του Τραϊανού το 106 μ.Χ., οι Ρωμαίοι πήραν τον έλεγχο των εμπορικών δικτύων και οι Ναβαταίοι έχασαν την πηγή του πλούτου τους.
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι ντόπιοι έθαψαν σκόπιμα τον ναό κατά τον 2ο αιώνα, πριν η πόλη βυθιστεί.
Πηγή: ARTnews