Οι αμέτρητες υποχρεώσεις και το τρέξιμο που κατακλύζει την καθημερινότητά μας, μάς κάνουν να παραγκωνίζουμε τον ύπνο. Τι γίνεται όμως αν το μυστικό για να δείχνετε και να αισθάνεστε καλύτερα δεν βρίσκεται μόνο στις wellness τάσεις; Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, ο ύπνος ομορφιάς (beauty sleep) είναι κάτι περισσότερο από μία φράση και υπόσχεται να σας χαρίσει πραγματική ευεξία και ξεκούραση.
Τι είναι ο ύπνος ομορφιάς
Η επαρκής ξεκούραση σάς βοηθά να φαίνεστε και να αισθάνεστε καλύτερα. Ο ύπνος ομορφιάς αναφέρεται στις αναζωογονητικές κι επανορθωτικές ιδιότητες του ύπνου που ωφελούν το δέρμα, τα μαλλιά και τη συνολική υγεία και ψυχολογία. Όταν κοιμόμαστε, το σώμα μπαίνει σε μια κατάσταση επανόρθωσης. Τα κύτταρα αναγεννώνται και απελευθερώνονται ορμόνες για την επιδιόρθωση των ιστών και των μυών. Αυτή η διαδικασία οδηγεί σε μια φυσική λάμψη, λιγότερες ρυτίδες και πιο υγιή επιδερμίδα. Όταν παραλείπετε τον καλό ύπνο, σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει πως έχετε μαύρους κύκλους, πρησμένα μάτια και θαμπό δέρμα.
Οι ώρες ύπνου που χρειάζεται κάθε άτομο μπορεί να διαφέρουν. Ωστόσο, οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται περίπου 7 έως 9 ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ. Εάν αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, ίσως αυτό να αποτελεί ένα σημάδι ότι ήρθε η ώρα να προσαρμόσετε τις συνήθειες του ύπνου σας.
Πώς θα τον πετύχετε
– Καθιερώστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου: Βάλτε στόχο να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Αυτή η συνοχή βοηθά στη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού του σώματός σας, καθιστώντας ευκολότερο να αποκοιμηθείτε και να ξυπνήσετε πιο ανανεωμένοι.
– Δημιουργήστε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο: Χαλαρώστε πριν πάτε για ύπνο κάνοντας ήπιες δραστηριότητες. Η ανάγνωση ενός βιβλίου, ο διαλογισμός ή ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να σας βοηθήσει να δείξετε στο σώμα σας ότι είναι ώρα για ύπνο. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις οθόνες κινητών και λάπτοπ ή την τηλεόραση, καθώς το μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών μπορεί να επηρεάσει τον φυσικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης του σώματός σας.
– Κάντε το υπνοδωμάτιό σας το καταφύγιό σας: Το περιβάλλον στο οποίο κοιμάστε έχει μεγάλη σημασία. Διατηρήστε την κρεβατοκάμαρά σας σκοτεινή, ήσυχη και δροσερή -συνήθως περίπου 15-19°C. Επενδύστε σε ένα άνετο στρώμα και χρησιμοποιήστε κουρτίνες συσκότισης ή φορέστε μια μάσκα ύπνου εάν θέλετε. Τα χαλαρωτικά αρώματα, όπως η λεβάντα, μπορούν επίσης να δημιουργήσουν μια γαλήνια ατμόσφαιρα στο δωμάτιό σας και να κοιμηθείτε έτσι ευκολότερα.
– Προσέξτε τη διατροφή σας: Αυτό που τρώτε και πίνετε πριν τον ύπνο μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σας. Αποφύγετε τα βαριά γεύματα, την καφεΐνη και το αλκοόλ πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου. Αντ’ αυτών, επιλέξτε ελαφριά σνακ, όπως μια μπανάνα, αμύγδαλα ή ένα ποτήρι ζεστό γάλα.
– Ασκηθείτε τακτικά: Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να προάγει τον καλύτερο ύπνο μειώνοντας το στρες. Ωστόσο, προσπαθήστε να μην ασκείστε πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου, καθώς αυτό μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και να σας κάνει να νιώθετε πιο ξύπνιοι και γεμάτοι ενέργεια. Ιδανικά, προσπαθήστε να γυμνάζεστε το πρωί ή νωρίς το απόγευμα για να αποκομίσετε τα οφέλη της άσκησης χωρίς να διαταράξετε όμως την ξεκούρασή σας.
– Περιορίστε τους υπνάκους: Ενώ ένας σύντομος υπνάκος κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι αναζωογονητικός, αν τελικά καταλήξετε να κοιμάστε περισσότερο, αυτό μπορεί να επηρεάσει τον νυχτερινό ύπνο σας. Κοιμηθείτε για λιγότερο από 30 λεπτά και αποφύγετε να το κάνετε αργά το απόγευμα.
– Διαχειριστείτε το άγχος: Εάν το μυαλό σας «τρέχει» τη νύχτα σε όλα αυτά που έχετε να κάνετε την επόμενη μέρα ή στη δουλειά, μπορεί να είναι δύσκολο να σας πάρει ο ύπνος. Η εξάσκηση τεχνικών χαλάρωσης όπως η βαθιά αναπνοή ή το journaling μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του άγχους και να ηρεμήσουν το μυαλό σας πριν τον ύπνο.
– Μειώστε τον χρόνο που περνάτε μπροστά από μία οθόνη: Όπως προαναφέραμε, το μπλε φως που εκπέμπεται από τηλέφωνα, tablets, κινητά και υπολογιστές μπορεί να διαταράξει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο -χρησιμοποιήστε το κινητό σας τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο και όχι λίγο πριν πέσετε στο κρεβάτι.
Πηγή: Vita