Την Τρίτη, αποκαλύφθηκε η αποκατάσταση ενός από τα πιο πολύτιμα έργα τέχνης των Μουσείων του Βατικανού. Το Apollo Belvedere είναι ένα μαρμάρινο γλυπτό του ομώνυμου Έλληνα θεού που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ.

Το άγαλμα, που εκτελέστηκε από τον Giovanni Angelo Montorsoli, είναι ένα ρωμαϊκό αντίγραφο ενός αυθεντικού χάλκινου αγάλματος που δημιουργήθηκε από τον Έλληνα γλύπτη Λεοχάρη μεταξύ 330 και 320 π.Χ. Δείχνει τον θεό να έχει μόλις εκτοξεύσει ένα βέλος και είναι γνωστός για την ελαφριά σιλουέτα του και τα απαλά κατσαρά μαλλιά του.

Ο Πάπας Ιούλιος Β’ έφερε το κομμάτι στο Βατικανό στις αρχές του 16ου αιώνα. Το 2019, αφαιρέθηκε από τη δημόσια θέα για επισκευές. Ωστόσο, υπήρξαν διακοπές που σχετίζονται με την πανδημία και τις καραντίνες ως αποτέλεσμα των περιορισμών στην Ιταλία. Τα κατάγματα στα γόνατα και τα πόδια του, μαζί με τον καθαρισμό με λέιζερ και την εγκατάσταση ενός στύλου στη βάση για αύξηση της σταθερότητας, χρειάστηκαν χρόνια για να ολοκληρωθούν από τους ειδικούς στην αποκατάσταση.

«Αυτός ο τύπος αποκατάστασης… είναι η έκφραση αυτού που θέλουμε να είναι τα Μουσεία του Βατικανού», δήλωσε στο Reuters η Barbara Jatta, διευθύντρια των Μουσείων. «Μια ισορροπία παράδοσης, γλωσσολογίας και μελέτης, με βλέμμα που κοιτάζει στο μέλλον».

Τα Μουσεία του Βατικανού φιλοξενούν μερικά από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του κόσμου από την αρχαία Ρώμη, την Αίγυπτο και την Αναγέννηση. Δέχονται περίπου επτά εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, γεγονός που αποφέρει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.

Πηγή: Reuters

[mc4wp_form id="278"]