Η νέα ταινία του σπουδαίου χιλιανού σκηνοθέτη Pablo Larrain, με τίτλο Maria και πρωταγωνίστρια την Angelina Jolie, θα σηματοδοτήσει την έναρξη του 65ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, στο Ολύμπιον. 

Στην ταινία, η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός είναι η Μαρία Κάλλας, η πιο εμβληματική ερμηνεύτρια του 20ού αιώνα. Η ταινία ακολουθεί την Ελληνίδα ντίβα την περίοδο που αποσύρεται στο Παρίσι μετά από μια λαμπερή και ταραχώδη ζωή. Στην ταινία παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες της θρυλικής σοπράνο, καθώς αναπολεί την ταυτότητα και τη ζωή της, αποκαλύπτοντας παράλληλα άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς της.

O υποψήφιος για Όσκαρ και βραβευμένος σε Κάννες, Βενετία και Βερολίνο Pablo Larrain, μας βυθίζει στα ενδότερα μιας μυθικής φιγούρας που καλείται να διαχειριστεί το βάρος μιας ανυπολόγιστης φήμης και κληρονομιάς. H Angelina Jolie, σε μία ερμηνεία που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και ενθουσιώδες χειροκρότημα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας (8 λεπτών σύμφωνα με τα ρεπορτάζ), ενσαρκώνει τη γυναίκα πίσω από τον μύθο, μια τραγική ηρωίδα που έρχεται αντιμέτωπη με το φάντασμα ενός αλλοτινού και αξεπέραστου μεγαλείου, τον φόβο της θνητότητας, τις ανοιχτές πληγές μιας ζωής γεμάτης ανεπανάληπτους θριάμβους και ανεπούλωτα τραύματα. Άλλωστε, ερωτηθείσα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του φεστιβάλ Βενετίας σχετικά με τα κομμάτια του χαρακτήρα της Κάλλας με τα οποία σχετιζόταν περισσότερο, η Jolie είπε «Συμμερίζομαι την ευαλωτότητά της περισσότερο από οτιδήποτε άλλο».

Έχοντας στο επίκεντρο τις τελευταίες μέρες της Μαρίας Κάλλας, η ταινία έναρξης του φετινού Φεστιβάλ ολοκληρώνει την άτυπη τριλογία του Pablo Larrain για ισάριθμες εκθαμβωτικές γυναικείες προσωπικότητες που άφησαν το δικό τους στίγμα στην ιστορία και στον πολιτισμό του 20ού αιώνα, παίρνοντας τη σκυτάλη από το Jackie (για την Τζάκι Κένεντι) και το Spencer (για την πριγκίπισσα Νταϊάνα). Σύμφωνα με κριτικούς και κοινό, ο Pablo Larrain είναι ο πλέον κατάλληλος σκηνοθέτης biopics ταινιών.

Διανθισμένο με τις μαγευτικές όπερες που ερμήνευσε μοναδικά η Μαρία Κάλλας, άλλα και διάσπαρτο με αναδρομές στα πιο κομβικά επεισόδια της ταραχώδους ζωής της, από τα βασανιστικά χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τη θυελλώδη σχέση με τον Αριστοτέλη Ωνάση, η ταινία ρίχνει φως στα ανθρώπινα σκοτάδια που φωλιάζουν πίσω από την εκτυφλωτική βιτρίνα της καθολικής αναγνώρισης. 

Το 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με σπουδαίες ταινίες, αφιερώματα και καλεσμένους, ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου και ρίχνει αυλαία στις 10 Νοεμβρίου.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από το Cinobo και τη Faliro House.

[mc4wp_form id="278"]