Η σωστή διατροφή είναι ένα ερώτημα που μας απασχολεί πολύ τα τελευταία χρόνια τόσο για λόγους υγείας όσο και για λόγους διατήρησης ή μείωσης του βάρους μας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή να τρώμε σωστά και υγιεινά. Ένας από αυτούς είναι το το mindful eating ή αλλιώς η ενσυνείδητη διατροφή, που αποτελεί μια και από τις πιο δημοφιλείς διατροφικές τάσεις των τελευταίων ετών.
Τι είναι το mindful eating;
Είναι μια πρακτική που εφαρμόζουμε στον προγραμματισμό των γευμάτων μας και ουσιαστικά μας καλεί να σκεφτούμε λογικά τους λόγους που μας οδηγούν να καταλώνουμε συγκεκριμένες τροφές σε συγκεκριμένες στιγμές.
Τα ερωτήματα που καλούμαστε να θέσουμε στον εαυτό μας είναι τα εξής:
-Τι τρώω;
-Πότε το τρώω
-Πού το τρώω
-Γιατί τρώω;
Ποια είναι τα οφέλη του
Γιατί μας βοηθά αυτή η τακτική; Όταν αναλογιζόμαστε γιατί κάνουμε κάποιες διατροφικές επιλογές, έχουμε χρόνο να εξετάσουμε τα υπερ και τα κατά των επιλογών μας και να αρχίσουμε να εντέλει να τρώμε πιο ενσυνείδητα και κατά προέκταση πιο υγιεινά.
Η συγκεκριμένη τάση μας βοηθά στα εξής:
– Να τρώμε μόνο όταν πεινάμε
– Βοηθά στη διαδικασία της πέψης καθώς μας αποτρέπει από άσκοπα τσιμπολογήματα, ιδιαίτερα σε βραδινές ώρες
– Συντελεί στην τήρηση του προγράμματος της δίαιτάς μας, αν έχουμε αποφασίσει ότι θέλουμε να χάσουμε κάποια κιλά
– Μειώνει το στρες, όπως κάθε άλλη ενσυνείδητη πρακτική
– Μας προσανατολίζει προς πιο υγιεινές επιλογές, μια και όταν έχουμε απόλυτη συνείδηση του τι τρώμε, θα αποφύγουμε τα πιο ανθυγιεινά
Πώς να το πετύχετε
Δεν είναι εύκολο, αλλά ούτε και ανέφικτο. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν τρόπο ζωής, που έχει διάρκεια και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Για να το καταφέρουμε, χρειάζεται προσπάθεια και συγκέντρωση στον στόχο μας, αλλά και υπομονή και επιμονή.
Tips που θα συντελέσουν στην επίτευξη του στόχου σας:
1. Κλείνουμε την τηλεόραση, τον υπολογιστή και τις υπόλοιπες συσκευές, κυρίως το κινητό και συγκεντρωνόμαστε σε αυτό που τρώμε. Έρευνες έχουν δείξει ότι το φαγητό μπροστά στις οθόνες μάς παχαίνει, καθώς έχουμε την τάση να τρώμε περισσότερο.
2. Δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας όταν τρώμε, καταναλώνοντας αργά το φαγητό μας και αφιερώνοντας γύρω στα 20′, χωρίς να μας αποσπούν εξωτερικοί παράγοντες.
3. Σερβίρουμε μικρές ποσότητες στο πιάτο μας. Δεν το γεμίζουμε πάρα πολύ, ώστε να αναγκαστούμε να το αδειάσουμε, παρόλο που έχουμε χορτάσει. Τρώμε αργά, ώστε να χορτάσουμε με μικρότερη ποσότητα φαγητού.
4. Δεν γεμίζουμε πολύ το στόμα μας με φαγητό και το μασάμε σε αργούς ρυθμούς, για να το απολαύσουμε.
5. Βάζουμε όλες τις αισθήσεις στο παιχνίδι, ώστε να συνειδητοποιήσουμε τι τρώμε με όλο μας το είναι: πέρα από τη γεύση, βάζουμε στο παιχνίδι την όσφρηση και την αφή και συγκεντρωνόμαστε σε αυτό που τρώμε.
6. Τσεκάρουμε τον εαυτό μας, πριν και μετά το φαγητό. Πεινάμε ή όχι;
7. Κρατάμε ιδανικά ένα ημερολόγιο με το τι μας αρέσει να τρώμε και τι όχι, πώς νιώθουμε πριν και μετά την κατανάλωση κάποιων τροφών.
8. Κάνουμε ένα πρόγραμμα για το τι τρώμε κάθε μέρα, ώστε να καταφέρνουμε να κάνουμε και πιο υγιεινές επιλογές.
Πηγή: Cantina