Τα μουσικά ντοκιμαντέρ δεν είναι σπάνιο φαινόμενο αυτές τις μέρες, ειδικά όταν επικεντρώνονται στους Beatles. Με τα χρόνια, οι Fab Four έχουν βρεθεί στο επίκεντρο αμέτρητων διαφορετικών ντοκιμαντέρ, βιβλίων και ταινιών, όλα με στόχο να δώσουν λίγη περισσότερη εικόνα για τη ζωή και την εποχή του μεγαλύτερου συγκροτήματος όλων των εποχών. Ωστόσο, δεν είναι τόσο συχνό αυτές οι ταινίες να παρουσιάζουν ένα τόσο γεμάτο με αστέρες συνεργείο παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των Martin Scorsese και David Tedeschi, οι οποίοι πρόκειται να συνεργαστούν στο επερχόμενο ντοκιμαντέρ Disney+ Beatles ’64.

Εστιάζοντας στην πρώτη επίσκεψη των Beatles στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1964, το ντοκιμαντέρ στοχεύει να αποτυπώσει το πνεύμα μιας ιδιαίτερα σημαντικής περιόδου στην ιστορία του συγκροτήματος. Όταν επισκέφτηκαν τις ΗΠΑ, ο John, ο Paul, ο George και ο Ringo ήταν ήδη γνωστά ονόματα στη γενέτειρά τους, το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η έντονη δημοτικότητα που είδαν στις Ηνωμένες Πολιτείες οδήγησε το συγκρότημα σε μια πορεία προς την παγκόσμια κυριαρχία. Όχι μόνο το ταξίδι τους στην Αμερική αντιπροσώπευε την απόλυτη κορυφή της Beatlemania, αλλά εγκαινίασε μια εντελώς νέα εποχή για το γκρουπ.

Το ντοκιμαντέρ Beatles ‘64 θα έχει ως στόχο να απαθανατίσει την απαράμιλλη πολιτιστική στιγμή των Beatles που έφτασαν στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, πριν εμφανιστούν στα σαλόνια σε όλη τη χώρα μέσω της εμφάνισής τους στο The Ed Sullivan Show. Η σημασία αυτού του γεγονότος στην ιστορία της αμερικανικής μουσικής δεν μπορεί παρά να υπερεκτιμηθεί, γεγονός που το ντοκιμαντέρ θα εξερευνήσει σε βάθος.

Το ντοκιμαντέρ φέρεται να αποτελείται από αρχειακά κλιπ και διάσημα πλάνα της μπάντας, εκτός από πλάνα που τραβήχτηκαν αρχικά από τους Albert και David Maysles, που έχουν ανανεωθεί πρόσφατα σε 4K. Επιπλέον, η εμβληματική ταινία των Beatles που παίζουν στο The Ed Sullivan Show έχουν γίνει εκτενώς remaster. Αυτός ο συνδυασμός νέων και πρόσφατα ανανεωμένων πλάνων πιθανότατα θα κάνει το Beatles ‘64 απαραίτητο για τους θαυμαστές του συγκροτήματος.

Ίσως ακόμη πιο εντυπωσιακό, είναι ότι το ντοκιμαντέρ θα σκηνοθετηθεί από τον David Tedeschi σε παραγωγή του Martin Scorsese. Ως ένας από τους μεγαλύτερους κινηματογραφιστές στην αμερικανική ιστορία, ο Scorsese θα αφήσει αναμφίβολα το στίγμα του στην τελευταία ταινία. Μάλιστα, το ζευγάρι έχει συνεργαστεί στο παρελθόν σε πολλά έργα, συμπεριλαμβανομένων μουσικών ντοκιμαντέρ όπως το Personality Crisis: One Night Only, το οποίο εξιστόρησε τη δουλειά του David Johansen των New York Dolls, καθώς και το Rolling Thunder Revue, την ταινία του Scorsese για τον Bob Dylan.

Αν η συμμετοχή του Scorsese και του Tedeschi δεν είναι αρκετή για να καθησυχάσει τους θαυμαστές ότι το Beatles ’64 θα αποδώσει τη σημασία των πρώτων βημάτων των Beatles στο έδαφος των ΗΠΑ, η ταινία υποστηρίχθηκε επίσης από τα δύο επιζώντα μέλη του συγκροτήματος, τον Paul McCartney και τον Ringo Starr. Και οι δύο μουσικοί θα λάβουν τίτλους παραγωγής στην ταινία, μαζί με τους Sean Ono Lennon και Oliva Harrison.

Το Beatles ‘64 πρόκειται να κάνει πρεμιέρα αποκλειστικά στο Disney+ από τις 29 Νοεμβρίου. Παράλληλα με την κυκλοφορία του, η Apple Corps επανεκδίδει επίσης διάφορα άλμπουμ συλλογής των Beatles σε βαρύ βινύλιο για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες. Αυτοί οι δίσκοι, που κυκλοφόρησαν αρχικά για την αγορά των ΗΠΑ στη δεκαετία του 1960, θα συγκεντρωθούν σε ένα νέο box set, The Beatles: 1964 U.S. Albums In Mono.

Πηγή: Far out magazine

[mc4wp_form id="278"]