Μια νέα έκθεση τέχνης είναι εμπνευσμένη από τις εμπειρίες των παιδιών από τη χώρα των Βάσκων που μεταφέρθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου.

Σχεδόν 4.000 έφτασαν με πλοίο στο Southampton, μετά τον βομβαρδισμό της πόλης Guernica το 1937, και αρχικά στεγάστηκαν σε προσωρινό στρατόπεδο έξω από την πόλη. Οι καλλιτέχνες Sonia Boué και Ashokkumar D Mistry δημιούργησαν την έκθεση, με τίτλο Las Gemelas: Arrival (a lexicon of unmaking), βασισμένη σε υλικό που φυλάσσεται στο αρχείο του Πανεπιστημίου του Southampton. Η γκαλερί John Hansard το περιέγραψε ως «μια βαθιά προσωπική αφήγηση της ιστορίας».

Στις 26 Απριλίου 1937 η μικρή βασκική πόλη Guernica έγινε στόχος των εθνικιστικών δυνάμεων του Franco, με την υποστήριξη της γερμανικής και της ιταλικής αεροπορίας, σε μια από τις πιο διαβόητες ενέργειες του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου. Χιλιάδες οικογένειες αναζήτησαν προστασία για τα παιδιά τους στέλνοντάς τα στο εξωτερικό – σχεδόν 4.000 συγκεντρώθηκαν στο SS Habana με προορισμό το λιμάνι του Southampton. Κατά την άφιξη τα παιδιά στεγάστηκαν σε έναν προσωρινό καταυλισμό στα περίχωρα της πόλης στο North Stoneham πριν μεταφερθούν σε σπίτια – γνωστά ως αποικίες – σε όλη τη χώρα.

Ανάμεσα στα έργα της έκθεσης υπάρχουν ρούχα που αναπαριστούν τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ντόπιοι για την κατασκευή ρούχων για τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες. Ένα φόρεμα είναι ραμμένο με εικόνες αφιερωμένες σε εκείνους που βοήθησαν να οργανωθεί καταφύγιο για τα παιδιά. Ένα άλλο έκθεμα αποτελείται από ξύλινα τραπέζια δεμένα μεταξύ τους, για να συμβολίσει τον τρόπο με τον οποίο η κοινότητα συγκεντρώθηκε για να βοηθήσει με δωρεές επίπλων και ρούχων. Μια γλυπτική εγκατάσταση από 100 χρωματιστά μάλλινα πομ πον πήρε έμπνευση από το περιθώριο σε ένα ισπανικό αναμνηστικό ντέφι.

Ως νεαρός άνδρας, ο πατέρας της κας Boué, José García Lora, ήταν πολιτικός εξόριστος από την Ισπανία και εργαζόταν με τα παιδιά στο στρατόπεδο Stoneham. Η οικογένεια του κ. Mistry μετανάστευσε από την Ινδία. Οι δύο καλλιτέχνες λένε ότι μοιράζονται οικογενειακές ιστορίες πολιτιστικού εκτοπισμού που αντικατοπτρίζεται στην έκθεση. Και οι δύο καλλιτέχνες είναι επίσης αυτιστικοί και τα έργα δείχνουν μια «νευροαποκλίνουσα προσέγγιση στη δημιουργία εκθέσεων».

Η κα Boué με έδρα την Οξφόρδη είπε: «Σίγουρα μεγάλωσα σε μια ατμόσφαιρα με την αίσθηση ότι είχε συμβεί κάτι θλιβερό το οποίο δεν μπορούσα πραγματικά να ορίσω. Με τη νευροαπόκλιση επίσης, ως ένα άλλο επίπεδο αίσθησης διαφορετικού, ήταν αρκετά δύσκολο μερικές φορές να ξεχωρίσω ποιο είναι ποιο. Καθώς δούλευα με τα χέρια μου, σκεφτόμουν πάντα την ιστορία και τα παιδιά».

Las Gemelas: Arrival (a lexicon of unmaking) διαρκεί στην γκαλερί John Hansard στο Southampton έως τις 11 Ιανουαρίου 2025.

Πηγή: BBC

[mc4wp_form id="278"]