Κάθε δίδυμο γονιού- παιδιού έχει τη δική του δυναμική και τη δική του ρουτίνα. Ο βασικός στόχος είναι πάντως να κάνουμε το παιδί μας να χαλαρώσει και να νιώσει ασφάλεια ώστε να μπορεί να αφεθεί και να ξεκουραστεί. Κάποιες φορές, τους διαβάζουμε ιστορίες, άλλες πάλι φορές μας ζητάνε να τους αφηγηθούμε πραγματικές ιστορίες από τα παλιά, από τότε που ήμασταν εμείς μικροί, ή η γιαγιά και ο παππούς τους μικροί (αυτός είναι πράγματι ένας εξαιρετικός τρόπος να γνωρίσουν και να νιώσουν πιο κοντά και οι ίδιοι στους προγόνους τους).

Κάποιες φορές, είναι απλώς μια εξαιρετική ευκαιρία να μας μιλήσουν για την ημέρα τους και ό,τι ενδεχομένως τα προβληματίζει. Θα εκπλαγείτε με το τι έχουν στο μυαλό ή στην ψυχή τους και αναζητούν μόνο μια ευκαιρία για να τα εξωτερικεύσουν.

Γι’ αυτό, σημειώνουμε εδώ 3 καλές ιδέες για το πως να οικοδομήσετε μαζί μια νέα βραδινή ρουτίνα

Ξεκινάμε με τα καλά: Ρωτάμε το παιδί να θυμηθεί ένα ένα θετικό πράγμα από την ημέρα του! Μπορεί να είναι κάτι που άκουσε, ή του είπε ένας φίλος του ή η δασκάλα του, μια ωραία εικόνα που είδε- οτιδήποτε. Έτσι, χτίζουμε μια συνήθεια που του υπενθυμίζει πόσα δώρα μπορεί να κρύβει μια μέρα ώστε να νιώθει ευγνωμοσύνη. Αυτή η απλή πρακτική μετατοπίζει την εστίαση των παιδιών από τις προκλήσεις στις μικρές χαρές της ζωής και εκπαιδεύει τον εγκέφαλό τους να αναζητά το καλό στις καθημερινές στιγμές.

Δείχνουμε ενδιαφέρον για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει: Μπορούμε να το ρωτήσουμε: έγινε τίποτα περίεργο σήμερα ή απαιτητικό; Η χρήση του όρου «περίεργο» αντί για «δύσκολο» κάνει τα εμπόδια να φαίνονται πιο προσιτά και παροδικά. Αυτό βοηθάει το παιδί σας να μοιραστεί τους αγώνες του χωρίς να νιώθει συγκλονισμένο και ενισχύει την ανθεκτικότητα με την ομαλοποίηση των σκαμπανεβασμάτων της ζωής.

Αφήνουμε χώρο για περισσότερα: Προσφέροντας την ευκαιρία να μοιραστεί «οτιδήποτε άλλο», το παιδί μπορεί να εκφράσει βαθύτερα συναισθήματα που μπορεί να μην είχε αναφέρει νωρίτερα. Μερικές από τις πιο σημαντικές σκέψεις βγαίνουν προς τα έξω όταν τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια και ξεκούραση. Μπορούμε απλώς να ρωτήσουμε: «τίποτα άλλο;».

Δεν χρειάζεται κάθε βράδυ να κάνουμε τις τέλειες συζητήσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι να ξέρει το παιδί ότι είμαστε εκεί, διαθέσιμοι και έτοιμοι να το ακούσουμε. Αυτές οι μικρές, συνεπείς στιγμές χτίζουν εμπιστοσύνη και ενισχύουν τη σύνδεσή μας με την πάροδο του χρόνου.

Πηγή: the mamagers

[mc4wp_form id="278"]