Tο πρωί της Τετάρτης, δύο ακτιβιστές κόλλησαν μια φωτογραφία μιας Παλαιστίνιας μητέρας και παιδιού πάνω από το προστατευτικό τζάμι του πίνακα του Πάμπλο Πικάσο του 1901 Η Μητρότητα (La Maternité) στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, σε μια προσπάθεια να δώσουν προσοχή στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες στη Γάζα.

Αφού κόλλησαν την εικόνα, ο Jai Halai, ένας 23χρονος υπάλληλος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, και ο Monday-Malachi Rosenfeld, ένας 21χρονος φοιτητής, έριξαν κόκκινη μπογιά στο πάτωμα της γκαλερί πριν από τη σύλληψή τους. Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στη σελίδα Youth Demand στο X απαθανατίζει τον Rosenfeld να κάθεται μπροστά από το ψεύτικο αίμα, λέγοντας σε ένα πλήθος θεατών: «Όλοι οι φόροι σας χρησιμοποιούνται για να σκοτώσουν ολόκληρες οικογένειες στη Γάζα. Λένε ότι αυτό είναι στο όνομα των Εβραίων, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με εμάς». Το μουσείο επιβεβαίωσε στο Art Review ότι δεν προκλήθηκαν ζημιές σε κανένα άλλο έργο τέχνης στην αίθουσα.

Ο Halai και ο Rosenfeld είναι μέλη του Youth Demand, ενός φοιτητικού κλάδου του Just Stop Oil, της ομάδας που εστιάζει στην κλιματική αλλαγή που έχει διοργανώσει εντυπωσιακές διαδηλώσεις σε ιδρύματα τέχνης σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία χρόνια. Οι χαρακτηριστικές τακτικές τους στοχεύουν διάσημα έργα τέχνης – εκσφενδονίζοντας σούπα, κολλώντας τον εαυτό τους σε κορνίζες – για να τραβήξουν την προσοχή στους σκοπούς τους. Αυτές οι ενέργειες δεν αφήνουν μόνιμη ζημιά στα ίδια τα κομμάτια.

Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στη σελίδα του Youth Demand στο Instagram, ένας φύλακας φαίνεται να σκίζει τη φωτογραφία από το τζάμι. Στη συνέχεια οι ακτιβιστές τραβήχτηκαν από τα χέρια και τα πουκάμισά τους από την ασφάλεια μακριά από τον πίνακα και κρατούνται. Ο Halai μιλάει στην κάμερα ενώ πιέζεται στον τοίχο της γκαλερί.

«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι συνένοχος στη γενοκτονία», είπε ο Halai. «Παιδιά πεθαίνουν στη Γάζα. Χειρουργούνται χωρίς αναισθητικό. Οι γυναίκες γεννούν χωρίς ιατρική φροντίδα. Η κυβέρνησή μας είναι συνένοχη. Το 87% του κοινού υποστηρίζει ένα εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, ωστόσο η κυβέρνηση συνεχίζει να παρέχει όπλα».

Το Youth Demand ζήτησε αμφίδρομο εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ και την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να τερματίσει όλες τις άδειες πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν χορηγηθεί από το 2021.

Η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα έκλεισε έναν χρόνο αυτή την εβδομάδα, και χαρακτηρίστηκε από ειρηνικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις σε όλο τον κόσμο. Τον Απρίλιο, τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι περισσότερες από 10.000 γυναίκες έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων περίπου 6.000 μητέρων, αφήνοντας ορφανά 19.000 παιδιά. Επιπλέον, πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιες γυναίκες και κορίτσια στη Γάζα έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα ή πόσιμο νερό, με αποτέλεσμα την αύξηση των ασθενειών «εν μέσω απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσης».

«Γυναίκες που έχουν επιζήσει από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις έχουν εκτοπιστεί, έχουν χηρέψει και αντιμετωπίζουν την πείνα», ανέφερε η έκθεση. «Αυτός ο καταστροφικός διαφοροποιημένος αντίκτυπος συνεχίζει να κάνει τον πόλεμο στη Γάζα επίσης πόλεμο κατά των γυναικών».

Πηγή: ARTnews

[mc4wp_form id="278"]