Είναι τα αβγά μια τροφή που μπορούμε να καταναλώνουμε συχνά ή όχι; Μία νέα έρευνα στην επιθεώρηση Nutrients αποκαλύπτει ένα ακόμη όφελος για την υγεία από την κατανάλωση αβγών που έρχεται να συμπληρώσει τα οφέλη που γνωρίζουμε.

Τα αβγά τα αγαπάμε γιατί είναι ένα από τα πιο απλά συστατικά για ένα σνακ ή γεύμα με πολλή πρωτεΐνη. Μία νέα έρευνα, όμως, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrients επισημαίνει σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση αβγών και την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου στις γυναίκες. «Η προηγούμενη βιβλιογραφία σε σχέση με τα επίπεδα της διατροφικής χοληστερόλης και την διανοητική λειτουργία είναι ασαφής, με άλλες έρευνες να δείχνουν θετικό, άλλες αρνητικό και άλλες κανέναν συσχετισμό», σχολιάζει η DonnaKritz-Silverstein, PhD, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ. Αυτή η ασάφεια ήταν που οδήγησε την ομάδα της στη σκέψη να εξετάσουν σε ένα μεγάλο δείγμα ανδρών και γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας εάν η κατανάλωση αβγών σχετιζόταν με αλλαγή στη διανοητική επίδοση σε διάρκεια τετραετίας.

Περισσότερα αβγά, πιο δυνατός εγκέφαλος

Για να εκτιμήσουν την επίδραση των αβγών στη διανοητική λειτουργία, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από 890 ενήλικες (357 άντρες και 533) που συμμετείχαν στη μελέτη RanchoBernardo, μία μακροχρόνια μελέτη παρατήρησης. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν άνω των 55 ετών και η μέση ηλικία τους ήταν μεταξύ 70 και 72 ετών.

Αναλύοντας οι ερευνητές την ποσότητα αβγών που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες μέσα από αναφορές για τις διατροφικές τους συνήθειες και δίνοντάς τους διανοητικά τεστ σε διαστήματα τετραετίας, κατέληξαν σε κάποια ενδιαφέροντα αρχικά συμπεράσματα.

Το 14% των ανδρών και το 16,5% των γυναικών ανέφεραν ότι δεν έτρωγαν ποτέ αβγά. Αντίθετα, το 7% των ανδρών και σχεδόν το 4% των γυναικών ανέφεραν ότι κατανάλωναν αβγά πάνω από πέντε φορές την εβδομάδα. Προσαρμόζοντας τα δεδομένα από τις καθημερινές δραστηριότητες, ιατρικές διαγνώσεις και πρόσληψη πρωτεΐνης, θερμίδων και χοληστερόλης, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα αβγά είχαν μικρότερη έκπτωση στις διανοητικές τους λειτουργίες. Με κάθε αύξηση στην κατανάλωση αβγών, σε συγκεκριμένες κλίμακες, η πιθανότητες για διανοητική έκπτωση μειωνόταν κατά 0,1.

Με απλά λόγια, οι γυναίκες που έτρωγαν πάνω από 5 αβγά την εβδομάδα είχαν κατά μισή μονάδα μικρότερη έκπτωση σε διανοητικές λειτουργίες συγκριτικά με εκείνες που δεν κατανάλωναν ποτέ αβγά. Ενώ οι επιστήμονες δεν βρήκαν παρόμοιους συσχετισμούς στους άντρες, συμπέραναν ότι και στα δύο φύλα η κατανάλωση αβγών δεν σχετιζόταν με μείωση διανοητικής λειτουργίας σε οποιοδήποτε πεδίο εξετάστηκε, υποδεικνύοντας ότι η κατανάλωση αβγών μπορεί να παίζει ρόλο στη διατήρηση της διανοητικής λειτουργίας. Ασαφές; Αρκετά!

Πάντως, έχουμε έτσι κι αλλιώς καλούς λόγους να τρώμε συχνά αβγά

Μια ανασκόπηση μελετών του 2023 και πάλι στην επιθεώρηση Nutriens καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα αυγά είναι μια θρεπτική τροφή που μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Τα οφέλη αυτά μπορούν να περιλαμβάνουν:

  • Ισχυρούς μυς: Η πρωτεΐνη στα αυγά βοηθά στη διατήρηση και την επιδιόρθωση των ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των μυών.
  • Υγεία του εγκεφάλου: Τα αυγά περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.
  • Παραγωγή ενέργειας: Τα αυγά περιέχουν πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για την παραγωγή ενέργειας.
  • Υγιές ανοσοποιητικό σύστημα: Η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Β12 και το σελήνιο που περιέχονται στα αυγά είναι καθοριστικά για τη διατήρηση της υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Χαμηλότερος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων: Η χολίνη στα αυγά παίζει σημαντικό ρόλο στη διάσπαση του αμινοξέος ομοκυστεΐνη, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων.
  • Υγιή εγκυμοσύνη: Τα αυγά περιέχουν φυλλικό οξύ, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη συγγενών αναπηριών, όπως η δισχιδής ράχη.
  • Υγεία των ματιών: Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνηTrustedSource στα αυγά συμβάλλουν στην πρόληψη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας, την κύρια αιτία τύφλωσης που σχετίζεται με την ηλικία. Άλλες βιταμίνες στα αυγά προάγουν επίσης την καλή όραση.
  • Απώλεια και διατήρηση βάρους: Η πρωτεΐνη στα αυγά μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να μειώσει την επιθυμία για τσιμπολόγημα και να μειώσει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων ενός ατόμου.
  • Υγεία του δέρματος: Ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα στα αυγά συμβάλλουν στην προώθηση της υγείας του δέρματος και στην πρόληψη της διάσπασης των ιστών του σώματος. Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα βοηθά, επίσης, ένα άτομο να φαίνεται και να αισθάνεται καλά.

Αν, λοιπόν, τα αβγά ανήκουν στις αγαπημένες σου και «βολικές» τροφές, μην διστάζεις να τα καταναλώσεις. Ειδικά σήμερα που… γιορτάζουν, απόλαυσέ μια ομελέτα με λαχανικά, αβγά βραστά στο σάντουιτς ή την τορτίγια σου ή ένα avocado toast με μελάτο αβγό!

[mc4wp_form id="278"]