Αυτό είναι το κύριο ερώτημα που θέτω επίμονα στον εαυτό μου, όταν ψάχνω αφορμές για να καθυστερήσω ή να ακυρώσω το ραντεβού μου για μαστογραφία. Τελικά, όμως, πάντα πηγαίνω.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, 1 γυναίκα στις 9 στην Ευρώπη, θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού. Στοιχεία από τον φορέα Άλμα Ζωής αναφέρουν ότι στη χώρα μας εντοπίζονται πάνω από 7.000 νέα περιστατικά καρκίνο του μαστού και ότι η νόσος αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου.

Τα στατιστικά αυτά μπορεί να είναι τόσο τρομαχτικά που να σε παγώσουν και να αρνείσαι να περάσεις το μαρτύριο του «κάνω μαστογραφία, περιμένω έντρομη τα αποτελέσματα» ή να σε παρακινούν να κλείσεις σήμερα ραντεβού με τον μαστολόγο σου. Εγώ ανήκω στη δεύτερη κατηγορία και κάνω κάθε χρόνο εξέταση μαστού σε μαστολόγο, που είναι ο ειδικός γιατρός, η οποία περιλαμβάνει κλινική εξέταση, υπερηχογράφημα και μαστογραφία. Η ρεαλιστική ή κυνική σκέψη που με οπλίζει αποφασιστικότητα και σηκώνω το τηλέφωνο για να κλείσω το ραντεβού μου είναι ότι αν υπάρχει καρκίνος, θα είναι εκεί – είτε το γνωρίζω είτε όχι. Απλά, αν δεν το γνωρίζω θα κάνει τη «δουλειά» του και θα εξελίσσεται και θα εξαπλώνεται ενώ αν το γνωρίζω θα έχω υπέρ μου τις πιθανότητες να θεραπευτώ από αυτόν.

Αν με ρωτήσεις αν φοβάμαι, φοβάμαι είναι η απάντηση. Κάθε φορά πηγαίνω με το άγχος της διάγνωσης για καρκίνο και κάθε φορά φεύγω ανάλαφρη με μια σκέψη τύπου, «καθαρή την έβγαλες και φέτος, Ελενίτσα!»

Το θέμα όμως σε αυτό το άρθρο-τύπου- προσωπικό-blog δεν είναι η δική μου εμπειρία. Είναι να σε παροτρύνω ως γυναίκα, ως μητέρα, ως δημοσιογράφος υγείας, να μην αφήνεις τον φόβο για ένα «κακό» αποτέλεσμα να σε κρατάει μακριά από την πρόληψη.

3 tips που μπορεί να βοηθήσουν

Διάλεξε έναν γιατρό που θα εμπιστεύεσαι. Συχνά, την πρόληψη για τον μαστό αναλαμβάνουν οι γυναικολόγοι, ωστόσο ο μαστολόγος είναι πιο εξειδικευμένος ιατρός και ως συντάκτρια υγείας αυτόν θα σου πρότεινα.

Για να μην αμελείς το ραντεβού σου, προγραμμάτισε τη μαστογραφία σου κοντά σε κάποια ημερομηνία που θα μπορείς να θυμάσαι: π.χ. στα γενέθλιά σου ή τον Οκτώβριο που είναι ούτως ή άλλως ο μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού.

Πήγαινε μαζί με μία φίλη σου. Πώς επιλέγουμε gym buddy για να κρατάμε ζωντανό το κίνητρο για την άσκηση; Μπορούμε με μια φίλη μας να γίνουνε…doc buddies ώστε να παρακινούμε η μία την άλλη να είμαστε τυπικές στα ραντεβού μας με την πρόληψη για την καλή μας υγεία!

Κάτι τελευταίο πριν σηκώσεις το τηλέφωνο για ραντεβού

Εάν είσαι μεταξύ 45 και 74 ετών κι έχεις άυλη συνταγογράφηση, θα σου έχει έρθει μήνυμα για δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης καρκίνου του μαστού «Προλαμβάνω». Ε, μην αφήσεις αυτήν την ευκαιρία να πάει χαμένη, κλείσε το ραντεβού σου!

[mc4wp_form id="278"]