Η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη αναγκάζει τα διάσημα σκυλιά Kangal, γνωστά για το χαρακτηριστικό λευκό πορσελάνινο τρίχωμά τους, να αποκτήσουν μια κιτρινωπή απόχρωση. Αυτό το φαινόμενο υπογραμμίζει την ευρύτερη επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα ζωικά είδη και στα φυσικά τους χαρακτηριστικά. Τα σκυλιά Kangal φημίζονται για την ανθεκτικότητα και την πίστη τους, αλλά πρόσφατες παρατηρήσεις δείχνουν σημαντικές αλλαγές στη γούνα τους λόγω των κλιματικών διακυμάνσεων.

Σύμφωνα με τον Hüseyin Yıldız, έναν ειδικό εκτροφέα σκύλων Kangal, η κάποτε παχιά και χοντρή γούνα των σκύλων τώρα λεπταίνει και αποχρωματίζεται. «Ακριβώς όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει προκαλέσει αλλαγές στους ανθρώπους, έχει προκαλέσει ακόμη πιο σημαντικές αλλοιώσεις στα ζώα. Η πυκνότητα της γούνας τους μειώνεται σημαντικά. Με παχιά στρώματα λίπους κάτω από το δέρμα, η μόνωση τους έχει παραβιαστεί, με αποτέλεσμα ένα λεπτότερο τρίχωμα περίπου 1-1,5 εκατοστών να είναι σαν να προσαρμόζονται σε ένα κλίμα παρόμοιο με αυτό της Αφρικής».

Εκτός από το αραιωμένο τρίχωμα, ο Yıldız σημείωσε ότι ο χρωματισμός των σκύλων Kangal αλλάζει προς το κίτρινο καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται. «Το χρώμα κάθε ράτσας προσαρμόζεται στο περιβάλλον της και τα Kangals δεν αποτελούν εξαίρεση. Η γούνα τους κιτρινίζει λόγω αυξημένης θερμότητας. Ενώ τα χαρακτηριστικά της φυλής τους παραμένουν αμετάβλητα, προσαρμόζουν τις συνήθειες διαβίωσής τους ανάλογα». Ο Yıldız τόνισε τη νοημοσύνη των σκύλων Kangal, δηλώνοντας: «Αυτή η φυλή διαθέτει αξιοσημείωτη ευφυΐα, που τους επιτρέπει να εναρμονιστούν με τη φύση. Μπορούν να χειριστούν τα χαρακτηριστικά τους όχι μόνο προς όφελος της φύσης αλλά και προς όφελός τους. Κατά συνέπεια, έχουν γίνει λιγότερο ενεργά στη ζέστη, έχουν αυξήσει την πρόσληψη νερού και αναζητούν πιο δροσερές, σκιασμένες περιοχές. Η όρεξή τους έχει μειωθεί καθώς εξοικονομούν ενέργεια, δίνοντας προτεραιότητα στο καταφύγιο έναντι της δραστηριότητας».

Οι αλλαγές που παρατηρούνται στους σκύλους Kangal χρησιμεύουν ως αντανάκλαση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν πολλά είδη ζώων στην προσαρμογή σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο κλίμα.

Πηγή: Daily Sabah

[mc4wp_form id="278"]