Η Disney World ανακοίνωσε πρόσφατα την απόσυρση των δελφινιών στο θεματικό της πάρκο Epcot στο Bay Lake της Φλόριντα.

Αυτή η απόφαση σηματοδοτεί μια σημαντική μετατόπιση από τις αλληλεπιδράσεις ανθρώπου-δελφινιού ως ψυχαγωγία. Ενώ αυτή η απόφαση είναι αξιέπαινη, τα δελφίνια θα μεταφερθούν στο Gulfarium Marine Adventure Park, όπου θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται. Τα τρία ρινοδέλφινα του Ατλαντικού – Rainier, Calvin και Malabar – που επί του παρόντος αποτελούν μέρος του αξιοθέατου Epcot The Seas with Nemo and Friends, έχουν προγραμματιστεί να μεταφερθούν στα τέλη Οκτωβρίου.

Η Disney ισχυρίζεται ότι δίνει προτεραιότητα στην ευημερία αυτών των ευαίσθητων θαλάσσιων θηλαστικών, αλλά η μεταφορά τους σε άλλη εγκατάσταση όπου θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για κέρδος δεν αντικατοπτρίζει γνήσιο ενδιαφέρον για την ευημερία τους.

Στην άγρια ​​φύση, τα δελφίνια είναι πολύ κοινωνικά και έξυπνα πλάσματα, που ταξιδεύουν έως και 60 μίλια την ημέρα. Εμπλέκονται σε περίπλοκες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, επιδεικνύοντας συμπεριφορές όπως το συνεργατικό κυνήγι, παιχνιδιάρικες δραστηριότητες και μια πολύπλοκη επικοινωνία. Αυτός ο δυναμικός τρόπος ζωής είναι ζωτικής σημασίας για την ευεξία και την ψυχική τους τόνωση.

Σε πλήρη αντίθεση, τα δελφίνια σε αιχμαλωσία αντιμετωπίζουν συχνά μια δραστικά διαφορετική ύπαρξη. Περιορισμένα σε μικρές, άγονες δεξαμενές, αντιμετωπίζουν σημαντική μείωση της περιβαλλοντικής πολυπλοκότητας. Αυτή η έλλειψη διέγερσης συχνά οδηγεί σε προβλήματα συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης επιθετικότητας και των σημαδιών του στρες. Μερικά δελφίνια χρειάζονται ακόμη και φαρμακευτική αγωγή για την κατάθλιψη, υπογραμμίζοντας τη βαθιά επίδραση της αιχμαλωσίας στην ψυχική τους υγεία.

Το Gulfarium Marine Adventure Park, όπως πολλά θαλάσσια πάρκα, διαθέτει αιχμάλωτα δελφίνια που αναγκάζονται να εμφανιστούν σε παραστάσεις και να συμμετέχουν σε αξιοθέατα συνάντησης δελφινιών. Αυτές οι παραστάσεις είναι αφύσικες και τα δελφίνια συχνά κρατούνται πεινασμένα για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση κατά τη διάρκεια των αλληλεπιδράσεων.

Αυτό δεν είναι το μέλλον που αξίζει στα δελφίνια Epcot. Αντί να μεταφερθούν σε άλλη εγκατάσταση, αυτά τα δελφίνια θα πρέπει να αποσυρθούν σε ένα παραθαλάσσιο καταφύγιο όπου μπορούν να ζουν σε ωκεάνια περιβάλλοντα και να επιδεικνύουν τη φυσική τους συμπεριφορά, χωρίς ανθρώπινη εκμετάλλευση. Διάφορες φιλοζωικές προτρέπουν τη Disney να μεταφέρει τα δελφίνια της σε ένα αληθινό καταφύγιο όπου μπορούν να ζήσουν τις υπόλοιπες μέρες τους με ειρήνη και ζητάνε από το κοινό να στείλει emails και να τηλεφωνήσει στα κεντρικά της Disney ζητώντας τη μετεγκατάσταση των δελφινιών σε ένα περιβάλλον μακριά από ανθρώπους.

Πηγή: World Animal News

[mc4wp_form id="278"]