Ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα γεγονότα στον κόσμο πρόκειται να ξεκινήσει το Σάββατο με μια μαζική ανάταση χρωμάτων για τo 52o ετήσιo Διεθνές Φεστιβάλ Μπαλονιών της Αλμπουκέρκη (πόλη στο Μεξικό).

Η συγκέντρωση που κρατάει εννέα ημέρες προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες θεατές και πιλότους στο Νέο Μεξικό κάθε φθινόπωρο για τη σπάνια ευκαιρία να είναι σε απόσταση αναπνοής καθώς τα γιγάντια μπαλόνια αποσυσκευάζονται και φουσκώνουν. Οι καυστήρες προπανίου βρυχώνται και εκατοντάδες μοναδικού σχήματος μπαλόνια γεμίζουν τον ουρανό με ζωηρά χρώματα.

Οι περισσότεροι ντύνονται πολύ ζεστά για να προστατευτούν από την πρωινή ψύχρα που βοηθά τους πιλότους να παραμείνουν στον αέρα περισσότερο, αλλά οι διοργανωτές λένε ότι η φετινή γιορτή θα μπορούσε να είναι η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί.

Ο εκπρόσωπος Tom Garrity είπε ότι η πρόβλεψη για παρατεταμένη ζέστη είναι σπάνια. Για τους πιλότους, θα μπορούσε να σημαίνει λιγότερο χρόνο ανύψωσης ή να κουβαλούν λιγότερο βάρος στα καλάθια τους. Συνήθως, όταν τα πρωινά είναι δροσερά, χρειάζονται λιγότερα καύσιμα για να σηκωθούν τα μπαλόνια. Οι βετεράνοι του φεστιβάλ εξηγούν ότι όλα έχουν να κάνουν με τη δημιουργία ανύψωσης θερμαίνοντας τον αέρα μέσα στο μπαλόνι σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από ό,τι είναι στο εξωτερικό. «Με ψυχρότερο καιρό, οι πιλότοι μπορούν να πετούν για μεγαλύτερη διάρκεια», είπε ο Garrity. «Αλλά όταν έχετε υψηλότερες θερμοκρασίες, σημαίνει απλώς ότι σηκώνεστε, ανεβαίνετε λίγο και επιστρέφετε. Έτσι έχουμε μόνο μερικές πιο σύντομες πτήσεις».

«Αυτά είναι πραγματικά ζητήματα από τη σκοπιά του θεατή», είπε ο Troy Bradley, ένας καταξιωμένος πιλότος αερόστατου που πετάει για δεκαετίες. «Δεν βλέπω καμία διαφορά εκτός από το ότι δεν θα παγώσουν τις προηγούμενες ώρες».

Ακόμη και ο επίσημος μετεωρολόγος της γιορτής αστειεύτηκε για το ενδεχόμενο να φορέσει σορτς φέτος. Η φετινή φιέστα περιλαμβάνει επίσης 106 μπαλόνια σε ειδικά σχήματα, 16 από τα οποία θα κάνουν το ντεμπούτο τους στη φιέστα.

Πηγή: Daily Sabah

[mc4wp_form id="278"]