Ένα κουλούρι με σουσάμι είναι το πιο δημοφιλές σνακ, όταν είμαστε εκτός σπιτιού και ένα συχνό συνοδευτικό του καφέ μας στο γραφείο. Είναι όμως διατροφικά μία καλή επιλογή; Και πώς μπορεί να γίνει καλύτερη;

«Το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι ένα παραδοσιακό αρτοπαρασκεύασμα που αποτελείται από αλεύρι σίτου, σησάμι, λάδι, αλάτι και ζάχαρη. Ιστορικά αναφέρεται, εδώ και αιώνες, από την βυζαντινή εποχή. Αποτελεί ένα εύκολο και γευστικό σνακ, που στις μέρες μας έχει αρκετές διαφορετικές εκδόσεις», απαντά για να με βάλει στο κλίμα ο Γιάννης Χρύσου, κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, όταν του θέτω τα παραπάνω ερωτήματα.

Κλασικό, γλυκό, γεμιστό κουλούρι Θεσσαλονίκης – και όχι μόνο!

Το κλασικό κουλούρι περιέχει τα συστατικά που αναφέρθηκαν. Μπορείτε, όμως, να βρείτε κουλούρι από αλεύρι ολικής άλεσης, κουλούρι με περισσότερους σπόρους, κουλούρι με την μορφή σάντουιτς, που περιέχει τυρί και ζαμπόν ή κουλούρι με γλυκιά γεύση, που περιέχει σοκολάτα ή σταφίδες.

Τα παραπάνω τα ξέρουμε λίγο πολύ αφού όλην αυτήν την ποικιλία την βλέπουμε καθημερινά! Ποια είναι όμως η θρεπτική αξία ανάλογα το είδος του κουλουριού, που θα επιλέξουμε; «Εξαρτάται από τα συστατικά του», απαντά ο Γιάννης Χρύσου. «Σε κάθε περίπτωση, το αλεύρι που αποτελεί και το βασικό συστατικό του, είναι πηγή υδατανθράκων, δηλαδή του βασικού ενεργειακού νομίσματος του ανθρώπινου οργανισμού. Το σησάμι είναι πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και μικροστοιχείων με σημαντικά οφέλη για τον καταναλωτή. Η χρήση άλευρου ολικής άλεσης, αυξάνει την περιεκτικότητα του κουλουριού σε φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην ομαλή εντερική λειτουργία και απαιτούνται στην καθημερινή διατροφή. Όταν έχει την μορφή του σάντουιτς, το τυρί και ζαμπόν, προσθέτουν στο τρόφιμο ποσά πρωτεΐνης, που το μετατρέπουν σε ένα ολοκληρωμένο μικρογεύμα. Η επιλογή του γλυκού κουλουριού, με την προσθήκη σοκολάτας, αυξάνει τα απλά σάκχαρα και δεν αποτελεί την καλύτερη διατροφική επιλογή».

Ποια ώρα της ημέρας είναι καλύτερη για να τρώμε το κουλούρι μας;

«Παραδοσιακά το κουλούρι ανήκει στα σνακ του πρωινού και η καλύτερη ώρα για να το καταναλώσουμε είναι το πρώτο μισό της ημέρας, δηλαδή από το πρωί μέχρι το μεσημέρι», εξηγεί ο Γιάννης Χρύσου. Και συνεχίζει με ορισμένες συμβουλές για να το απολαμβάνουμε ώστε να μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια και θα μας διατηρεί χορτάτους.

  • Σύμφωνα με την σύσταση του, ένα ψωμί ολικής άλεσης με προζύμι, φυσικά υπερτερεί σε επίπεδο θρέψης. Αναλογιζόμενοι ότι 1 κουλούρι αντιστοιχεί σε 3 φέτες ψωμί (~90- γρ), σας συστήνω ανεπιφύλακτα να μην επιλέγετε το κουλούρι ως συνοδευτικό ενός γεύματος, αντί του ψωμιού.
  • Προτιμήστε το κουλούρι ως ένα μικρογεύμα, τις ώρες που είστε σε «κίνηση» και δεν μπορείτε εύκολα να έχετε κάποιο άλλο σνακ. Για τις ώρες αυτές, θα μπορέσει να σας ευεργετήσει. Θα σας προσφέρει ενέργεια ίση με ~250-300 θερμίδες αλλά και φυτοσυστατικά με αντιοξειδωτική δράση από το σησάμι.
  • Προμηθευτείτε μόνο την ποσότητα που πρέπει να καταναλώσετε. Μην αγοράσετε 2 ή 3 κουλούρια για να προσφέρετε για παράδειγμα στους συνεργάτες σας στο γραφείο. Συνήθως, σε τέτοιες περιπτώσεις, καταλήγουμε να τρώμε περισσότερο. Η ρύθμιση της ποσότητας κατανάλωσης είναι καθοριστική.
  • Η συνοδεία του κουλουριού με ένα κομμάτι τυρί, θα συμπληρώσει το μικρογεύμα σας και θα σας οδηγήσει με καλύτερο κορεσμό και έλεγχο της όρεξής σας στο μεσημεριανό γεύμα.

[mc4wp_form id="278"]