Ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο με τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Banksy θα μπορούσε να πουληθεί έως και 300.000 λίρες σε δημοπρασία.

Ο οίκος Sotheby’s είπε ότι θα είναι το πρώτο αντικείμενο που θα δημοπρατηθεί από μια συλλογή πέντε έργων τέχνης, τα οποία ο άπιαστος καλλιτέχνης του δρόμου του Bristol παρουσίασε σε μια βιτρίνα στο Croydon του Λονδίνου, το 2019.

Πριν από πέντε χρόνια, η Stormzy φορούσε ένα παρόμοιο γιλέκο ενώ άνοιγε το Glastonbury Festival.

Η επικεφαλής της σύγχρονης βραδινής πώλησης στον οίκο Sotheby’s Emma Baker είπε: «Με έναν τρόπο μόνο ο Banksy μπορεί, καταφέρνει να συμπυκνώσει δυναμικά ένα περίπλοκο κοινωνικό ζήτημα μέσα από ένα αναζωογονητικό αντικείμενο».

Το αδιάβροχο γιλέκο, το οποίο κατασκευάστηκε από ένα πρώην ένδυμα της αστυνομίας, έχει μια εικόνα της σημαίας του Union Jack και παραπέμπει στα υψηλά επίπεδα εγκληματικότητας με μαχαίρι και βίας συμμοριών σε πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κ. Baker συνέχισε: «Δεδομένου του εμβληματικού αναστήματος του Stormzy κατά τη διάρκεια της θρυλικής του παράστασης στο Glastonbury, αυτή η επανερμηνεία ενός κλασικού κομματιού της σύγχρονης θωράκισης αστυνομικών είναι ο Banksy στα καλύτερά του. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό το έργο τέχνης είναι πιο επίκαιρο τώρα από ό,τι όταν το πρώτο γιλέκο έκανε το ντεμπούτο του στο Glastonbury – μια εκδήλωση που το είδε να γίνεται το σύμβολο μιας καθοριστικής πολιτιστικής στιγμής».

Το έργο τέχνης θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια του Frieze Festival, μιας υψηλής ποιότητας έκθεσης σύγχρονης τέχνης στο Λονδίνο, προτού πουληθεί σε δημοπρασία. Στη συνέχεια θα εκτεθεί στις New Bond Street Galleries της εταιρείας από τις 3 έως τις 9 Οκτωβρίου.

Στις 5 Οκτωβρίου 2018, ο οίκος Sotheby’s δημοπρατούσε το “Girl With Balloon” του Banksy, ένα από τα πιο γνωστά έργα του καλλιτέχνη που έγινε το 2006. Λίγες στιγμές μετά την πώληση του κομματιού για 1.042.000 λίρες, ο καμβάς ενός κοριτσιού που έφτανε να βρει ένα μπαλόνι σε σχήμα καρδιάς κόπηκε μέσα από το πλαίσιο. Αργότερα μετονομάστηκε “Love Is In The Bin” και το έργο επέστρεψε σε δημοπρασία το 2021 και πουλήθηκε για 18.600.000 λίρες, τιμή ρεκόρ.

Πηγή: BBC

[mc4wp_form id="278"]