Το να έχετε το σπίτι καθαρό και τακτοποιημένο χωρίς να χρειάζεται να επενδύετε περισσότερο χρόνο στις δουλειές του σπιτιού είναι μια από τις πιο δημοφιλείς λύσεις όταν ξεκινάτε μια νέα χρονιά. Κάτι, όμως, δύσκολο να επιτευχθεί, ειδικά σε σπίτια που μένουν μαζί περισσότερα από δύο άτομα.

Αν έχετε διαβάσει αυτό το άρθρο, πιθανότατα έχετε παρακολουθήσει αμέτρητα βίντεο στο Reels και στο TikTok με κόλπα για να οργανώσετε το ψυγείο, να διατηρήσετε το μπάνιο καθαρό και να διασφαλίσετε ότι το σαλόνι και η τραπεζαρία είναι πάντα ανέπαφα. Ας το παραδεχτούμε. Το να έχεις το σπίτι πάντα τέλειο είναι κάτι ανέφικτο (και, επιπλέον, περιττό). Υπάρχει όμως μια σειρά από κόλπα, πολύ εύκολα στην εφαρμογή, που όχι μόνο μπορούν να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε τα δωμάτιά μας τακτοποιημένα, αλλά και να επιταχύνουν και να απλοποιήσουν τις καθημερινές εργασίες.

Να έχετε ένα συγκεκριμένο μέρος για καθετί (ειδικά στους κοινόχρηστους χώρους)

Είναι το πιο επαναλαμβανόμενο μάντρα από άποψη τάξης: ένα μέρος για όλα και όλα στη θέση τους. Ίσως, ακριβώς γιατί είναι το πιο αποτελεσματικό ώστε ο καθαρισμός να διατηρείται στο πέρασμα του χρόνου. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε κοινόχρηστους χώρους που χρησιμοποιούνται από όλους τους ανθρώπους που μένουν στο σπίτι. Αυτά συνήθως γεμίζουν με παλτό ή καθημερινά πράγματα, όπως κλειδιά αυτοκινήτου και σπιτιού, τσάντες, εισιτήρια, τσάντες για ψώνια… Πρέπει να βρείτε χώρο για κάθε αντικείμενο. Και, μόλις βγείτε από το σπίτι, αφήστε το οργανωμένο ώστε όταν επιστρέψετε να το ξαναβάλετε στη θέση του. Αυτό το αξίωμα θα εξασφαλίσει ότι ο κοινόχρηστος χώρος είναι πάντα τακτοποιημένος.

Το κλειδί για ένα καθαρό μπάνιο είναι η καθημερινή συντήρηση

Ποιο είναι το κλειδί για μια αίσθηση συνεχούς καθαριότητας στο μπάνιο: να απαλλαγείτε από τα άλατα. Η συσσώρευση ασβέστη δίνει την όψη βρωμιάς στο μπάνιο και, αν δεν προσέξουμε, συσσωρεύεται, γίνεται βρωμιά που είναι δύσκολο να αφαιρεθεί, τόσο στην τουαλέτα όσο και στο τηλέφωνο του ντους. Για να γίνει αυτό, συνιστάται να ελέγχετε καθημερινά τις τουαλέτες με ένα πανί. Είναι σημαντικό κάθε ύφασμα να είναι αποκλειστικό για κάθε τύπο χρήσης: ένα για τον νεροχύτη, ένα άλλο για το ντους κ.λπ. και αυτό αποτελεί το οριστικό κόλπο για να φτιάξετε έναν από τους πιο χρησιμοποιούμενους χώρους του σπιτιού. Και, αν και a priori μπορεί να ακούγεται κουραστικό, θα επενδύουμε μόνο λίγα λεπτά την ημέρα.

Διάφανα βάζα για την κουζίνα: ένας εξαιρετικός σύμμαχος για την οργάνωση της ντουλάπας

Η τάξη και η καθαριότητα είναι η νέα εμμονή των κοινωνικών δικτύων και, σε αυτόν τον τομέα, τα βίντεο για την οργάνωση των ντουλαπιών πρωταγωνιστούν. Αν έχετε μπει σε αυτό το σύμπαν, σίγουρα έχετε πέσει πάνω στον πυρετό των διάφανων βάζων (είτε γυάλινων είτε πλαστικών) για να οργανώσετε το ντουλάπι. Είναι όμως πραγματικά τόσο χρήσιμα; Η απάντηση είναι ναι, μιας και είναι πολύ χρηστικά και βοηθούν στη γρήγορη αποθήκευση. Αν και είναι αλήθεια ότι για ένα άτομο που δεν τηρεί πολύ αυστηρά τις ημερομηνίες λήξης και τη σωστή αποθήκευση των τροφίμων, δεν το βλέπω πολύ πρακτικό. Η λήξη και η υγιεινή θα πρέπει να υπερισχύουν της αισθητικής. Έτσι και για τον παραπάνω λόγο, φροντίστε να βάλετε ετικέτες. Όχι μόνο θα εξαλείψει το οπτικό μπέρδεμα από τα ντουλάπια σας, αλλά θα σας βοηθήσει να έχετε όλο το φαγητό σας πολύ πιο προσιτό και θα ξέρετε με μια ματιά τι έχετε και τι λείπει από το ντουλάπι σας.

Οργανώστε το πλύσιμο ρούχων ανά ημέρα για να το εισάγετε στη ρουτίνα

Μια από τις πιο κουραστικές εργασίες και αυτή με την οποία χρονοτριβούμε περισσότερο στην καθημερινότητά μας είναι, χωρίς αμφιβολία, το πλύσιμο των ρούχων. Και, παρόλο που δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα για να αδειάζει μόνο του το καλάθι με τα βρώμικα ρούχα, το κλειδί για να αποτρέψετε τη συσσώρευση ρούχων και υφασμάτων σε ένα άπειρο βουνό βρίσκεται, για άλλη μια φορά, στην οργάνωση. Αν χρησιμοποιούμε λίγο πολύ το ίδιο πράγμα κάθε εβδομάδα, μπορούμε να χωρίσουμε τα ρούχα ανά τύπο ρούχου και χρήση και να τα προγραμματίσουμε μέσα στην εβδομάδα. Για παράδειγμα: Δευτέρα, πετσέτες. Τρίτη, σεντόνια. Τετάρτη, αθλητικά ρούχα… Αν μπορούμε, είναι ενδιαφέρον να καθιερώσουμε ένα είδος ρουτίνας που να υποδεικνύει τι πρέπει κάθε μέρα. Αυτό θα αποφύγει να έχετε έναν τεράστιο πύργο από βρώμικα ρούχα και θα σας βοηθήσει να ξέρετε τι να πλένετε κάθε μέρα.

Στην ντουλάπα ρούχων, καλύτερα να τα έχετε όλα μπροστά σας

Δεν έχει σημασία αν έχετε ανοιχτό καμαρίνι ή ντουλάπα με πόρτες. Το πραγματικά σημαντικό είναι ότι όταν πας να διαλέξεις τα ρούχα που θα φορέσεις, να έχεις όλα τα ρούχα σου στην ευθεία των ματιών σου. Αυτό όχι μόνο θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα ρούχα σας αλλά θα αποφύγετε να ψαχουλεύετε στα συρτάρια και να αφήνετε τα πάντα μπερδεμένα όταν βιάζεστε. Εκτός από αυτό, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διανείμετε τα διαφορετικά ρούχα; Αυτό θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των πουλόβερ, φορεμάτων ή παντελονιών που έχετε, καθώς και από τη χρήση που τους κάνετε.

Αναζητήστε ένα προϊόν καθαρισμού πολλαπλών χρήσεων που θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χώρο

Το μότο λιγότερο είναι περισσότερο ισχύει για όλους τους χώρους, συμπεριλαμβανομένου του ραφιού καθαρισμού. Το να έχουμε έναν αποθηκευτικό χώρο γεμάτο προϊόντα που ελάχιστα χρησιμοποιούνται είναι αντιπαραγωγικό, καθώς διευκολύνει την ακαταστασία, ο οπτικός θόρυβος και καθιστά δύσκολο να έχουμε στη διάθεσή μας αυτό που πραγματικά χρησιμοποιούμε. Για το λόγο αυτό έχει σημασία η εμπιστοσύνη μας σε προϊόντα πολλαπλών χρήσεων που μας βοηθούν να εξοικονομήσουμε χώρο και χρήματα.

Ξεφορτωθείτε οτιδήποτε δεν χρησιμοποιείτε (ειδικά στο μπάνιο)

Το μπάνιο τείνει να γίνεται ακατάστατο λόγω δύο παραγόντων: λόγω υπερβολικών προϊόντων και λόγω έλλειψης χρόνου. Έτσι ας τονίσουμε τη σημασία του να αποθηκεύουμε μόνο αυτά που πραγματικά χρησιμοποιούμε και να τα οργανώνουμε έτσι ώστε κάθε προϊόν να έχει έναν χώρο αποθήκευσης. Έτσι, ακόμα κι αν βιαζόμαστε, θα είναι πολύ πιο εύκολο να διατηρήσουμε το μπάνιο τακτοποιημένο. Ένα καλό κόλπο είναι να έχουμε ένα ράφι ή καλάθι με τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά και τα υπόλοιπα, οργανωμένα σε κουτιά και διαχωριστικά μέσα στα συρτάρια και τα ντουλάπια.

Πηγή: Vogue Spain

[mc4wp_form id="278"]