Μία συνεργασία που προκάλεσε έκπληξη, αρχικά, ανακοίνωσε, πριν λίγες ημέρες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με την ενός έτους συνεργασία του με την πλατφόρμα TikTok για να παρέχει στους πολίτες αξιόπιστες, επιστημονικές πληροφορίες για την υγεία.

Σε έναν όλο και πιο ψηφιοποιημένο κόσμο, ο ΠΟΥ έχει πολλές φορές ανακοινώσει την πρόθεσή του να αξιοποιήσει πολλαπλές πλατφόρμες ψηφιακής επικοινωνίας, αυξάνοντας την προσέγγιση των ανθρώπων παγκοσμίως, για την προώθηση της εκπαίδευσης για την υγεία και την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών και τρόπου ζωής.

Ένας στους τέσσερις νεαρούς ενήλικες ενημερώνεται τακτικά από το TikTok

Το δεδομένο αυτό, και γενικότερα η τακτική αναζήτηση από τους νέους περιεχόμενου ειδήσεων σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν πόσο τα social media μπορούν να είναι σημαντικές πηγές πληροφοριών που επηρεάζουν συμπεριφορές και αποφάσεις που σχετίζονται με την υγεία. Για αυτό, αξίζει τα μέσα αυτά να τροφοδοτούνται με έγκυρες πληροφορίες, καθώς είναι γνωστό πως οι πολίτες συχνά εκτίθενται σε παραπληροφόρηση σε αυτά τα ψηφιακά μέσα.

Η νέα συνεργασία μεταξύ του ΠΟΥ και του TikTok θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, προωθώντας περιεχόμενο που βασίζεται σε στοιχεία και ενθαρρύνοντας θετικούς διαλόγους για την υγεία.

«Αυτή η συνεργασία μπορεί να αποδειχθεί ένα σημείο καμπής στο πώς οι πλατφόρμες μπορούν να είναι πιο κοινωνικά υπεύθυνες. Η διασταύρωση υγείας και τεχνολογίας προσφέρει μια ευκαιρία να προσεγγίσουμε ανθρώπους όλων των ηλικιών, όπου βρίσκονται όταν θέλουν να έχουν πρόσβαση», δήλωσε ο Δρ. Τζέρεμι Φάραρ, επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ. «Σε συνεργασία με το TikTok και άλλες ψηφιακές πλατφόρμες, βοηθάμε τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες και να συμμετέχουν σε επιστημονικό διάλογο που συλλογικά βοηθά στη διαμόρφωση ενός πιο υγιούς μέλλοντος για όλους».

Ανάγκη να βελτιωθεί η εκπαίδευση για την υγεία

Η παγκόσμια κοινότητα του TikTok αριθμεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο χρήστες και το δημοφιλές μέσο χρησιμοποιεί την πλατφόρμα και την τεχνολογία του για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για την υγεία και να αυξήσει την πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες. Ένας από τους στόχους είναι να ξεπεραστούν οι απόψεις που διαιωνίζουν το στίγμα, με το να μοιράζεται με τα μέλη του σχετικά βίντεο και ιστορίες. Επίσης, το TikTok στοχεύει να έχει θετικό αντίκτυπο στην ευημερία των ανθρώπων, παρέχοντας πόρους για την υποστήριξη όσων έχουν ανάγκη και χτίζοντας ισχυρές κοινότητες.

Η συνεργασία ΠΟΥ και TikTok θα επεκτείνει τις προσπάθειες γύρω από διάφορα σχετικά θέματα υγείας, μεταφράζοντας πληροφορίες που βασίζονται στην επιστήμη με σχετικό και εύπεπτο περιεχόμενο και βίντεο, που θα παρέχεται στους δημιουργούς του TikTok μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης.

Από το 2020, η προσπάθεια του ΠΟΥ για πρόσβαση στην έγκυρη ενημέρωση

Το δίκτυο ενημέρωσης του ΠΟΥ, που ξεκίνησε το 2020, να κινητοποιεί τους δημιουργούς περιεχομένου υγείας για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και την αναβάθμιση του περιεχομένου που βασίζεται σε στοιχεία. Με μια κοινότητα άνω των 800 δημιουργών περιεχομένου που «διαβάζεται» από περίπου 150 εκατομμύρια άτομα σε διάφορες πλατφόρμες, το δίκτυο του ΠΟΥ μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της στοχευμένης, αξιόπιστης επικοινωνίας για να βοηθήσει τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε καλύτερες πληροφορίες για την υγεία.

Οι δημιουργοί περιεχομένου του ΠΟΥ, που κατανοούν τις ανάγκες του κοινού τους, έχουν μια μοναδική ευκαιρία να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ της επιστήμης και της καθημερινής ζωής, για την παροχή πληροφοριών που βασίζονται σε στοιχεία, διασφαλίζοντας ότι οι συνομιλίες για την υγεία σε πλατφόρμες όπως το TikTok θα είναι με επιδραστικές, αλλά ταυτόχρονα και ενημερωμένες.

[mc4wp_form id="278"]