Κρατώντας απαλά ένα μαυροσκούφο στην παλάμη του, ο ορνιθολόγος Χρήστος Μπαρμπούτης φύσηξε στα φτερά του για να αποκαλύψει το μέγεθος της κοιλιάς του: μια καλή ένδειξη για το πόσο μακριά μπορεί να μεταναστεύσει το πουλί.

Έντονα ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή, τα αποδημητικά πτηνά προσφέρουν πολύτιμες ενδείξεις στους επιστήμονες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο πλανήτης μας που θερμαίνεται επηρεάζει την άγρια ​​ζωή: τη μετατόπιση των προτύπων μετανάστευσης στο σωματικό τους βάρος. «Η παρατήρησή τους μάς προειδοποιεί αν κάτι αλλάζει ή πάει στραβά», λέει ο Μπαρμπούτης, ερευνητής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Τα πουλιά «είναι από τα πρώτα που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή, όπως η ξηρασία, η οποία δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα για τα μακρινά τους ταξίδια», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) σε ένα παρατηρητήριο στο μικρό νησί των Αντικυθήρων του Αιγαίου.

Την αυγή, ο ερευνητής και οι συνάδελφοί του απλώνουν δίχτυα για να αιχμαλωτίσουν τα πουλιά και να τους τοποθετήσουν δαχτυλίδια για παρατήρηση. Το μικροσκοπικό νησί στην ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται σε ένα δημοφιλές πέρασμα για τα πουλιά που μεταναστεύουν από τη βόρεια Ευρώπη στην Αφρική το φθινόπωρο και προς την αντίθετη κατεύθυνση την άνοιξη.

Ο ορνιθολόγος ήρθε στο αραιοκατοικημένο νησί ανάμεσα στην Πελοπόννησο και το δυτικό άκρο της Κρήτης πριν από περίπου 15 χρόνια. Η ομάδα του έχει δει και παρατηρήσει μια ποικιλία πουλιών, από τρυγόνια και τσούχτρες μέχρι πολύχρωμους μελισσοφάγους και καρακάξες. Το σπάνιο γεράκι της Ελεονώρας, με τα χαρακτηριστικά, κομψά φτερά του, φωλιάζει συχνά στα βράχια του νησιού. Η Ελλάδα φιλοξενεί περίπου το 80 τοις εκατό του πληθυσμού των πτηνών κατά την περίοδο αναπαραγωγής τους.

Με την ανατολή του ηλίου, οι εθελόντριες Νεφέλη Μαρίνου, μια 21χρονη φοιτήτρια βιολογίας, και η Jennifer Evans, μια 25χρονη περιβαλλοντολόγος από τον Καναδά, καθαρίζουν τα ανοιχτά δίχτυα και τοποθετούν τα πουλιά προσεκτικά σε μικρές σακούλες.

Ένα μεταλλικό δαχτυλίδι που τοποθετείται στο δάχτυλο ενός πουλιού φέρει έναν μοναδικό αριθμό αναγνώρισης. Σε βιβλίο η Νεφέλη Μαρίνου σημειώνει το είδος, την ηλικία, το φύλο, την ημερομηνία και την ώρα. «Από αυτόν τον αριθμό συμπεραίνουμε πόσο καιρό χρειάστηκε το πουλί για να φτάσει εδώ, αν ο πληθυσμός μειώνεται ή είναι σταθερός», είπε η Evans. Περίπου 40 πουλιά αιχμαλωτίστηκαν και τοποθετήθηκαν σε αυτά τα δαχτυλίδια παρατήρησης μέσα σε μια μέρα εργασίας.

Το πρόγραμμα «σύλληψης πουλιών» ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια, είπε ο Χρήστος Μπαρμπούτης, αν και προειδοποίησε ότι ήταν μια επιστημονικά σύντομη περίοδος για να γίνουν μακροπρόθεσμα συμπεράσματα σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Από την κορυφή ενός βράχου, ο μαθητής εθελοντής Νικόλας Προμπόνας, χρησιμοποιώντας τηλεσκόπιο και κιάλια, παρακολουθούσε για γεράκια και ασπροκέφαλους γύπες, ένα είδος που ο αριθμός του μειώνεται στην Ευρώπη. Πολλά είδη πτηνών, συμπεριλαμβανομένων των αρπακτικών πτηνών, χρειάζονται ακτές και κορυφογραμμές για να αποκτήσουν ύψος πριν απογειωθούν, εξηγεί, σημεία που είναι άφθονα στα Αντικύθηρα.

Σε αντίθεση με τα κοντινά τουριστικά νησιά Κύθηρα και Κρήτη, τα κακοτράχαλα Αντικύθηρα έχουν μόλις δύο καφετέριες-εστιατόρια και μπορούν να φιλοξενήσουν μόνο περίπου σαράντα τουρίστες το καλοκαίρι. Όπως και άλλα νησιά της νότιας Μεσογείου, τα Αντικύθηρα χρησιμεύουν ως ζωτικό σημείο ενδιάμεσης στάσης όπου τα αποδημητικά πουλιά μπορούν να ανανεωθούν πριν από το μακρύ ταξίδι τους. Αποτελεί μέρος του δικτύου περιοχών προστασίας της φύσης της ΕΕ Natura λόγω της βιοποικιλότητάς του.

Η μείωση των πληθυσμών των εντόμων έχει καταστήσει πιο δύσκολο για ορισμένα είδη να βρουν τροφή, ενώ η ανθρώπινη δραστηριότητα, οι έντονες ξηρασίες και οι πυρκαγιές που επιδεινώθηκαν από την κλιματική αλλαγή συνέβαλαν στην απώλεια του ενδιαιτήματος τους. Οι δασικές πυρκαγιές, η χρήση φυτοφαρμάκων και η αστική επέκταση είναι επίσης παράγοντες που επηρεάζουν τον πληθυσμό τους. Φέτος, η Ελλάδα γνώρισε τον θερμότερο χειμώνα και το πιο ζεστό καλοκαίρι από τότε που ξεκίνησαν οι λεπτομερείς καταγραφές το 1960. Λιγότερο πράσινο σημαίνει λιγότερο φαγητό. «Εάν υπάρχουν λιγότερα πουλιά που τρέφονται με έντομα, αυτό πιθανώς σημαίνει ότι τα έντομα είναι επίσης σε παρακμή», είπε η Evans. Όποια και αν είναι η περίπτωση, τα πουλιά είναι ένας πολύ καλός δείκτης της κατάστασης της φύσης».

Πηγή: Daily Sabah / Antikythira Bird Observatory

[mc4wp_form id="278"]