Σε μια ανατροπή, το ανώτατο δικαστήριο της Τασμανίας ανέτρεψε μια προηγούμενη απόφαση που έκλεινε μια εγκατάσταση τέχνης αποκλειστικά για γυναίκες στο Μουσείο Παλαιάς και Νέας Τέχνης (Mona) στο Hobart της Αυστραλίας.

Το προκλητικό έργο της καλλιτέχνιδας και επιμελήτριας Kirsha Kaechele, με τίτλο Ladies Lounge, έγινε παγκόσμιο πρωτοσέλιδο όταν ο Jason Lau κατέθεσε μήνυση κατά του ιδρύματος, ισχυριζόμενος ότι ως άνδρας, τα δικαιώματά του παραβιάστηκαν όταν του απαγορεύτηκε η πρόσβαση στην εγκατάσταση τον Απρίλιο του 2023, μετά τo οποίo παραπονέθηκε στον Επίτροπο κατά των διακρίσεων της Τασμανίας, ο οποίος τον παρέπεμψε στο δικαστήριο.

Η Kaechele υποστήριξε, ωστόσο, ότι η επισήμανση της υποκρισίας είναι ο σκοπός του έργου τέχνης, το οποίο αναφέρεται σε μια στιγμή της αυστραλιανής ιστορίας πριν οι γυναίκες κερδίσουν το δικαίωμα να πίνουν στις παμπ της χώρας το 1965. Μέχρι τότε, οι γυναίκες είτε υποβιβάζονταν σε παράπλευρα δωμάτια, όπου χρεώνονταν υπερβολικά ή αποκλείστηκαν από τέτοιου είδους εγκαταστάσεις. Το δικαστήριο τελικά επικύρωσε την απόφαση, διατάζοντας το μουσείο να σταματήσει να απομακρύνει τους άνδρες επισκέπτες στην εγκατάσταση του Ladies Lounge. Το μουσείο απάντησε τοποθετώντας μια τουαλέτα στην εγκατάσταση για να παρακάμψει την απόφαση. Σήμερα, ωστόσο, ο εν ενεργεία δικαστής Stephen Marshall του ανωτάτου δικαστηρίου ανέτρεψε την απόφαση του δικαστηρίου, κρίνοντας ότι το Ladies Lounge δεν έκανε διακρίσεις.

«Η πρόθεση ήταν να προωθηθεί η ισότητα ευκαιριών εφιστώντας την προσοχή στα σημερινά και στο παρελθόν κοινωνικά μειονεκτήματα των γυναικών παρέχοντάς τους την έννοια του «αναποδογυρισμένου σύμπαντος»», είπε ο Marshall. «[Παρέχει] στις γυναίκες μια σπάνια εικόνα του πώς είναι να είσαι προνομιούχος παρά στη μειονεκτική θέση». Επισήμανε ότι το δικαστήριο απέτυχε να εξετάσει τις διαρθρωτικές διακρίσεις που σχετίζονται με το καθεστώς των γυναικών στην Αυστραλία. Η υπόθεση θα επιστρέψει στο δικαστήριο για επανεξέταση.

«Η ετυμηγορία του δικαστή [του Ανώτατου Δικαστηρίου] καταδεικνύει μια απλή αλήθεια: οι γυναίκες είναι καλύτερες από τους άντρες», δήλωσε η Kaechele στο Instagram αφού άκουσε την απόφαση. «Ο δικαστής τάχθηκε με τα επιχειρήματα που προέβαλε η ομάδα μας που αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες». Η Kaechele συνέχισε, «Πιστεύω και αγαπώ το Ladies Lounge. Το έργο τέχνης έχει συγχωνευθεί με τον κόσμο σε ένα αληθινό πάντρεμα ζωής και τέχνης. Ξεκίνησα ως καλλιτέχνιδα και έγινα φεμινίστρια. Το έργο έχει προσκαλέσει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να σκεφτούν την εμπειρία των γυναικών και τις κοινωνικές δομές που κατοικούμε».

Με σκοπό να επισημάνει την υποκρισία, η εγκατάσταση της Mona προσέφερε ένα πλούσιο καταφύγιο για γυναίκες καλεσμένες, οι οποίες σερβίρονταν σαμπάνια από άνδρες μπάτλερ. Η έκθεση παρουσίασε επίσης μερικά από τα πιο αξιόλογα έργα του μουσείου από καλλιτέχνες όπως ο Pablo Picasso και ο Sidney Nolan.

«Το δικαστήριο έριξε μια ευρύτερη ματιά στον σκοπό του Ladies Lounge και επίσης εκτίμησε ότι η εμπειρία των διακρίσεων των γυναικών δεν είναι απλώς ιστορική αλλά συνεχής», δήλωσε η νομική σύμβουλος της Mona, Catherine Scott. «Η σημερινή απόφαση δείχνει πώς ένα έργο τέχνης, και ειδικότερα το Ladies Lounge, μπορεί να προωθήσει τις ίσες ευκαιρίες».

Πηγή: ARTnews

[mc4wp_form id="278"]