Η έλλειψη ύπνου στην εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο των μωρών, σύμφωνα με νέα μελέτη, οι ερευνητές της οποίας τονίζουν πως οι έγκυοι που δεν κοιμούνται αρκετά μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουν παιδιά με νευροαναπτυξιακές καθυστερήσεις.

Το ότι ο ύπνος είναι πολύτιμος είναι ήδη αρκετά γνωστό, ενώ συχνά επισημαίνονται από τους ειδικούς τα πολλά οφέλη του κατά την εγκυμοσύνη για την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου. Από τους σημαντικότερους λόγους, που η έγκυος πρέπει να κοιμάται αρκετά είναι το γεγονός πως ο ύπνος επιτρέπει στο σώμα να ανακάμψει και να ανακτήσει ενέργεια, καθώς οι ανάγκες του οργανισμού αυξάνονται κατά την εγκυμοσύνη. Επίσης, κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα της μητέρας εκτελεί κρίσιμες λειτουργίες που είναι σημαντικές για την ανάπτυξη του εμβρύου, όπως η αναγέννηση κυττάρων και η αποκατάσταση των ιστών. Ας μην ξεχνάμε πως η εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, και ο επαρκής ύπνος ενισχύει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά λοιμώξεις.

Τέλος, ο καλός ύπνος βοηθά στην ισορροπία των ορμονών και μειώνει το άγχος, το οποίο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εγκυμοσύνη. Η υπερβολική κούραση και το άγχος μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών.

Τι έδειξε η νέα μελέτη για την έλλειψη ύπνου στην εγκυμοσύνη

Μεταξύ των μητέρων που κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, η επίδραση στη νευροανάπτυξη του μωρού ήταν ιδιαίτερα εμφανής στα αγόρια, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Στη μελέτη, ο κίνδυνος νευροαναπτυξιακών καθυστερήσεων –για παράδειγμα, στις συναισθηματικές, συμπεριφορικές, κινητικές, γνωστικές δεξιότητες αλλά και στην ικανότητα ομιλίας– στα μωρά των γυναικών που συμμετείχαν, συσχετίστηκε με τα επίπεδα του πεπτιδίου C στον ορό στο αίμα του ομφάλιου λώρου, ένα υποπροϊόν της παραγωγής ινσουλίνης από το πάγκρεας.

Η σύντομη διάρκεια ύπνου, κατά την εγκυμοσύνη, είχε συνδεθεί στο παρελθόν με υψηλότερους κινδύνους για μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη, αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη κύησης, τα οποία από μόνα τους μπορούν να επηρεάσουν τη νευροανάπτυξη των μωρών, σημείωσαν οι ερευνητές.

Η συγκεκριμένη μελέτη (χωρίς περαιτέρω διερεύνηση) δεν μπορεί να αποδείξει ότι η έλλειψη ύπνου προκάλεσε νευροαναπτυξιακές καθυστερήσεις. Προσθέτει, ωστόσο, στοιχεία ότι ο μεταβολισμός της γλυκόζης της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει την έκκριση ινσουλίνης στο έμβρυο, η οποία είναι γνωστό ότι επηρεάζει τη νευροανάπτυξη.

«Ρίχνοντας φως στη σύνδεση μεταξύ του μητρικού ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της νευροανάπτυξης των παιδιών, η μελέτη μας ενδυναμώνει τις οικογένειες μέσω της ενημέρωσης, ώστε να μπορούν να διαμορφώσουν πιο υγιεινές συνήθειες για έγκυο και να συμβάλουν στην ευημερία της επόμενης γενιάς», ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής της μελέτης, Dr. Peng Zhu, από το Ιατρικό Πανεπιστημίο Anhui, στο Χεφέι της Κίνας.

[mc4wp_form id="278"]