Η Μπριζίτ Μπαρντό (Brigitte Anne-Marie Bardot, 28 Σεπτεμβρίου 1934) είναι Γαλλίδα ηθοποιός του κινηματογράφου και τραγουδίστρια. Επίσης, είναι ένθερμη ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, ιδρυτής και πρόεδρος του Ιδρύματος Μπριζίτ Μπαρντό.

Ήταν το 1956, σε ηλικία 22 ετών, που μπήκε στο πάνθεον του παγκόσμιου κινηματογράφου, εξαιτίας της ταινίας του Ροζέ Βαντίμ «Και ο Θεός… έπλασε τη γυναίκα». Υποδύθηκε τη Ζυλιέτ Αρντί, απέναντι στους Κουρντ Γιούργκενς, Κριστιάν Μαρκάν και Ζαν Λουί Τρεντινιάν. Ο Βαντίμ οριοθέτησε με τα παρακάτω λόγια τον χαρακτήρα της Μπαρντό:

«Ήθελα διαμέσου της Μπριζίτ, να αναπαραστήσω το κλίμα της εποχής, η Ζυλιέτ είναι ένα κορίτσι των καιρών της, που αποτινάσσει κάθε συναίσθημα ενοχής, κάθε ταμπού που της επιβάλλει η κοινωνία και της οποίας η σεξουαλικότητα είναι παντελώς απελευθερωμένη. Στην προπολεμική λογοτεχνία και τα φιλμ, θα την είχαν χαρακτηρίσει πόρνη. Στην εν λόγω ταινία, είναι μια πολύ νέα γυναίκα, γενναιόδωρη, καμιά φορά ανισόρροπη, και τελικά ασυγκράτητη, που δεν έχει καμιά άλλη δικαιολογία παρά τη γενναιοδωρία της».

Αλλά πέρα από μύθος του σινεμά, η Μπριζίτ Μπαρντό έχει αφήσει ιστορία και στη μόδα. Μια αναδρομή, με αφορμή τα σημερινά της γενέθλια (90 στρογγυλά), το επιβεβαιώνει.

Μπαλαρίνες για πάντα

Ούσα μεγάλη οπαδός του μπαλέτου, η ηθοποιός είχε λατρέψει την κομψή εμφάνιση και την άνεση της μπαλαρίνας. Έτσι, η Bardot συνεργάστηκε με τη σχεδιάστρια Rose Repetto και δημιούργησε τις μπαλαρίνες Cendrillon Ballerina – ένα ζευγάρι παπουτσιών που δεν θα προορίζονταν για τον χορό, αλλά για τους δρόμους της πόλης- οδηγώντας τες στην πρώτη γραμμή της υψηλής μόδας.

Κορδέλες στα μαλλιά

Η Γαλλίδα σταρ σπάνια εθεάθη χωρίς κορδέλα ή φιόγκο στα μαλλιά. Είτε στη σκηνή είτε στη ζωή τα αξεσουάρ αυτά στόλιζαν μοναδικά τα χρυσόξανθα μαλλιά της.

Μονοχρωμία head-to-toe

Η Bardot επέλεγε dusty pink δερμάτινο σετ, που να αποτελείται από μίνι φόρεμα, over the knee μπότες και ασορτί καπέλο, αποδεικνύοντας έτσι την ικανότητά της να κάνει ακόμη και τον πιο μονότονο συνδυασμό να δείχνει σέξι.

Ρίγες

Από τα μίνι φορέματα έως τα μπλουζάκια breton, η Bardot έμεινε πιστή στις ρίζες της αγκαλιάζοντας τις κλασικές γαλλικές ρίγες, που παραμένουν βασικό κομμάτι μιας γκαρνταρόμπας ακόμα και σήμερα.

Floppy καπέλα για κάθε περίσταση

Το signature αξεσουάρ της Bardot, εκτός από τους φιόγκους, είναι τα floppy καπέλα. Από τις εμφανίσεις της στην παραλία μέχρι τα ταξιδιωτικά της look, το καπέλο είναι σήμα κατατεθέν του ακαταμάχητου στυλ της.

Cropped παντελόνια

Προτιμούσε, συχνά, τα στενά παντελόνια μέχρι τον αστράγαλο και τα συνδύαζε με υπερμεγέθη πουλόβερ και κομψά αξεσουάρ.

Βoatneck μπλουζάκια

Το off-shoulder top έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές χάρη στη Γαλλίδα ηθοποιό. Τόσο, που αργότερα μετονομάστηκε σε λαιμόκοψη Bardot.

Deux pièces μαγιό

Ως πρωτοπόρος του γαλλικού Riviera chic, η Bardot επέλεγε το μπικίνι για τις βόλτες τις με γιοτ ή στις διάσημες παραλίες του Saint-Tropez. Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία του 1956 «Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα» μεταμόρφωσε την παραθαλάσσια πόλη στο hot spot της Κυανής Ακτής.

Κοκκάλινα σκουλαρίκια

Θα μπορούσε να πεις κανείς ότι η «εμμονή» της με τα κοκκάλινα σκουλαρίκια – και ειδικότερα τα στρογγυλά – οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν μεγάλη τάση στα 60s, αλλά η BB υποστήριξε την επιλογή της και στις μετέπειτα δεκαετίες.

Πηγή: marie claire

    [mc4wp_form id="278"]