Η Παλαιστίνια δημοσιογράφος Bisan Owda κέρδισε ένα βραβείο Emmy για το ντοκιμαντέρ της AJ+, “It’s Bisan from Gaza and I’m Still Alive”.

H 25χρονη ακτιβίστρια και σκηνοθέτιδα ήταν υποψήφια στην κατηγορία του Outstanding Hard News Feature Story. Η βραβευμένη ταινία με εξιστορεί το ταξίδι της Owda καθώς η οικογένειά της δραπετεύει από τον βομβαρδισμό του σπιτιού τους στο Beit Hanoun στη λωρίδα της Γάζας.

Ο John Laurence, ανώτερος εκτελεστικός παραγωγός στο AJ+, δέχθηκε το βραβείο για λογαριασμό της Owda καθώς παραμένει παγιδευμένη στη λωρίδα της Γάζας. «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την ακαδημία για αυτήν την αναγνώριση, αυτό το βραβείο είναι μαρτυρία της δύναμης μιας γυναίκας, οπλισμένης μόνο με ένα iPhone που επέζησε σχεδόν ενός έτους από βομβαρδισμούς», ξεκίνησε.

«Περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων αρκετών από τους συναδέλφους μας στο Al Jazeera. Το γραφείο μας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έκλεισε υπό την απειλή όπλων μόλις την περασμένη εβδομάδα. «Ευχαριστούμε εσάς, τη δημοσιογραφική μας κοινότητα για αυτήν την αναγνώριση για την Bisan και την ομάδα AJ+ και σας προτρέπουμε να συμμετάσχετε λέγοντας ότι η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα».

Η Owda απέκτησε εκατομμύρια οπαδούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις 7 Οκτωβρίου, πέρυσι καθώς κατέγραψε την καταστροφή του 70 % της υποδομής στη Γάζα μετά από ισραηλινές στρατιωτικές ενέργειες.

Ωστόσο, η υποψηφιότητα πυροδότησε διαμάχη όταν περισσότερα από 150 άτομα, μεταξύ των οποίων η σταρ των Will & Grace, Debra Messing, η ηθοποιός των Cruel Intentions, Selma Blair, η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Paramount Sherry Lansing, ο επικεφαλής του WME Rick Rosen, ο δισεκατομμυριούχος Haim Saban και ο διευθυντής ψυχαγωγίας Michael Rotenberg υπέγραψαν μια επιστολή ζητώντας την ανάκληση της υποψηφιότητας του δημοσιογράφου.

Η διαμαρτυρία, διοργανώθηκε από την Creative Community for Peace, μια εβραϊκή μη κερδοσκοπική οργάνωση που περιγράφει την αποστολή της ως «να εκπαιδεύσει σχετικά με τον αυξανόμενο αντισημιτισμό στη βιομηχανία του θεάματος και να ενθαρρύνει την υποστήριξη, ενάντια στο πολιτιστικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ». Η ομάδα ισχυρίστηκε ότι η Owda έχει δεσμούς με το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), μια ομάδα που είναι απαγορευμένη τρομοκρατική οργάνωση στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της NATAS Adam Sharp απάντησε στην επιστολή λέγοντας ότι «δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει αυτές τις αναφορές, ούτε ήταν σε θέση, μέχρι σήμερα, να εμφανίσει στοιχεία για πιο σύγχρονη ή ενεργό συμμετοχή της Owda στον οργανισμό PFLP». Μια επιστολή που απευθυνόταν στον Ari Ingel, τον εκτελεστικό διευθυντή της Creative Community for Peace, σημείωσε ότι τα ντοκιμαντέρ που ήταν υποψήφια για Emmy στο παρελθόν «ήταν αμφιλεγόμενα, δίνοντας μια πλατφόρμα σε φωνές που ορισμένοι θεατές μπορεί να βρουν ανάρμοστες ή ακόμα και αποκρουστικές. Αλλά όλοι υπήρξαν στην υπηρεσία της δημοσιογραφικής αποστολής να αποτυπώσουν κάθε πτυχή της ιστορίας».

Η εκστρατεία του Ισραήλ εξετάζεται επί του παρόντος για έναν «εύλογο» κίνδυνο γενοκτονίας από το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης και περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 17.000 παιδιών, έχουν σκοτωθεί. Το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε αδικοπραγία και επιμένει ότι στόχος του είναι να εξαλείψει τη Χαμάς μετά τον θάνατο 1.139 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 815 αμάχων, στις 7 Οκτωβρίου.

Πηγή: The Independent

[mc4wp_form id="278"]