Μια ομάδα φοιτητών αρχαιολόγων που προσφέρονται εθελοντικά στη γαλλική πόλη Eu έκανε μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη: ένα μήνυμα 200 ετών, τυλιγμένο μέσα σε ένα μπουκάλι και δεμένο με κορδόνι, γραμμένο από έναν αρχαιολόγο που κάποτε εργαζόταν στην περιοχή.

Η αποστολή δεν περιέχει λόγια σοφίας για την περιοχή. Αντίθετα, είναι μια απλή σημείωση που σηματοδοτεί την παρουσία του ίδιου, σαν ένα όνομα χαραγμένο στο θρανίο ενός παιδιού στο σχολείο. «P.J. Ο Féret, γέννημα θρέμμα της Dieppe, μέλος διαφόρων πνευματικών εταιρειών, πραγματοποίησε ανασκαφές εδώ τον Ιανουάριο του 1825», αναφέρεται στο σημείωμα, σύμφωνα με μια μετάφραση του Richard Whiddington του Artnet. «Συνεχίζει τις έρευνές του σε αυτή την τεράστια περιοχή που είναι γνωστή ως City of Limes ή Camp Caesar’s».

Η τοποθεσία βρίσκεται κοντά στο Dieppe, μια πόλη-λιμάνι στη Νορμανδία, και κάποτε ήταν ένα αρχαίο γαλατικό χωριό. Κατά τη διάρκεια πρόσφατων ανασκαφών, οι μαθητές βρήκαν επίσης ένα μπουκάλι αλάτι μέσα σε ένα πήλινο δοχείο, σύμφωνα με μια ανάρτηση στη σελίδα της πόλης Eu στο Facebook. Το μπουκάλι βρισκόταν δίπλα σε δύο νομίσματα.

«Ήταν μια απολύτως μαγική στιγμή», λέει στον Hugh Schofield του BBC News ο επικεφαλής της ανασκαφής Guillaume Blondel, ο οποίος εργάζεται ως αρχαιολόγος για την πόλη. «Γνωρίζαμε ότι είχαν γίνει ανασκαφές εδώ στο παρελθόν, αλλά το να βρούμε αυτό το μήνυμα γραμμένο πριν από 200 χρόνια – ήταν μια απόλυτη έκπληξη».

Ο αρχαιολογικός χώρος, που βρίσκεται σε γκρεμό, κινδυνεύει λόγω διάβρωσης και οι εθελοντές φοιτητές προσπαθούν να μάθουν όσα περισσότερα μπορούν για την περιοχή πριν να είναι πολύ αργά. Μέχρι στιγμής, έχουν ανακαλύψει πολλά κομμάτια αγγείων 2.000 ετών και άλλα αντικείμενα της ίδιας περιόδου.

Αν και το μπουκάλι δεν είναι το παλαιότερο αντικείμενο στην τοποθεσία, βλέπουν το σύντομο σημείωμα του Féret ως «μια πολύ συγκινητική και ιδιαίτερη μαρτυρία», λέει ο Blondel στο Artnet. Η ανακάλυψη μιας άθικτης νότας σε ένα γυάλινο δοχείο που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα δεν συμβαίνει κάθε μέρα. Στην πραγματικότητα, εάν πιστοποιηθεί, θα μπορούσε να είναι το παλαιότερο μήνυμα σε μπουκάλι που βρέθηκε ποτέ, όπως αναφέρει η Cara Tabachnick του CBS News.

Σύμφωνα με τα ρεκόρ Γκίνες, το παλαιότερο μήνυμα σε μπουκάλι που έχει καταγραφεί βρέθηκε από τον Kym και την Tonya Illman στο Wedge Island της Αυστραλίας, το 2018. Γράφτηκε από έναν Γερμανό καπετάνιο πλοίου το 1886, ήταν 131 ετών τη στιγμή της ανακάλυψής του . (Όταν οι Illmans είδαν την ημερομηνία – 12 Ιουνίου 1886 – θεώρησαν ότι ήταν “πολύ τραβηγμένο” για να είναι ακριβές)

Τώρα, το μπουκάλι που ανακαλύφθηκε εντάσσεται στις σπάνιες ξεχασμένες χρονοκάψουλες, συνδέοντας γενιές περίεργων μυαλών που ελπίζουν να συνδεθούν ανά τους αιώνες.

«Μερικές φορές βλέπεις αυτές τις χρονοκάψουλες μηνυμάτων που αφήνουν πίσω οι ξυλουργοί όταν χτίζουν σπίτια. Αλλά είναι πολύ σπάνιο στην αρχαιολογία», λέει ο Blondel στο Schofield του BBC News. «Οι περισσότεροι αρχαιολόγοι προτιμούν να πιστεύουν ότι δεν θα τους ακολουθήσει κανείς γιατί έχουν κάνει όλη τη δουλειά!»

Πηγή: Smithsonian Magazine

[mc4wp_form id="278"]