Η Βρετανίδα-Αμερικανίδα βραβευμένη με Πούλιτζερ συγγραφέας Jhumpa Lahiri αρνήθηκε να δεχτεί βραβείο από το Μουσείο Noguchi της Νέας Υόρκης, αφού η διοίκησή του απέλυσε τρεις υπαλλήλους του επειδή φορούσαν μαντίλια keffiyeh, ένα έμβλημα της παλαιστινιακής αλληλεγγύης.

«Η Jhumpa Lahiri επέλεξε να αποσύρει την αποδοχή της για το βραβείο Isamu Noguchi 2024 ως απάντηση στην ενημερωμένη πολιτική ενδυματολογικού κώδικα», ανέφερε το μουσείο σε δήλωση. «Σεβόμαστε την προοπτική της και καταλαβαίνουμε ότι αυτή η πολιτική μπορεί να ευθυγραμμίζεται ή όχι με τις απόψεις όλων».

Η Lahiri έλαβε το βραβείο Πούλιτζερ το 2000 για το βιβλίο της “Interpreter of Maladies”. Οι New York Times ανέφεραν για πρώτη φορά την είδηση.

Σε όλο τον κόσμο, διαδηλωτές που απαιτούν τον τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα έχουν φορέσει το ασπρόμαυρο μαντήλι keffiyeh, σύμβολο της παλαιστινιακής αυτοδιάθεσης. Ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης κατά του απαρτχάιντ Nelson Mandela εθεάθη επίσης να φορά το μαντήλι σε πολλές περιπτώσεις. Οι υποστηρικτές του Ισραήλ, από την άλλη πλευρά, λένε ότι σηματοδοτεί την υποστήριξη του εξτρεμισμού.

Τον περασμένο μήνα, το μουσείο τέχνης – που ιδρύθηκε από τον Ιάπωνα Αμερικανό γλύπτη Isamu Noguchi – ανακοίνωσε μια πολιτική που απαγορεύει στους εργαζόμενους να φορούν οτιδήποτε εκφράζει «πολιτικά μηνύματα, συνθήματα ή σύμβολα». Τρεις υπάλληλοι απολύθηκαν. Άλλοι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης χάσει τις δουλειές τους λόγω της στάσης τους στον Παλαιστινιακό-Ισραηλινό πόλεμο.

Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης απέλυσε μια Παλαιστίνια Αμερικανίδα νοσοκόμα τον Μάιο, αφού χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα «γενοκτονία» κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας αποδοχής για βραβείο.

Πηγή: Daily Sabah

[mc4wp_form id="278"]