Ωραίες ήταν οι διακοπές. Χαλάρωσες, ξεκουράστηκες, απόλαυσες τη θάλασσα αλλά και την… ξαπλώστρα, τα δροσερά κοκτέιλ, τα βραδινά γεύματα με φίλους. Ξεκούραση, διασκέδαση, γεύσεις και ποτά είναι τα κύρια συστατικά για να είναι οι διακοπές μας σούπερ.

Αλλά κάποτε επιστρέφουμε. Ανέβηκες στη ζυγαριά μετά τις διακοπές και απογοητεύτηκες. Ο Σεπτέμβρης δεν σε χωρά πουθενά και κυρίως στα ρούχα σου. Το μόνο που δεν χρειάζεται είναι ο πανικός και η απογοήτευση.

Καταρχάς, το να παίρνουμε βάρος στις διακοπές είναι πολύ συνηθισμένο και μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως στην αλλαγή στη ρουτίνα της διατροφής μας. Στα ταξίδια ή τις εξόδους, μπορεί να τρώμε μεγαλύτερες ποσότητες, να απολαμβάνουμε πιο πλούσιες σε θερμίδες τροφές (όπως γλυκά, τηγανητά, fast food), και να πίνουμε αλκοόλ, που, επίσης, προσθέτει θερμίδες.

Συμβάλλει και το ότι, κατά τη διάρκεια των διακοπών, κινούμαστε λιγότερο από το συνηθισμένο. Ειδικά, αν δεν υπάρχει πρόσβαση σε γυμναστήριο ή αν ο τρόπος ζωής γίνεται πιο καθιστικός, η φυσική δραστηριότητα μειώνεται. Μην ξεχνάμε, επίσης, πως το αλκοόλ είναι πλούσιο σε θερμίδες και μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους, ειδικά αν καταναλώσαμε κάποια ποτάκια παραπάνω στις διακοπές.
Ακόμα και η αλλαγή του ύπνου μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες, που ρυθμίζουν την όρεξη και την αποθήκευση λίπους. Τέλος, στις διακοπές, υπάρχει συχνά η τάση να χαλαρώνουμε και να απολαμβάνουμε περισσότερο, γεγονός, που μπορεί να περιλαμβάνει το φαγητό ως μέσο διασκέδασης.

Οι 5 συμβουλές της ειδικού για να χάσουμε τα κιλά των διακοπών

«Πρώτα απ’ όλα, μην ζυγίζεστε αμέσως μετά την επιστροφή σας απ’ τις διακοπές. Μπορεί να χαλάσει η διάθεσή σας και είναι το τελευταίο που χρειάζεστε», μας συμβουλεύει η Διαιτολόγος-Γεροντολόγος, Νάσια Πασχαλέρη, διαβεβαιώνοντας μας πως μόλις αρχίσουμε να τρώμε πιο υγιεινά, θα χάσουμε πιθανότατα λίγα κιλά σωματικού βάρους, κυρίως υγρών, κι αν συνεχίσουμε την προσπάθεια, θα χάσουμε και λίπος.

Ξεκινήστε με επιστροφή στη φύση. Τρώτε όσο πιο απλά γίνεται

Με αυτόν τον τρόπο, θα επαναφέρετε το πεπτικό σας σύστημα. Εάν νιώθετε φουσκωμένοι, η διατροφή αποτοξίνωσης, μετά τις διακοπές, μειώνει τη λαχτάρα για ζάχαρη, που ίσως έχετε αναπτύξει. Μην κάνετε το λάθος και ξεκινήσετε δίαιτες πείνας. «Καθαρίστε» τον οργανισμό σας, τρώγοντας φυσικές τροφές χωρίς συντηρητικά, δηλαδή κυρίως φρέσκα φρούτα και ωμά ή βραστά λαχανικά. Προσθέστε πράσινα ροφήματα στη ρουτίνα του πρωινού σας, όπως πράσινα smoothies. Δοκιμάστε υγιεινά πιάτα με άπαχες πρωτεΐνες. Μειώστε για λίγες μέρες τους υδατάνθρακες και τα αμυλούχα τρόφιμα, όπως είναι το ρύζι, τα ζυμαρικά και το ψωμί.

Ελαττώστε τo αλκοόλ και τη ζάχαρη

Γρήγορη επαναφορά μετά τις διακοπές γίνεται με αποτοξίνωση κι από το αλκοόλ. Δοκιμάστε να μην πιείτε αλκοόλ και μην προσθέσετε πουθενά ζάχαρη για δύο εβδομάδες.

Σηκωθείτε από τον καναπέ

Ξεκινήστε ή συνεχίστε ένα πρόγραμμα άσκησης μετά τις διακοπές. Μετά την επιστροφή στο σπίτι, επιστρέψτε σιγά σιγά στα επίπεδα άσκησης, που είχατε πριν από τις διακοπές για να αποφύγετε τους τραυματισμούς. Για κάποιους, ο Σεπτέμβριος είναι μήνας που θέτουμε νέους στόχους για τη νέα χρονιά. Εντάξτε, λοιπόν, και στόχους που αφορούν στην υγεία σας.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Όταν γυρίσετε από τις διακοπές, μειώστε την ποσότητα αλκοόλ, που καταναλώνετε. Την ίδια στιγμή, αυξήστε την ποσότητα του νερού που πίνετε. Προσθέστε γεύση στο νερό σας με φρέσκα φρούτα, όπως τα μούρα, φέτες λεμονιού, φέτες πορτοκαλιού ή φέτες αγγουριού. Ξεκινήστε μια νέα συνήθεια, ξυπνώντας και πίνοντας ένα ποτήρι ζεστό νερό και λεμόνι. Μπορεί να μειώσει το φούσκωμα και τη φλεγμονή.

Αργή επαναφορά μετά τις διακοπές

Η επαναφορά θα γίνει σιγά-σιγά. Και η διατροφική, αλλά και η επαναφορά στις συνήθειες του χειμώνα. Το να παίρνεις χρόνο έχει αποδεδειγμένα οφέλη. Θα είστε πιο παραγωγικοί και θα νιώθετε λιγότερο άγχος. Θέστε πραγματικούς στόχους και ξεκινήστε δυναμικά.

Καλή επαναφορά πρακτικά, ψυχικά και σωματικά.

[mc4wp_form id="278"]