Επιστήμονες στη Νέα Ζηλανδία δήλωσαν ότι ανακάλυψαν ένα νέο είδος «καρχαρία-φάντασμα», ένα είδος ψαριού που περιφέρεται στον πυθμένα του Ειρηνικού Ωκεανού κυνηγώντας θηράματα σε περισσότερο από 1.852 μέτρα βάθος.

Το Australasian Narrow-Nosed Spookfish βρέθηκε να ζει στα βαθιά νερά της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για το Νερό και την Ατμόσφαιρα (NIWA) που εδρεύει στο Ουέλινγκτον. Τα δείγματα ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια έρευνας στο Chatham Rise, μια περιοχή του Ειρηνικού που εκτείνεται περίπου 1.000 χιλιόμετρα ανατολικά, κοντά στο νότιο νησί της Νέας Ζηλανδίας. Οι καρχαρίες φαντάσματα, ή οι χίμαιρες, σχετίζονται με τους καρχαρίες και τα σαλάχια, αλλά αποτελούν μέρος μιας ομάδας ψαριών των οποίων οι σκελετοί είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένοι από χόνδρο.

Γνωστός και ως spookfish, ο καρχαρίας-φάντασμα έχει μαύρα μάτια που στοιχειώνουν και δέρμα απαλό, ανοιχτό καφέ, χωρίς λέπια. Τρέφονται με καρκινοειδή (καβούρια, αστακούς κτλ) σε βάθη έως και 2.600 μέτρα χρησιμοποιώντας το χαρακτηριστικό στόμα τους που μοιάζει με ράμφος.

«Οι καρχαρίες-φαντάσματα όπως αυτός περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό στον πυθμένα του ωκεανού», δήλωσε η ερευνήτρια Brit Finucci. Η Finucci έδωσε στο νέο είδος την επιστημονική του ονομασία “Harriotta avia” στη μνήμη της γιαγιάς της. «Ο βιότοπός τους καθιστά δύσκολο να μελετηθούν και να παρατηρηθούν, πράγμα που σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε πολλά για τη βιολογία ή αν αποτελούν απειλή, αλλά κάνει τις ανακαλύψεις όπως αυτή ακόμα πιο συναρπαστικές».

Το spookfish θεωρούταν παλαιότερα ότι ήταν μέρος ενός μοναδικού παγκοσμίως κατανεμημένου είδους μέχρι που οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι είναι γενετικά και μορφολογικά διαφορετικό από τα ξαδέρφια του.

Πηγή: Daily Sabah

[mc4wp_form id="278"]