Τα ακουστικά που διαβάζουν το μυαλό ακούγονται σαν μια εφεύρεση βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας, και μάλιστα τραβηγμένη. Αλλά αυτό ακριβώς είναι που η νεοσύστατη εταιρεία Neurable με έδρα τη Βοστώνη, έχει προσπαθήσει να δημιουργήσει τα τελευταία εννέα χρόνια και θα κυκλοφορήσουν αυτό το φθινόπωρο.

Τα ακουστικά, που ονομάζονται MW75 Neuro, περιέχουν τους ίδιους αισθητήρες με ένα ογκώδες ηλεκτροεγκεφαλογράφημα – γνωστό ως EEG – το οποίο χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο. Με ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη (AI), τα ακουστικά μεταφράζουν αυτή τη δραστηριότητα σε χρήσιμες πληροφορίες για τον χρήστη, τις οποίες μοιράζονται μέσω μιας εφαρμογής.

Συνήθως, τα EEG χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση ιατρικών καταστάσεων όπως η επιληψία, τα εγκεφαλικά επεισόδια ή οι τραυματικές εγκεφαλικές κακώσεις. Αλλά ο στόχος της Neurable είναι να δημιουργήσει μια «καθημερινή διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή», που μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους, οι οποίοι παλεύουν με την επαγγελματική εξουθένωση, την κόπωση και την παραγωγικότητα, λέει ο Ramses Alcaide, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας. Αυτά τα έξυπνα ακουστικά είναι κάτι σαν «ένα Fitbit για τον εγκέφαλό σας» που μπορεί να παρακολουθεί τη γνωστική υγεία και να ανιχνεύει τα πρώιμα σημάδια νευροεκφυλιστικών ασθενειών, λέει – και θα μπορούσε να είναι το πρώτο σε μια νέα σειρά φορητών συσκευών ανάγνωσης εγκεφάλου φιλικών προς τον καταναλωτή.

Εξολοθρεύοντας την εξουθένωση

Η Neurable ιδρύθηκε το 2015, με αφετηρία την εργασία του Alcaide στο Εργαστήριο Άμεσης Διεπαφής Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου του Michigan, όπου ολοκλήρωσε το διδακτορικό του. Σύμφωνα με τον Alcaide, χρειάστηκαν 10 χρόνια έρευνας και δεδομένα από περίπου 7.000 άτομα για να συρρικνωθεί η τεχνολογία EEG σε ένα ακουστικό ακουστικών, διατηρώντας παράλληλα την ακρίβεια.

Οι αισθητήρες των Neurable ανιχνεύουν διαφορετικά εγκεφαλικά κύματα και η Τεχνητή Νοημοσύνη ερμηνεύει τα μοτίβα των σημάτων, τα οποία μπορούν να υποδείξουν αν ένα άτομο είναι συγκεντρωμένο ή όχι – κάτι που σύμφωνα με τον Alcaide θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα για την παραγωγικότητα. Με τον ίδιο τρόπο που τα fitness trackers θέτουν μετρήσεις βημάτων και στόχους κίνησης, παιχνιδοποιώντας την άσκηση, η εφαρμογή της Neurable ενθαρρύνει τους χρήστες να αυξήσουν την ψυχική τους ανθεκτικότητα συλλέγοντας «πόντους συγκέντρωσης» κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Αν είστε σε βαθιά συγκέντρωση, μπορείτε να το χτυπήσετε σε περίπου 50 λεπτά – αλλά αν είστε αφηρημένοι είναι πιο δύσκολο να κερδίσετε πόντους», εξηγεί.

Η ιδέα, λέει ο Alcaide, είναι να βοηθήσει τους χρήστες να «χτίσουν πειθαρχία και καλές συνήθειες» μέσω της επιβράβευσης της καλής γνωστικής υγιεινής. Ανιχνεύοντας την πνευματική κόπωση, τα ακουστικά μπορούν να προτρέπουν τους χρήστες να κάνουν ένα διάλειμμα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα ώρες μεγαλύτερης παραγωγικότητας – χωρίς «να αισθάνεστε εξαντλημένοι στο τέλος της ημέρας», προσθέτει. Η Neurable συνεργάστηκε με τη μάρκα ακουστικών Master & Dynamics για να δημιουργήσει το κάλυμμα κεφαλής που διαβάζει τον εγκέφαλο, εγκαθιστώντας την ιδιόκτητη τεχνολογία της σε ένα ζευγάρι ακουστικών MW75 με ακύρωση θορύβου. Με λιανική τιμή πώλησης 699 δολάρια ανά ζεύγος, τα ακουστικά είναι προς το παρόν διαθέσιμα για προπαραγγελία και θα αρχίσουν να πωλούνται αργότερα αυτό το φθινόπωρο. (Η Neurable αρνήθηκε να μοιραστεί στοιχεία σχετικά με τις πωλήσεις).

Η καινοτομία

Τα BCIs, που μερικές φορές αποκαλούνται διεπαφές εγκεφάλου-μηχανής, υπάρχουν εδώ και δεκαετίες και συζητούνται συνήθως στην επεμβατική τους μορφή: Τσιπ που εμφυτεύονται στον εγκέφαλο. Ενώ αυτά τα τσιπ εγκεφάλου μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ανακτήσουν την κινητικότητα μετά από εγκεφαλικά επεισόδια, τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού και άλλες νευρολογικές ασθένειες, ενέχουν κινδύνους που συχνά δεν αξίζουν τον κόπο για ασθενείς χωρίς χρόνια παραπληγία, λέει ο Miguel Nicolelis, ομότιμος καθηγητής νευροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Duke, ο οποίος δεν συμμετέχει στο Neurable.

Ο Nicolelis – ένας από τους πρώτους νευροεπιστήμονες που άρχισε να ερευνά τις διεπαφές εγκεφάλου-μηχανής πριν από 25 χρόνια, ο οποίος πρωτοστάτησε στα πρώτα επεμβατικά εμφυτεύματα BCI – λέει ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί στους ασθενείς και τις ανάγκες τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πέρασε μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας δουλεύοντας πάνω σε μη επεμβατικά BCIs. Για τους περισσότερους ανθρώπους, «τα ηλεκτρόδια στην επιφάνεια του τριχωτού της κεφαλής» παρέχουν αρκετά δεδομένα για την κατανόηση της υγείας του εγκεφάλου, λέει ο Nicolelis. «Η ανάλυση είναι λίγο χαμηλότερη και πρέπει να κάνεις περισσότερη υπολογιστική εργασία για να πάρεις τις λεπτομέρειες, (αλλά) είναι ασφαλές, προσιτό και επεκτάσιμο».

Τα μη επεμβατικά BCIs θα μπορούσαν «να προσεγγίσουν στο μέλλον έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων» – ιδίως όσον αφορά στην παραγωγικότητα και την αντιμετώπιση των αντιπερισπασμών – και να βοηθήσουν στη διάγνωση και τη διαχείριση μιας σειράς εγκεφαλικών διαταραχών, υπογραμμίζει ο Nicolelis.

Ασφάλεια δεδομένων

Τα BCIs είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό πειραματικά, και σε αυτόν τον αναπτυσσόμενο τομέα, υπάρχουν πολλά ηθικά ζητήματα, ιδίως γύρω από τη χρήση δεδομένων και την ασφάλεια. Σύμφωνα με τον Alcaide, η ηθική διαχείριση των δεδομένων βρίσκεται στον «πυρήνα» της εταιρείας: Ο άλλος συνιδρυτής της Neurable είναι ο Adam Molnar, επιχειρηματίας τεχνολογίας με εμπειρία στην πολιτική δεδομένων μέσω των ρόλων του στο δίκτυο DCI του Χάρβαρντ και στο Ινστιτούτο Νευροηθικής. Η εταιρεία είναι ήδη συμβατή με το HIPAA, το πρότυπο για την προστασία ευαίσθητων δεδομένων υγείας, λέει ο Alcaide, και εργάζεται για τη συμμόρφωση με τον GDPR, τον νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των δεδομένων.

Όπως και πολλές άλλες εταιρείες BCI, η Neurable κρυπτογραφεί, επίσης, τα δεδομένα που συλλέγει για τους χρήστες και ο Alcaide τονίζει ότι όλα τα δεδομένα είναι επίσης ανώνυμα. Το είδος των δεδομένων που συλλέγει η Neurable, το ίδιο με ένα EEG, δεν μπορεί επίσης να μεταφραστεί σε έναν εσωτερικό μονόλογο. Μια άλλη ανησυχία είναι ότι τα BCIs θα μπορούσαν τελικά να δώσουν σε ανθρώπους που μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα γνωστικά αξεσουάρ μεγαλύτερες ικανότητες από εκείνους που δεν μπορούν.

Έγκαιρη ανίχνευση της νόσου

Το MW75 Neuro χρησιμοποιείται ήδη στο Healthspan Digital, μια κλινική μακροζωίας στο Ντουμπάι, η οποία εισήγαγε την τεχνολογία νωρίτερα φέτος για να αξιολογήσει τη γνωστική υγεία και να βοηθήσει τους πελάτες να αντιμετωπίσουν το άγχος και την εξουθένωση. Η Deena Al Jassasi, διευθύντρια ανθρώπινων επιδόσεων και υγείας του εγκεφάλου στην κλινική, υποστηρίζει ότι τα ακουστικά είναι λιγότερο τρομακτικά για τους ασθενείς από άλλα BCI ή EEG, τα οποία απαιτούν κάλυμμα κρανίου και είναι χρονοβόρα για να εγκατασταθούν.

Εκτός από την ενίσχυση της παραγωγικότητας, τα ακουστικά της Neurable μπορούν επίσης να επισημάνουν γνωστικές ανωμαλίες, επιτρέποντας στους ανθρώπους να αναζητήσουν έγκαιρη βοήθεια και διάγνωση νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ ή το Πάρκινσον, λέει ο Alcaide.
Σύμφωνα με τον Alcaide, η Neurable σχεδιάζει να παραχωρήσει άδεια χρήσης της τεχνολογίας της – για την οποία έχει δεκάδες εκκρεμή και εγκεκριμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε επτά χώρες – σε άλλες εταιρείες και πρόσφατα συγκέντρωσε χρηματοδότηση ύψους 13 εκατομμυρίων δολαρίων για να διερευνήσει άλλες φορητές παραλλαγές. Καθώς περισσότεροι άνθρωποι φορούν τα ακουστικά, ο Alcaide λέει ότι οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν να μοιραστούν τα ανώνυμα δεδομένα τους, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της λειτουργικότητας για νέες λειτουργίες λογισμικού.

Ένα από αυτά τα πιθανά χαρακτηριστικά είναι η δυνατότητα «ελέγχου της συσκευής hands-free και voice-free», λέει ο Alcaide, όπως η εναλλαγή μουσικών κομματιών απλά με τη σκέψη, ώστε να δημιουργηθεί μια ‘απρόσκοπτη αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων και της τεχνολογίας σας». Τελικά, ο Alcaide ελπίζει ότι τα ακουστικά της Neurable μπορούν να απομυθοποιήσουν το μυαλό – και να βοηθήσουν τους χρήστες να συγκεντρωθούν σε έναν κόσμο που διεγείρει και αποσπά την προσοχή τους.

«Το όραμά μας είναι ότι, είτε πρόκειται για ακουστικά, ωτοασπίδες, κράνη – αν αγγίζει το κεφάλι σας, έχετε τη δυνατότητα να ενδυναμώσετε με αυτά τα δεδομένα», λέει.

Πηγή: CNN / Pride.gr

[mc4wp_form id="278"]