Υπάρχουν λίγα πράγματα τόσο ευχάριστα όσο τα φρεσκοπλυμένα μαλλιά. Ωστόσο, ανάλογα με την ποσότητα και το μήκος τους, αυτό μπορεί να είναι εξαντλητικό και να παίρνει τόσο πολύ χρόνο που ούτε η αίσθηση φρεσκάδας δεν αξίζει τον κόπο. Η απλούστερη λύση είναι να καθυστερήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο το διάστημα μεταξύ των πλύσεων με ξηρό σαμπουάν, αλλά δεν είναι πάντα καλή ιδέα. Κι αυτό γιατί αν δεν τα πλένετε αρκετά, μπορεί να υποφέρετε από προβλήματα στο τριχωτό της κεφαλής, συμπεριλαμβανομένης της τριχόπτωσης.

Τα καλά νέα: Υπάρχουν σημάδια που σας λένε εκ των προτέρων ότι δεν χρησιμοποιείτε αρκετά νερό και σαμπουάν. Πώς μπορώ όμως να καταλάβω αν λούζω τα μαλλιά μου σπάνια; Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και είναι δύσκολο να γενικευτεί. Εάν έχετε ξηρό τριχωτό της κεφαλής και δεν χρησιμοποιείτε σχεδόν καθόλου προϊόντα styling, το πλύσιμο μία φορά την εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετό. Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι αυτό είναι καλό για τα μαλλιά σας, αλλά δεν είναι ένας παγκόσμιος κανόνας.

Χτενίζετε πολύ τα μαλλιά σας; Χρησιμοποιείτε ξηρό σαμπουάν; Έχετεπιτυρίδα; Έχετε λιπαρό τριχωτό της κεφαλής; Όλοι αυτοί οι παράγοντες δείχνουν ότι πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας πιο συχνά, δηλαδή κάθε δύο ή τρεις ημέρες. Επειδή το να το κάνεις πολύ συχνά μπορεί να τα βλάψει, αλλά το να περάσει πολύς χρόνος μεταξύ ενός πλυσίματος και του άλλου μπορεί επίσης να έχει αρνητικές συνέπειες.

Εκτός από το πιο προφανές (λιπαρά μαλλιά), υπάρχουν διάφορα προβλήματα στο τριχωτό της κεφαλής (συμπεριλαμβανομένης της τριχόπτωσης) που υποδεικνύουν επίσης ότι πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας πιο συχνά. Παρακάτω είναι πέντε σημάδια ότι δεν το κάνετε αρκετά:

Λιπαρά μαλλιά

Το πιο εμφανές σημάδι ότι λούζετε πολύ λίγο τα μαλλιά σας είναι οι λιπαρές ρίζες και η έλλειψη όγκου. Εάν δεν αφαιρείτε τακτικά το υπερβολικό σμήγμα από το τριχωτό της κεφαλής, τα μαλλιά σας θα γίνουν ινώδη και βαριά. Για μερικούς ανθρώπους αυτό συμβαίνει μόνο δύο ή και μια μέρα μετά το πλύσιμο, ενώ για άλλους διαρκεί περισσότερο. Παρεμπιπτόντως, τα λιπαρά μαλλιά δεν φαίνονται μόνο, αλλά και μυρίζουν: το μείγμα νεκρών κυττάρων και σμήγματος στο τριχωτό της κεφαλής αποτελεί ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν έναν δυσάρεστο «πονοκέφαλο».

Πιτυρίδα

Η πιτυρίδα δεν είναι απαραίτητα σημάδι ότι πλένετε τα μαλλιά σας σπάνια: το τριχωτό της κεφαλής παράγει συνεχώς σμήγμα, μια λιπαρή έκκριση που προστατεύει και ενυδατώνει το δέρμα και τα μαλλιά. Από την άλλη, τα κύτταρα του δέρματος πεθαίνουν και ανανεώνονται συνεχώς. Όταν τα μαλλιά πλένονται σπάνια, το σμήγμα συσσωρεύεται στο τριχωτό της κεφαλής και τα νεκρά κύτταρα παραμένουν εκεί περισσότερο, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση βρωμιάς, λιπαρότητας και νεκρών σωματιδίων του δέρματος. Είναι εύκολο για μικροοργανισμούς όπως ο μύκητας Malassezia να πολλαπλασιαστούν σε αυτό το περιβάλλον, του οποίου ο φυσικός βιότοπος είναι το τριχωτό της κεφαλής και τρέφεται με περίσσεια σμήγματος. Η Malassezia απελευθερώνει ουσίες που ερεθίζουν το τριχωτό της κεφαλής, πυροδοτούν την παραγωγή κυττάρων και ξεφλουδίζουν γρήγορα το δέρμα, σχηματίζοντας πιτυρίδα.

Κνησμός στο τριχωτό της κεφαλής

Μια φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να προκληθεί από το πολύ συχνό πλύσιμο των μαλλιών σας, αλλά μπορεί επίσης να προκύψει όταν δεν λούζετε αρκετά συχνά τα μαλλιά σας. Προϊόντα περιποίησης και styling, βρωμιά, ιδρώτας και νεκρά κύτταρα του δέρματος μπορούν να συσσωρευτούν στο τριχωτό της κεφαλής, δημιουργώντας το ιδανικό έδαφος για μικροοργανισμούς όπως η προαναφερθείσα Malassezia, η οποία όχι μόνο προάγει την εμφάνιση της πιτυρίδας, αλλά ερεθίζει το τριχωτό της κεφαλής και προκαλεί κνησμό. Η έλλειψη καθαριότητας μπορεί επίσης να προκαλέσει δερματικές παθήσεις όπως η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, με τον ίδιο κνησμό.

Άτονα μαλλιά

Τα μαλλιά σας δεν έχουν λάμψη; Θα μπορούσε να οφείλεται στη συσσώρευση προϊόντων styling και περιποίησης, τα οποία λειαίνουν την επιφάνεια του κεφαλιού και δυσκολεύουν την ανάκλαση του φωτός. Εάν χρησιμοποιείτε υπερβολικά ξηρό σαμπουάν μεταξύ των πλύσεων, τα σωματίδια σκόνης του θα δώσουν στα μαλλιά σας επίσης αυτή τη θαμπή εμφάνιση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα σαμπουάν βαθύ καθαρισμού και ένα κοντίσιονερ που ενισχύει τη λάμψη.

Τριχόπτωση

Η τριχόπτωση μπορεί να είναι σημάδι σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, που μπορεί να σημαίνει ότι δεν λούζετε αρκετά συχνά τα μαλλιά σας. Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται από την υπερβολική παραγωγή σμήγματος και τον πολλαπλασιασμό των μυκήτων ζυμομύκητα Malassezia. Εάν το τριχωτό της κεφαλής δεν είναι επαρκώς καθαρό, η παραγωγή σμήγματος αυξάνεται, η Malassezia αναπαράγει τη φλεγμονή και το ερεθίζει. Μακροπρόθεσμα, η χρόνια φλεγμονή του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση, αν και οι μελέτες δεν είναι απόλυτα πειστικές σε αυτό το σημείο.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι το τακτικό λούσιμο των μαλλιών σας βοηθά στην αποφυγή αυτών των προβλημάτων: το τριχωτό της κεφαλής παραμένει υγιές και απαλλαγμένο από ερεθισμούς και τα μαλλιά διατηρούν τη φυσική τους λάμψη. Όπως έχουμε ήδη επισημάνει, είναι δύσκολο να γενικεύσουμε πόσο συχνά πρέπει να λούζουμε τα μαλλιά μας, αλλά αν αντιμετωπίζετε ένα ή περισσότερα από αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια, είναι καλύτερο να προσπαθήσετε να λύσετε το πρόβλημα αυξάνοντας τη συχνότητα μεταξύ του πλυσίματος.

Πηγή: Vogue España

[mc4wp_form id="278"]