Η υγεία του εντέρου είναι πολύ σημαντική για την υγεία, κατά την εμμηνόπαυση όμως γίνεται ακόμη πιο σημαντική. Η διαιτολόγος, Δήμητρα Παπαμίχου, έχει να μας πει σημαντικά πράγματα γι’ αυτό.
Οι διατροφικές μας επιλογές, στην εμμηνόπαυση, είναι ένα βασικό «συστατικό» για να μεγαλώνουμε με υγεία, να έχουμε ενέργεια, καλή διάθεση και να αποφεύγουμε τα φουσκώματα και την αύξηση βάρους. Όμως το πιο σημαντικό ίσως, την περίοδο αυτή, είναι η διάθεσή μας, γιατί χωρίς καλή διάθεση δεν θα έχουμε την ενέργεια ούτε την όρεξη να φροντίσουμε τη διατροφή και το σώμα μας.
«Κατά την κλιμακτήριο –εμμηνόπαυση- το πρώτο πράγμα που επηρεάζεται συνήθως είναι η διάθεση! Κι ένας λόγος που αυτό συμβαίνει είναι η μείωση των οιστρογόνων, τα οποία φαίνεται να βοηθούν στην αύξηση της σεροτονίνης, ορμόνης που σχετίζεται με την καλή διάθεση. Και για να μην σε αφήσουμε με την απορία για την υγεία του εντέρου, που αναφέρθηκε νωρίτερα, περίπου το 90% της σεροτονίνης του σώματος παράγεται στο έντερο. Και μπορεί η σεροτονίνη που παράγεται στο έντερο να μην περνάει άμεσα στον εγκέφαλο, υπάρχει ωστόσο μια σημαντική σύνδεση μεταξύ εντέρου κι εγκεφάλου, γνωστή ως άξονας εντέρου-εγκεφάλου μέσω του οποίου η υγεία του εντέρου και τα επίπεδα της σεροτονίνης, που υπάρχουν εκεί, μπορούν να επηρεάζουν τη διάθεση, το άγχος και τη συνολική ψυχική υγεία. Βεβαίως, η καλή λειτουργία του εντέρου είναι πολύ σημαντική για τη γενικότερη υγεία του οργανισμού», εξηγεί η διαιτολόγος – διατροφολόγος Δήμητρα Παπαμίχου, PhD.
Ένα ναι και ένα όχι για τη διατροφή στην εμμηνόπαυση
Η υγιής μικροβιακή χλωρίδα, το γνωστό μικροβίωμα, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου, περιορίζοντας συχνά και ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως το ευερέθιστο έντερο, η αύξηση του βάρους, αλλά και η έλλειψη ενέργειας. Η αποφυγή των επεξεργασμένων προϊόντων και η προσθήκη τροφών πλούσιων σε προβιοτικά και πρεβιοτικά στη διατροφή μας είναι δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες για να διατηρείται υγιές το μικροβίωμα του εντέρου και να λαμβάνουμε όλα τα οφέλη από αυτήν την κατάσταση.
«Ειδικά με τα επεξεργασμένα προϊόντα, χρειάζεται εγρήγορση και προσοχή από εμάς, αφού τα περισσότερα κρύβονται πίσω από όμορφες λέξεις, όπως: μπάρες πρωτεΐνης, σοκολάτες χωρίς ζάχαρη, μπισκότα χωρίς ζάχαρη, highprotein επιδόρπια γιαουρτιού, glutenfree προϊόντα και λοιπά. Οι τροφές αυτές έχουν συνήθως υποστεί μεγάλη επεξεργασία κι έρχονται και «μπερδεύουν» τις ορμόνες μας σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο της εμμηνόπαυσης», εξηγεί η ειδικός. «Το πιο σημαντικό, αυτή την περίοδο, στη διατροφή μας είναι να «ταΐζουμε» τα καλά βακτήρια του εντέρου, γιατί όταν αυτά είναι χαρούμενα, είμαστε κι εμείς! Και πώς το πετυχαίνουμε αυτό; Αυξάνοντας καθημερινά τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά στη διατροφή μας. Και για να το ξεκαθαρίσουμε γιατί μπορεί να μην είμαστε όλοι εξοικειωμένοι με την ορολογία: όταν αναφερόμαστε στα πρεβιοτικά, εννοούμε, κατά βάση, τις φυτικές ίνες, που βρίσκονται σε τροφές, όπως τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής άλεσης.
Τα προβιοτικά είναι τροφές που περιέχουν ζωντανά βακτήρια, όπως είναι το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινολάχανο, τα τουρσιά. Και δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα από τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, μικρές ποσότητες, αλλά σε καθημερινή βάση μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να μας βοηθήσουν με όλα τα δυσάρεστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, που ξεκινούν από το έντερο».
Δεν ακούγεται τόσο δύσκολο να κάνουμε «έξυπνες» διατροφικές επιλογές στην εμμηνόπαυση, σωστά; Και για όπου έχουμε αμφιβολία, οι ειδικοί μπορούν να γίνουν σύμμαχοί μας ώστε να διανύσουμε αυτήν την περίοδο με τις καλύτερες συνθήκες και απολαμβάνοντας τις όμορφες στιγμές και τα πλεονεκτήματά της!