Τα λεμόνια είναι ένα εσπεριδοειδή γνωστά για την ξινή, πικρή γεύση και το λαμπερό κίτρινο χρώμα του. Είναι γεμάτα με βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν διάφορες πτυχές της υγείας. Για παράδειγμα, το νερό με λεμόνι έχει κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα επειδή βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πέτρας στα νεφρά, προωθεί την πρόσληψη βιταμίνης C και υποστηρίζει την υγιή πέψη. Ας δούμε πιο αναλυτικά:

Βοηθούν στην πρόληψη της πέτρας στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά είναι επίσης γνωστές ως νεφρικοί λίθοι ή νεφρολιθίαση. Είναι σκληρά αποθέματα από μέταλλα που συσσωρεύονται στο ουροποιητικό σας σύστημα και σχηματίζονται στα νεφρά σας. Οι πέτρες στα νεφρά επηρεάζουν περίπου το 10% των ανθρώπων. Η αύξηση των επιπέδων ενός ασθενούς οξέος που ονομάζεται κιτρικό άλας ούρων και η αύξηση των αλκαλικών ούρων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των λίθων στα νεφρά.

Τα λεμόνια περιέχουν μια μορφή κιτρικού που ονομάζεται κιτρικό οξύ που βοηθά στην αύξηση των επιπέδων κιτρικών στα ούρα. Το κιτρικό οξύ συνδέεται με το ασβέστιο των ούρων για να βοηθήσει στην πρόληψη υπερκορεσμένων ούρων. Συνδέεται επίσης με σκληρές συστάδες μετάλλων που ονομάζονται κρύσταλλοι οξαλικού ασβεστίου για να τους αποτρέψει από το να αναπτυχθούν και να γίνουν επώδυνες πέτρες στα νεφρά.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού, η καθημερινή κατανάλωση συμπυκνωμένου χυμού λεμονιού αναμεμειγμένοy με νερό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη. Ωστόσο, ένα κιτρικό αλκάλιο, όπως το κιτρικό κάλιο, μπορεί να είναι καλύτερο εάν τα επίπεδα pH των ούρων σας είναι πολύ όξινa. Σε περίπτωση αμφιβολίας, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά και τις καλύτερες επιλογές πρόληψης για εσάς.

Υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς

Τα λεμόνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς. Η κατανάλωση επαρκούς βιταμίνης C προστατεύει τα κύτταρά σας από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες – εξαιρετικά ασταθή σωματίδια που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα εάν δεν εξουδετερωθούν. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης (συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες), μια κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Οι φαινολικές ενώσεις είναι ένας τύπος αντιοξειδωτικού που βρίσκεται στα λεμόνια και υποστηρίζουν την υγιή αρτηριακή πίεση, τη λειτουργία του ενδοθηλίου και τα επίπεδα χοληστερόλης με χαμηλή πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL). Η ενδοθηλιακή λειτουργία αναφέρεται στο πόσο ομαλά τρέχει το αίμα σε όλο το σώμα σας. Η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση), τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL και η μειωμένη ενδοθηλιακή λειτουργία αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Ενισχύουν την απορρόφηση σιδήρου

Ένα λεμόνι περιέχει πάνω από το 30% της ημερήσιας αξίας σας (DV) για βιταμίνη C. Η βιταμίνη C είναι σημαντική για την απορρόφηση του σιδήρου καθώς και για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Σας βοηθά να απορροφήσετε καλύτερα τον σίδηρο εκτός του αίματος, ο οποίος βρίσκεται σε φυτά και σε τροφές εμπλουτισμένες με σίδηρο όπως το ψωμί και τα δημητριακά.

Ο συνδυασμός τροφικών πηγών σιδήρου με βιταμίνη C σας βοηθά να απορροφήσετε τον σίδηρο πιο αποτελεσματικά. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό εάν είστε vegan ή χορτοφάγος και καταναλώνετε κυρίως τέτοιου είδους σίδηρο.

Αποτρέπουν την κυτταρική βλάβη

Τα αντιοξειδωτικά στα λεμόνια αποτρέπουν την κυτταρική βλάβη που σχετίζεται με παθήσεις υγείας όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, χρόνια νεφρική νόσο, καρκίνο και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Η ΧΑΠ είναι μια ομάδα χρόνιων, προοδευτικών πνευμονικών παθήσεων που περιορίζουν τη ροή του αέρα στους πνεύμονές σας και προκαλούν δυσκολία στην αναπνοή.
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά υπάρχουν στον χυμό και τη σάρκα, αλλά πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η φλούδα εσπεριδοειδών περιέχει ακόμη υψηλότερες ποσότητες αντιοξειδωτικών που προάγουν την υγεία.

Πηγή: Health

[mc4wp_form id="278"]