Ένα αιγυπτιακό φρούριο 3.000 ετών που χρησιμοποιήθηκε για την άμυνα κατά των εισβολέων λιβυκών φυλών και λαών της θάλασσας από την ανατολική Μεσόγειο ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους, σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.

Μια σειρά από πλίνθινα ερείπια στη βορειοδυτική Αίγυπτο περιείχε τα ερείπια στρατιωτικών στρατώνων με αποθήκες για όπλα, τρόφιμα και προμήθειες. Χρονολογείται στην εποχή του Νέου Βασιλείου (1550 π.Χ.-1070 π.Χ.). Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης πολλά τεχνουργήματα που κάποτε ανήκαν σε Αιγύπτιους στρατιώτες στην τοποθεσία Tell Al-Abqain κατά μήκος του δυτικού Δέλτα του Νείλου.

Η κατάρρευση αρκετών κυρίαρχων πολιτισμών γύρω στο 1200 π.Χ. μπορεί να συνδέεται με ναυτικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν από τους μυστηριώδεις λαούς της θάλασσας, των οποίων η ακριβής προέλευση είναι ακόμη άγνωστη. Μετά από έναν πρώτο γύρο εισβολών στη βόρεια Αίγυπτο, ωστόσο, οι μελετητές πιστεύουν ότι οι επιδρομείς εγκαταστάθηκαν σε μια μικρή περιοχή της Μεσογείου.

Σχεδιασμένα σχολαστικά για την προστασία των αρχαίων Αιγυπτίων, αυτά τα οχυρά χωρίστηκαν σε δύο όμοιες πλευρές με ένα στενό πέρασμα μεταξύ τους. Μερικά μέρη χρησίμευαν ως αποθήκες για τα σιτηρά. Μέσα σε αυτές τις μονάδες υπήρχαν θραύσματα σπασμένων αγγείων με υπολείμματα ψαριών και οστών ζώων. Ανακαλύφθηκαν επίσης κυλινδρικοί φούρνοι κεραμικής που θα χρησιμοποιούνταν για το μαγείρεμα τέτοιων ειδών διατροφής.

Σύμφωνα με την Independent, ένα μεγάλο χάλκινο ξίφος με μια επιγραφή του βασιλιά Ραμσή Β’, γνωστός και ως Ραμσής ο Μέγας, ανακαλύφθηκε, μαζί με δύο ασβεστολιθικούς ογκόλιθους. Το ένα ήταν εγγεγραμμένο με ιερογλυφικά που απαριθμούσαν τους τίτλους του βασιλιά Ραμσή Β’, ενώ το άλλο είχε ένα επίσημο όνομαγραμμένο στην επιφάνειά του.

Όπλα που χρησιμοποιούνταν στη μάχη, καθώς και εργαλεία κυνηγιού, προσωπικά τεχνουργήματα και προϊόντα υγιεινής όπως εφαρμοστές κολ (πούδρα για τα μάτια) από ελεφαντόδοντο, χάντρες από καρνεόλιο και φαγεντιανή, σκαραβαίοι και προστατευτικά φυλαχτά που εντοπίστηκαν στο χώρο αποκαλύπτουν περισσότερες πληροφορίες για την καθημερινή ζωή και τις πρακτικές των κατοίκων.

Πηγή: ARTnews

[mc4wp_form id="278"]