Ο Άρχοντας των Μυγών, η ιστορία μιας ομάδας Βρετανών αγοριών που βρίσκονται εγκλωβισμένα σε ένα ακατοίκητο νησί και οι καταστροφικές προσπάθειές τους να αυτοκυβερνηθούν, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα έργα της ιστορίας της λογοτεχνίας, που διδάσκονται σε μαθητές σε όλο τον κόσμο. Αλλά το μυθιστόρημα του Sir William Golding δεν ξεκινούσε από πάντα με τα παιδιά που προσγειώθηκαν στο νησί. Αντίθετα, μια πρωτότυπη έκδοση του χειρογράφου, η οποία γράφτηκε σε ένα σχολικό βιβλίο ασκήσεων με σκισμένο το εξώφυλλο, περιγράφει πώς εν μέσω πυρηνικού πολέμου και μετά την εκκένωση, το αεροπλάνο τους καταρρίφθηκε σε μια εναέρια μάχη.

Η εναλλακτική εκδοχή του σκοτεινού κοινωνικού παραμυθιού θα εκτεθεί τώρα για να γιορτάσει την 70η επέτειο από την έκδοση του βιβλίου. Τα χειρόγραφα, τα σημειωματάρια και οι επιστολές του Golding θα παρουσιαστούν επίσης στην έκθεση στο Μουσείο Κινηματογράφου Bill Douglas, Παλιά Βιβλιοθήκη, Πανεπιστήμιο του Exeter αργότερα αυτόν τον μήνα.

Το αρχικό χειρόγραφο δεν θα είναι σε κοινή θέα, λόγω της ευθραυστότητάς του, ανέφερε το πανεπιστήμιο. Η κόρη του Golding, Judy Carver, είπε: «Η οικογένεια Golding είναι ευγνώμων στο Πανεπιστήμιο του Exeter για τη φροντίδα των χειρογράφων και των δακτυλόγραφων που έχει δανειστεί το πανεπιστήμιο. Χαιρετίζουν επίσης αυτή την ευκαιρία να προβληθούν αυτά και σε ένα ευρύτερο κοινό. Εκτιμούν την προσεκτική δουλειά που έφερε το περιεχόμενο της έκθεσης σε κοινή θέα».

Ο Golding, ο οποίος πέθανε το 1993 στο σπίτι του στην Κορνουάλη, βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1983. Αλλά είχε δυσκολίες να βρει εκδότες για το βιβλίο του. Εντοπίστηκε από έναν junior εκδότη των εκδόσεων Faber and Faber μετά από μια σειρά απορρίψεων, και μετά από κάποιες αλλαγές γνώρισε την απόλυτη επιτυχία το 1954.

Η έκθεση θα περιέχει επίσης επιστολές προς τον εκδότη που τον βοήθησε να κάνει επιτυχία τον Άρχοντα των Μυγών, μαζί με αλληλογραφία από τον Golding για άλλα μυθιστορήματα και έργα του. Η Caroline Walter, η προσωρινή επικεφαλής των συλλογών κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο του Exeter, δήλωσε: «Αυτή είναι μια συναρπαστική ευκαιρία να ενώσουμε το αρχειακό υλικό από δύο ξεχωριστές συλλογές στο Exeter, επιτρέποντας στους επισκέπτες να εμβαθύνουν στην πλούσια λογοτεχνική κληρονομιά της νοτιοδυτικού και διαφωτιστικού δημιουργικού ταξιδιού του Golding».

Ο Golding συνέχισε γράφοντας τους Κληρονόμους, τον Pincher Martin, την Ελεύθερη Πτώση και το Μύησις ταξιδευτού, που του χάρισε το Βραβείο Booker το 1980.

Υπήρξαν κινηματογραφικές προσαρμογές του πρώτου του μυθιστορήματος το 1963 και το 1990 και μια νέα έκδοση πρόκειται να προβληθεί για πρώτη φορά στην τηλεόραση από το BBC. Σε σενάριο από τον Jack Thorne του His Dark Materials, το δράμα γυρίζεται στη Μαλαισία με ένα νεαρό καστ και θα παραμείνει πιστό στην αρχική ιστορία της αγριότητας και της σκοτεινής ανθρώπινης φύσης.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου. Πίνακες προβολής με πληροφορίες σχετικά με τα έγγραφα του Golding θα εκτίθενται σε όλο το Exeter από τις 2 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου και θα υπάρχουν δωρεάν δημόσιες εκδηλώσεις στην πόλη αυτό το φθινόπωρο.

Πηγή: The Guardian

[mc4wp_form id="278"]