Το Βρετανικό Μουσείο διοργανώνει μια μεγάλη έκθεση με τα έργα του Πάμπλο Πικάσο, ενός από τους πιο διάσημους ζωγράφους του 20ου αιώνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα, 10 Σεπτεμβρίου. Περίπου 100 έργα, που αντικατοπτρίζουν τη ζωή και τις αγάπες του καλλιτέχνη με το εξαιρετικό όραμα, γνωστότερος για τα αριστουργήματα όπως η Guernica, ένας από τους πιο ισχυρούς αντιπολεμικούς πίνακες.

Τα εκθέματα θα είναι από την πρώτη του επαγγελματική χάραξη το 1904, που θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της χαρακτικής και θα φτάνουν μέχρι τα μεταγενέστερα αριστουργήματα της δεκαετίας του 1960, συμπεριλαμβανομένου ενός αξιοσημείωτου σετ εκατοντάδων χαρακτικών, που δημιουργήθηκαν όταν ήταν σχεδόν 87 ετών.

Η Κάθριν Ντοντ, η επιμελήτρια μοντέρνων και σύγχρονων χαρακτικών του Βρετανικού Μουσείου, είπε ότι οι εκτυπώσεις του αποκαλύπτουν «την αμείλικτη δημιουργικότητα και την περιέργειά του και την προθυμία του να βρει νέους τρόπους δημιουργίας εικόνων» και πρόσθεσε: «Είδε τη χαρακτική όχι απλώς ως έναν τρόπο αναπαραγωγής μιας εικόνας, αλλά ως έργο σε χαρτί που δεν μπορούσε να γίνει σε καμβά».

Η έκθεση, με τίτλο «Picasso: Printmaker», θα ανοίξει με την πρώτη του χάραξη ως επαγγελματίας καλλιτέχνης, το «The Frugal Meal» του 1904, μια δυνατή απεικόνιση δύο αδυνατισμένων μορφών.

Η έκθεση θα παρουσιάσει τον μεγαλύτερο αριθμό χαρακτικών από την αξιοσημείωτη Σουίτα 347, που αποκτήθηκε από το Βρετανικό Μουσείο το 2014. Ονομάστηκε από τον αριθμό των φύλλων της, δημιουργήθηκε σε διάστημα επτά μηνών το 1968, σε μια έκρηξη χαρακτικής δραστηριότητας. Η συλλογή χαρακτικών του Πικάσο του Βρετανικού Μουσείου έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και έγινε η μεγαλύτερη στο Ηνωμένο Βασίλειο, με περισσότερα από 500 κομμάτια.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 7 Νοεμβρίου έως τις 30 Μαρτίου 2025.

[mc4wp_form id="278"]