Το γκρέιπφρουτ είναι ένα εσπεριδοειδές με γλυκόπικρη έως ξινή γεύση. Μπορείς να καταναλώσεις ολόκληρο το φρούτο ή ως χυμό ή πολτοποιημένο. Εμφανίστηκε, για πρώτη φορά, τον 18ο αιώνα και ονομάστηκε «γκρέιπφρουτ», επειδή αναπτύσσεται σε συστάδες, παρόμοια με τα σταφύλια (grαpe=σταφύλι).

Τα θρεπτικά συστατικά, οι βασικές βιταμίνες και τα μέταλλα, που περιέχει το γκρέιπφρουτ, μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση του υγιούς δέρματος και στην προστασία από διάφορες καταστάσεις. Μπορούν, επίσης, να παίξουν ρόλο στην διατήρηση του βάρους.

Η πιο γνωστή ιδιότητα του γκρέιπφρουτ είναι η χαμηλή περιεκτικότητα του σε θερμίδες και ζάχαρη. Ως εκ τούτου, είναι το φρούτο τον ανθρώπων με διαβήτη κι εκείνων, που δεν τρώνε ζάχαρη. Το γκρέιπφρουτ διατίθεται σε ποικιλίες λευκού, ροζ και κόκκινου. Όλες είναι εξαιρετικά ευεργετικές για την ανθρώπινη υγεία. Επίλεξε αυτό που σου αρέσει περισσότερο να τρως. Γενικά, οι κόκκινες ποικιλίες είναι πιο γλυκές και παρέχουν υψηλότερο ποσοστό της καθημερινής συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης Α.

Θρεπτική αξία σε ένα μεσαίο γκρέιπφρουτ

Ενέργεια (θερμίδες) 64
Πρωτεΐνη (g) 1,3
Υδατάνθρακες (g) 16,2, εκ των οποίων 14 g είναι ζάχαρη
Ίνες (g) 2.2
Σίδηρος (mg) 0,2
Ασβέστιο (mg) 24
Μαγνήσιο (mg) 16
Φώσφορος (mg) 16
Κάλιο (mg) 278
Βιταμίνη C (mcg) 68,8
Φολικό άλας (mcg) 20
Χολίνη (mg) 15,4
Βιταμίνη Α (mcg) 92
Β-καροτένιο (mcg) 1.100
Λυκοπένιο (mcg) 2.270
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (mcg) 12

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα

Οι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν γκρέιπφρουτ, όταν παίρνουν ορισμένα φάρμακα, καθώς έχει ικανότητα δέσμευσης ενζύμων. Αυτό μπορεί να κάνει το φάρμακο να περάσει από το έντερο στην κυκλοφορία του αίματος γρηγορότερα από το συνηθισμένο. Κάτι τέτοιο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα φαρμακευτικής αγωγής στο αίμα, με αρκετά επικίνδυνα αποτελέσματα.

Προσοχή σε:

στατίνες
αποκλειστές διαύλων ασβεστίου
μερικά ψυχιατρικά
Παθήσεις των νεφρών

Τα άτομα με λοιμώξεις των νεφρών θα πρέπει, επίσης, να είναι προσεκτικά, όταν καταναλώνουν γκρέιπφρουτ, λόγω των υψηλών επιπέδων καλίου, που περιέχει. Η βλάβη στα νεφρά μπορεί να δυσκολέψει την απομάκρυνση της περίσσειας καλίου από το αίμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συσσώρευση καλίου μπορεί να είναι απειλητική για την ζωή.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Τα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να παρουσιάσουν επιδείνωση της καούρας και παλινδρόμηση κατά την κατανάλωση γκρέιπφρουτ, καθώς είναι πολύ όξινο. Όπως συμβαίνει και με το λεμόνι και το πορτοκάλι.

Πηγή: Botanistas / MedicalNewsToday

[mc4wp_form id="278"]