Η LEGO ανακοίνωσε τα σχέδιά της να κλιμακώσει την χρήση ανανεώσιμων πλαστικών στην παραγωγή των τούβλων της, σηματοδοτώντας μια μετατόπιση από τα ορυκτά καύσιμα. Η LEGO έχει θέσει ως ημερομηνία στόχο το 2032 για να επιτύχει τον σκοπό της χρήσης εξ ολοκλήρου ανανεώσιμων και ανακυκλωμένων υλικών.

Όλα τα τούβλα LEGO είναι κατασκευασμένα από ρητίνη, η οποία περιλαμβάνει ένα μείγμα παρθένων πλαστικών κατασκευασμένων από ορυκτές πρώτες ύλες, καθώς και από ανανεώσιμα υλικά. Η εταιρεία λέει ότι εργάζεται για να αυξήσει το ποσοστό των πιστοποιημένων ανανεώσιμων ή ανακυκλωμένων υλικών, πράγμα που σημαίνει ότι λιγότερο πετρέλαιο θα διοχετευόταν στα τούβλα που χρησιμοποιούνται.

Η LEGO λέει ότι έχει δοκιμάσει πάνω από 600 διαφορετικά υλικά τα τελευταία οκτώ χρόνια σε μια προσπάθεια να κάνει τα τούβλα πιο βιώσιμα – με διαφορετικά επίπεδα επιτυχίας. Η εταιρεία χρησιμοποιεί μια μέθοδο παραγωγής για την κατασκευή των τούβλων της, γνωστή ως «ζυγό μάζας», η οποία περιλαμβάνει την ανάμειξη παρθένων ορυκτών καυσίμων με ανανεώσιμα υλικά, όπως μαγειρικά ή φυτικά έλαια. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, κατά μέσο όρο το 22% των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για τα προϊόντα της προέρχονταν από «ανανεώσιμες και ανακυκλωμένες πηγές», από το 12% του 2023, λέει η LEGO. Ωστόσο, η μετάβαση σε πιο πράσινα υλικά θα έχει κόστος.

Σύμφωνα με το Reuters, η LEGO πληρώνει 70% περισσότερο για την ανανεώσιμη ρητίνη. Αλλά η δανική εταιρεία λέει ότι δεν θα επηρεάσει τις τιμές που βλέπουν οι πελάτες στο κατάστημα παιχνιδιών. «Το κόστος αυτών των υλικών δεν θα μετακυλίεται στους καταναλωτές – θα απορροφηθεί από τον Όμιλο LEGO στη βάση μας», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση που εστάλη μέσω email στο CBS News.

Η ανακοίνωση κυκλοφόρησε ως μέρος της έκθεσης κερδών της εταιρείας για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Τα έσοδα της LEGO αυξήθηκαν κατά 13%, και οι πωλήσεις αυξήθηκαν επίσης κατά 14%, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δόθηκε στο CBS News.

Πάνω από 300 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι πλαστικού παράγονται κάθε χρόνο παγκοσμίως, αλλά μόνο ένα μικρό μέρος αυτού ανακυκλώνεται, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας. Και από τους 48 εκατομμύρια τόνους πλαστικού που παράγονται στις ΗΠΑ, μόνο το 5% έως 6% ανακυκλώνεται.

Το πλαστικό είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να ανακυκλωθεί επειδή διατίθεται σε διαφορετικές ποικιλίες που δεν μπορούν να αναμειχθούν μεταξύ τους. Είναι επίσης πιο ακριβή η ανακύκλωση πλαστικού παρά η δημιουργία παρθένου πλαστικού. Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που παράγουν πλαστικό λένε ότι κάνουν βήματα προς ένα μέλλον ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ExxonMobil, για παράδειγμα, έχει συνδυαστεί με πόλεις όπως το Χιούστον για να πραγματοποιήσει προηγμένη ανακύκλωση. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ανώτερος εθνικός και περιβαλλοντικός ανταποκριτής του CBS News, Ben Tracy, το έργο άργησε να ξεκινήσει και έλαβε αντιδράσεις από επικριτές που λένε ότι η μέθοδος δεν είναι μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα των πλαστικών.

Η βιομηχανία έχει κληθεί στο παρελθόν για παραπλανητικούς ισχυρισμούς ανακύκλωσης. Η Melissa Valliant, διευθύντρια επικοινωνίας για το Beyond Plastics, είπε ότι η LEGO θα πρέπει να αναζητήσει άλλα υλικά για να φτιάξει τα τούβλα της ή να απορρίψει το υλικό εντελώς, δεδομένων των αρνητικών κινδύνων για την υγεία και το περιβάλλον που συνδέονται με αυτά. «Το ανακυκλωμένο πλαστικό μπορεί να είναι ακόμη λιγότερο ασφαλές από το παραδοσιακό πλαστικό όταν πρόκειται για κινδύνους για την υγεία», είπε σε ένα email στο CBS News, επισημαίνοντας τα ευρήματα από μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών. «Η αντικατάσταση του παρθένου πλαστικού στα τουβλάκια LEGO με βιοπλαστικό είναι απίθανο να είναι μια επιλογή πιο ασφαλής και φιλική προς το περιβάλλον», είπε.

Τα διάσημα πλαστικά τουβλάκια LEGO υπάρχουν εδώ και 75 χρόνια. Αρχικά ονομαζόταν “Automatic Binding Bricks”, το παιχνίδι σήμα κατατεθέν της εταιρείας εφευρέθηκε το 1949, αφότου η εταιρεία απέκτησε την πρώτη πλαστική μηχανή χύτευσης με έγχυση. Η LEGO ιδρύθηκε το 1932 στη Δανία από τον Ole Kirk Kristiansen. Το όνομα είναι συντομογραφία των δανικών λέξεων “leg godt”, που σημαίνει παίζω καλά.

Πηγή: CBS news

[mc4wp_form id="278"]