«Αναπτύξαμε έναν ενέσιμο βηματοδότη για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ο οποίος αποτελείται από μια σύριγγα, που περιέχει ένα διάλυμα νανοσωματιδίων», δήλωσε, πρόσφατα, σχετικά με τον πειραματικό βηματοδότη ο Ρότζερ Όλσον, καθηγητής Χημικής Βιολογίας και Θεραπευτικής στο Πανεπιστήμιο Lund και καθηγητής Φαρμακευτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ.

Ο ενέσιμος βηματοδότης εγχέει ένα διάλυμα νανοσωματιδίων γύρω από την καρδιά για να διορθώσει την αρρυθμία. Συγκεκριμένα, τα νανοσωματίδια εγχέονται με μια βελόνα λεπτότερη από την ανθρώπινη τρίχα. Όταν το διάλυμα έρθει σε επαφή με ιστό, μια δομή σχηματίζεται γύρω από την καρδιά που αποτελείται από μια μακρά αλυσίδα μορίων -ένα λεγόμενο πολυμερές– που άγει τον ηλεκτρισμό.

Το ενέσιμο ηλεκτρόδιο ενσωματώνεται με τα κύτταρα του σώματος και διευκολύνει τις μετρήσεις του ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗΚΓ), ρυθμίζει τους καρδιακούς παλμούς in vivo και διορθώνει τις αρρυθμίες, σύμφωνα με τους ερευνητές και την μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature. Το πολλά υποσχόμενο εγχείρημα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο με τους ερευνητές να δίνουν τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τις δοκιμές σε πειραματόζωα (μικρά ζώα, ψάρια-ζέβρα και έμβρυα κοτόπουλου), ενώ σύντομα θα συνεχίσουν τις δοκιμές τους σε μεγαλύτερα ζώα.

Οι ερευνητές δήλωσαν, επίσης, πως ο πρωτοποριακός βηματοδότης τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπου δεν είναι εφικτή η χρήση απινιδωτή ή η εμφύτευση συμβατικού βηματοδότη, όπως σε εμπόλεμες καταστάσεις, κατά την διάρκεια ορεινών πεζοποριών ή σε άλλες παρόμοιες έκτακτες συνθήκες.

[mc4wp_form id="278"]