«Ως πιστοποιημένος οικονομικός αναλυτής, στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αυτοδημιούργητους επαγγελματίες να δημιουργήσουν πλούτο, που να τους εξασφαλίζει πώς θα ζουν άνετα σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους», γράφει στο Business Insider ο χρηματιστής Eric Roberge.
Για να γίνει αυτό, εξηγεί ο Roberge, «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα έχουν ροή εσόδων καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους». Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει, επίσης, να εξασφαλισθεί ότι έχουν πραγματικά ευκαιρίες να αξιοποιήσουν τα χρήματά τους όσο είναι νέοι, υγιείς και ικανοί να βιώσουν έντονες εμπειρίες.
Ο Roberge δίνει συγκεκριμένες συμβουλές για μακροπρόθεσμα οικονομικά σχέδια, που λειτουργούν, συμπεριλαμβανομένου και του πού πρέπει να εστιάσει μία αποτελεσματική επενδυτική στρατηγική, ενώ επισημαίνει πως η λιτή ζωή είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή για να γίνει κάποιος πλούσιος.
Αναλυτικότερα:
Να έχετε εναλλακτικά σχέδια
Οι στόχοι για τον προγραμματισμό συνταξιοδότησης πιθανότατα θα πρέπει να αναπροσαρμόζονται με την πάροδο του χρόνου. Το άτομο, που είστε σήμερα, δεν θα είναι το ίδιο άτομο που συνταξιοδοτείται σε 10, 20 ή 30 χρόνια ούτε όμως και οι οικονομικές συνθήκες θα είναι ίδιες. Ένα μακροπρόθεσμο οικονομικό σχέδιο, που λειτουργεί, απαιτεί αναπόφευκτες αλλαγές στους στόχους, τις αξίες, τις προτεραιότητες και τις περιστάσεις. Παρόλο που μπορεί να μην γνωρίζετε ακριβώς τι θα αλλάξει στο μέλλον, μπορείτε, παρόλα αυτά, να σχεδιάσετε μια εξελισσόμενη ζωή.
Αρχικά, βάλτε, όταν μπορείτε, στην άκρη περισσότερα από όσα νομίζετε ότι χρειάζεστε. Εάν διαπιστώσετε ότι έχετε πλεονάζουσες ταμειακές ροές, μην τις ξοδέψετε και μην σπεύσετε να αναβαθμίσετε τον τρόπο ζωής σας. Κατευθύνετε αυτά τα χρήματα σε επενδύσεις, ώστε να μπορείτε μελλοντικά να αυξήσετε τον πλούτο. Αποφύγετε μη ρεαλιστικές υποθέσεις σχετικά με μελλοντικά έσοδα και έξοδα. Για τον δικό μου προγραμματισμό, υποθέτω χαμηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση του εισοδήματος και υψηλότερο από το αναμενόμενο ποσοστό εξόδων για το κόστος ζωής μου.
Κατά την λήψη αποφάσεων, κάντε επιλογές, που θα σας επιτρέπουν να «μετανιώσετε» με χαμηλό κόστος. Αυτό καθιστά δυνατή την αλλαγή ή την προσαρμογή της πορείας ανάλογα με τις ανάγκες σας. Να είστε προσεκτικοί, σχετικά με αποφάσεις που απαιτούν σταθερές δεσμεύσεις (όπως η αγορά ενός σπιτιού), που είναι δύσκολο να αντιστραφούν.
Να αναζητάτε διαρκώς τρόπους για να κερδίζετε περισσότερα
Προσωπικά, έχω μετατοπιστεί από το «συνταξιοδοτηθείτε το συντομότερο δυνατό» σε μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση σε ρεαλιστικούς οικονομικούς μου στόχους. Εξοικονομώ λιγότερα χρήματα τώρα, επειδή θέλω να χρησιμοποιήσω μέρος του εισοδήματός μου για σημαντικές εμπειρίες καθόλη την διάρκεια της ζωής. Δεν θέλω να αποθηκεύσω τα πάντα για χρήση για μία μακρινή (και αναξιόπιστη) «κάποια μέρα» στο μέλλον.
Το οικονομικό μου σχέδιο μπορεί να στηρίξει αυτή την επιλογή για δύο βασικούς λόγους:
Πρώτον, αποταμίευα επιθετικά, όταν μπορούσα για σχεδόν μια δεκαετία. Έχω αποταμιεύσει τουλάχιστον το 30% έως 40% του εισοδήματός μου τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής μου ζωής. Το γεγονός ότι το έκανα τότε μου δίνει αυξημένη ευελιξία τώρα. Αφιέρωνα, επίσης, πολύ χρόνο και ενέργεια για να κερδίζω περισσότερα χρήματα μέσω της ανάπτυξης της επιχείρησής μου. Εάν θέλετε να αυξήσετε τον πλούτο σας, η αύξηση του εισοδήματός σας θα επιταχύνει τις προσπάθειές σας. Πάρα πολλοί άνθρωποι, που σκορπούν χρήματα σε δωράκια στον εαυτό τους, αγνοούν αυτή την πραγματικότητα.
Το να κερδίζετε περισσότερα χρήματα δεν είναι εύκολο και δεν υπάρχει καμία συμβουλή-πασπαρτού, που να μπορεί να βοηθήσει ή να ταιριάζει σε όλους. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη σημασία του να κερδίσουμε περισσότερα χρήματα εάν ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε περισσότερο πλούτο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι, που μπορούν να σας οδηγήσουν σε υψηλότερο εισόδημα, και δεν υπάρχει μόνο μια σωστή απάντηση. Πρέπει να επιλέξετε και να τηρήσετε μια στρατηγική που έχει νόημα για εσάς.
Θυμηθείτε: Άλλο λιτότητα κι άλλο μιζέρια
Ανεξάρτητα από το τι θέλετε να κάνετε, θα χρειαστείτε χρήματα για να στηρίξετε οικονομικά στο μέλλον τον τρόπο ζωής, που έχετε επιλέξει. Και βέβαια δεν θα μπορείτε να εργαζεστε για πάντα. Από επιλογή ή από ανάγκη, θα χρειαστείτε τελικά κι έναν άλλο τρόπο για να πληρώνετε για τις ανάγκες σας εκτός από τη δική σας εργασία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε την αναγκαιότητα εξοικονόμησης χρημάτων από επενδύσει. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι αυτό. Το ερώτημα είναι πώς.
Το να ζεις λιτά για να γίνεις πλούσιος είναι αυτονόητο. ‘Οσο χαμηλότερα είναι τα έξοδά σας στα πρώτα σας χρόνια, τόσο περισσότερο μπορείτε να εξοικονομήσετε και να ξοδέψετε αργότερα.
Αντί να προσπαθείς να ακολουθείς τον τρόπο ζωής των άλλων, εστίασε στις πραγματικές σου ανάγκες και προσαρμόσου στις οικονομικές σου δυνατότητες. Η αποφυγή υπερβολικών εξόδων σε πράγματα, που δεν χρειάζεσαι, θα σού επιτρέπει να αποταμιεύεις και να επενδύεις πιο αποτελεσματικά.
Αναπτύξτε μια επενδυτική στρατηγική
Αν θέλετε να αυξήσετε τον πλούτο, πρέπει να επενδύσετε – και πρέπει να το κάνετε με σύνεση.
Μια υγιής επενδυτική στρατηγική πρέπει να λαμβάνει υπόψη:
Τα επενδυτικά προϊόντα θα επιλέξετε
Το σωστό μίγμα περιουσιακών στοιχείων με βάση τους στόχους σας και τους χρονικούς σας ορίζοντες
Τα έξοδα που σχετίζονται με τις επενδύσεις που έχετε επιλέξει και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τις αποδόσεις σας
Πώς να αξιοποιήσετε τη διαφοροποίηση σε όλο το χαρτοφυλάκιό σας, καθώς και σε συγκεκριμένους λογαριασμούς μεσιτείας ή περιουσιακά στοιχεία στα οποία επενδύετε
Τις φορολογικές επιπτώσεις των επιλογών σας
Λάθη προς αποφυγή, συμπεριλαμβανομένης της κερδοσκοπίας, του χρονοδιαγράμματος της αγοράς και της ανάληψης υπερβολικού (ή λάθος τύπου) κινδύνου.
Μια αποτελεσματική επενδυτική στρατηγική μπορεί να βασιστεί στην αρχή της διαφοροποίησης και της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης του κεφαλαίου. Ακολουθεί μια στρατηγική που μπορείς να εξετάσεις:
Στρατηγική «60-30-10»
60% σε Μετοχές ή Αμοιβαία Κεφάλαια Μετοχών:
Επιλογή Μετοχών: Επένδυσε το μεγαλύτερο ποσοστό του κεφαλαίου σου σε ένα καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μετοχών ή αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύουν σε μετοχές. Οι μετοχές προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις μακροπρόθεσμα, αλλά φέρουν και μεγαλύτερο ρίσκο.
Τομέας και Γεωγραφική Διαφοροποίηση: Μπορείς να επιλέξεις μετοχές από διάφορους τομείς (τεχνολογία, υγεία, καταναλωτικά αγαθά) και από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές (Αμερική, Ευρώπη, Ασία).
30% σε Ομόλογα ή Αμοιβαία Κεφάλαια Ομολόγων:
Σταθερό Εισόδημα: Τα ομόλογα παρέχουν σταθερό εισόδημα και χαμηλότερο ρίσκο σε σχέση με τις μετοχές. Μπορείς να επενδύσεις σε κρατικά ή εταιρικά ομόλογα, ανάλογα με το επίπεδο ρίσκου που είσαι διατεθειμένος να αναλάβεις.
Αντιστάθμιση Ρίσκου: Σε περιόδους οικονομικής αστάθειας, τα ομόλογα τείνουν να είναι πιο σταθερά, προσφέροντας αντιστάθμιση στις απώλειες που μπορεί να υπάρξουν από τις μετοχές.
10% σε Εναλλακτικές Επενδύσεις:
Χρυσός, Ακίνητα ή Κρυπτονομίσματα: Αυτό το μικρότερο ποσοστό μπορεί να επενδυθεί σε εναλλακτικά επενδυτικά προϊόντα, όπως ο χρυσός, τα ακίνητα ή ακόμα και τα κρυπτονομίσματα, ανάλογα με τις προτιμήσεις σου. Αυτές οι επενδύσεις μπορεί να προσφέρουν ασφάλεια ή να λειτουργήσουν ως αντιστάθμιση σε περίπτωση οικονομικής κρίσης.
Εξερεύνηση Νέων Ευκαιριών: Αν έχεις την όρεξη για εξερεύνηση, μπορείς να δεις και πιο καινοτόμα προϊόντα, όπως τα NFTs ή άλλες μορφές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
Βασικές Αρχές της Στρατηγικής:
Μακροπρόθεσμη Προοπτική: Δεσμεύσου για μακροπρόθεσμες επενδύσεις κι απόφυγε την συχνή αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου σου. Ο χρόνος είναι σύμμαχος όταν επενδύεις.
Τακτική Αναθεώρηση: Αναθεώρησε το χαρτοφυλάκιό σου κάθε έξι μήνες ή ετησίως, προκειμένου να εξισορροπήσεις τις αναλογίες ανάμεσα στις μετοχές, τα ομόλογα και τις εναλλακτικές επενδύσεις, διατηρώντας τη στρατηγική σου σταθερή.
Διαχείριση Ρίσκου: Ανάλογα με την ηλικία σου και την οικονομική σου κατάσταση, μπορείς να προσαρμόσεις το επίπεδο ρίσκου, μειώνοντας την έκθεση σε μετοχές καθώς πλησιάζεις στη συνταξιοδότηση.
Αυτή η στρατηγική είναι κατάλληλη για επενδυτές με μεσαία έως υψηλή ανεκτικότητα στο ρίσκο και με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.