Έχεις αναρωτηθεί αν η επαγγελματική σου εξέλιξη είναι αυτή που σε αντιπροσωπεύει σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις ικανότητές σου;

Πολλές φορές, η καθημερινή ρουτίνα μάς βάζει σε μια κατάσταση, που δεν αξιολογούμε τα μικρά εκείνα δείγματα ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι μέσα στην καθημερινότητά μας και είναι η ώρα να αλλάξουμε εργασιακό περιβάλλον. Κι επειδή αυτή η περίοδος είναι πρόσφορη για να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, ζήτησα από τη Δρ. Νανά Τσουμάκη, Σύμβουλο Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας να μας αποκαλύψει πέντε στοιχεία, που δείχνουν ότι η δουλειά σου δεν σε ικανοποιεί (πια);

1. Δεν αναζητάς την εξέλιξη

Όσα χρόνια κι αν δουλεύεις, όσο επιτυχημένος/η κι αν είσαι, πάντα θα υπάρχει χώρος για εξέλιξη. Αν δεν δοκιμάζεις καινούριες πηγές γνώσεις (βιβλία, σεμινάρια, πτυχία) ώστε να διευρύνεις τους ορίζοντές σου και να λύνεις μια δυσκολία στην καθημερινή σου ρουτίνα, τότε ήρθε η στιγμή να κάνεις κάτι ώστε η επαγγελματική σου καθημερινότητα να είναι λιγότερο μονότονη και βαρετή. Δες την τωρινή σου εργασία ως ενδιάμεσο σταθμό από εκεί που ήσουν κι εκεί που θέλεις να φτάσεις και άρχισε να σκέφτεσαι τα επόμενα βήματά σου.

2. Δεν είσαι μέλος της ομάδας στην οποία ανήκεις

Ο επαγγελματικός ανταγωνισμός έχει την τάση να μας κάνει εσωστρεφείς. Στην πραγματικότητα, όμως, ο κάθε εργαζόμενος έχει κάτι να προσφέρει στον εργασιακό χώρο. Η συνεργασία φέρνει πάντα θετικά αποτελέσματα για την εταιρία, αλλά και για τον εργαζόμενο. Σκέψου σε τι κατάσταση βρίσκεσαι και πώς νιώθεις: αν δεν έχεις βρει τον ρόλο σου στην ομάδα σου τότε μάλλον ήρθε η ώρα να αλλάξεις ομάδα.

3. Δεν διατηρείς τον επαγγελματισμό σου

Για να φτάσεις σε υψηλά επίπεδα επαγγελματισμού χρειάζεται να έχεις πάντα υπόψη σου ότι η εργασία δεν είναι μόνο θέμα προσωπικό ή βιοποριστικό. Επαγγελματισμός είναι η συνειδητή δέσμευση στην ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρεις, η ικανοποίηση που παίρνεις από την εργασία σου και η επιθυμία να φανείς συνεπής και χρήσιμη στους πελάτες ή τους συνεργάτες σου. Αν για σένα όλα αυτά τα στοιχεία δεν ιεραρχούνται ψηλά και δεν καλλιεργούνται συστηματικά, τότε έχεις ένα ακόμα σημάδι ότι ίσως είναι ώρα να αλλάξεις επαγγελματική στέγη.

4. Γκρινιάζεις

Η ζωή στο γραφείο είναι πολύπλοκη. Ο όγκος της δουλειάς, οι πιεστικές προθεσμίες και οι λεπτές κόκκινες γραμμές, που, ανά πάσα στιγμή, πρέπει να χαράσσονται, δημιουργούν στρες, εντός του οποίου καλείσαι να λειτουργείς καθημερινά και για πολλές ώρες. Οι άνθρωποι που γκρινιάζουν γίνονται κουραστικοί γιατί συνήθως εστιάζουν στα προβλήματα και όχι στις πιθανές λύσεις. Μην γκρινιάζεις, λοιπόν, για τις πολιτικές της εταιρείας, τις διαδικασίες και τους ανθρώπους, κάνε είτε προτάσεις για θετικές αλλαγές είτε σκέψου τα επόμενα επαγγελματικά σου βήματα.

5. Δεν ομορφαίνεις τον χώρο και τον εαυτό σου

Όταν το γραφείο σου είναι τακτοποιημένο και όμορφο, τότε και ο μικρόκοσμός σου είναι όμορφος. Κοίταξε γύρω σου, έχεις κάνει ό,τι μπορείς για να σου αρέσει ο εργασιακός σου χώρος; Όταν σταματήσεις να νοιάζεσαι για αυτόν, πρέπει να αναλογιστείς αν έχεις σταματήσει να αφιερώνεις χρόνο για να οργανώνεις τα ρούχα της δουλειάς και αν δεν ετοιμάζεσαι το πρωί με τέτοιο τρόπο ώστε να αισθάνεσαι όμορφα κατά την διάρκεια της ημέρας. Αν σου συμβαίνει αυτό, ήρθε η ώρα να προετοιμαστείς για το επόμενό σου βήμα ώστε να αισθάνεσαι άνετα, όμορφα και δημιουργικά.

Να θυμάσαι

Η δουλειά δεν είναι απλά μέσο επιβίωσης. Άλλαξε την στάση σου απέναντι στην ρουτίνα σου και γίνε πρόθυμη να πετύχεις! Αναρωτήσου, θα ένιωθες καλύτερα αν έκανες αλλού την ίδια δουλειά; Αν σε δυσαρεστεί η συγκεκριμένη (συν)εργασία, το πόστο σου ή η φάση της ζωής σου σε σχέση με την συγκεκριμένη δουλειά, τότε ψάξε να βρεις κάποιον άλλον εργοδότη, που θα σου δώσει το κίνητρο να συνεχίσεις να εργάζεσαι στον ίδιο τομέα που γνωρίζεις καλά. Αν είναι το ίδιο το αντικείμενο της εργασίας σου που έχεις βαρεθεί, τότε έκλεισε ο επαγγελματικός αυτός κύκλος. Χρειάζεται να αναλογιστείς ποιος είναι ο επόμενος επαγγελματικός κύκλος. Φτιάξε το πλάνο σου και ζήσε μια ξεχωριστή εμπειρία.

[mc4wp_form id="278"]