Λίγες ώρες πριν από τον πρώτο της αγώνα στο Παρίσι το 2024, η αθλήτρια Para taekwondo Zakia Khudadadi είπε στην προπονήτριά της ότι θα γινόταν παραολυμπιονίκης. Μόλις το έκανε αυτό, κέρδισε ένα χάλκινο και έγινε η πρώτη αθλήτρια της Παραολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων που κέρδισε μετάλλιο. «Είμαι τόσο χαρούμενη. Για μένα αυτό το μετάλλιο είναι ένα όνειρο. Σήμερα, είμαι σε ένα όνειρο», είπε η Khudadadi, που αγωνίστηκε στην κατηγορία γυναικών K44 -47kg. «Αυτό είναι για μένα συνώνυμο της ζωής».

Αφού εξασφάλισε ένα χάλκινο μετάλλιο στο Grand Palais, έκανε έναν γύρο γύρω από το ταπί κρατώντας μια σημαία με το λογότυπο των Παραολυμπιακών, με την οποία αγωνίζεται η Παραολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων. Η προπονήτριά της Haby Niare συμμετείχε στη γιορτή, καθώς το πλήθος βρυχόταν. «Είμαι τόσο περήφανη για αυτή τη σημαία γιατί σήμερα είμαι προσφύγισσα», είπε η Khudadadi, η οποία αυτή τη στιγμή ζει και εκπαιδεύεται στη Γαλλία. «Δούλεψα σκληρά αυτά τα τρία χρόνια και υπήρχαν προβλήματα που είχα, αλλά αυτό ανήκει στο παρελθόν. Τώρα είναι σημαντικό. Τώρα είμαι χάλκινη».

Δημιουργός ιστορίας η Khudadadi αγωνίστηκε την πρώτη μέρα του αγώνα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024. Ενώ έχασε από την Ziyodakhon Isakova από το Ουζμπεκιστάν στους προημιτελικούς, η Khudadadi κέρδισε τον αγώνα της στο ρεπεσάζ εναντίον της Nurcihan Ekinci από την Τουρκία, κερδίζοντας με 9-1. Εξασφάλισε το παρθενικό της μετάλλιο μετά την αποχώρηση της αντιπάλου της στον αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο.

Το γαλλικό κοινό ήταν πίσω από κάθε αγώνα της στο Grand Palais. Όταν πήγε στο ταπί για τον εναρκτήριο αγώνα της, το πλήθος εξερράγη και δεν σταμάτησε να ζητωκραυγάζει. Ο κόσμος κρατούσε αφίσες που έγραφαν “Zakia”, ενώ κάποιοι κρατούσαν μια μεγάλη σημαία του Agitos, του λογοτύπου των Παραολυμπιακών Αγώνων κάτω από το οποίο αγωνίζονται οι αθλητές της Παραολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων.

Η Niare, η οποία προπονεί τον Khudadadi στη Γαλλία, λέει ότι ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα για το ζευγάρι. «Το κάναμε. Είμαστε τόσο χαρούμενοι. Της αξίζει. Δούλευε σκληρά κάθε μέρα. Κάθε μέρα, δεν είναι εύκολο, αλλά σήμερα ήταν η μέρα. Δεν είχε άλλη επιλογή σήμερα», είπε η Niare, ασημένια στην κατηγορία welterweight γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016. «Της είπα «θέλω ένα μετάλλιο» και μου είπε «Θα σου δώσω ένα μετάλλιο σήμερα». Έτσι ήμασταν στο ίδιο επίπεδο σήμερα και είμαι πολύ χαρούμενη», είπε η προπονήτρια.

Από το Τόκιο στο Παρίσι, η Khudadadi ασχολήθηκε με το Para Sport όταν ήταν εννέα ετών με στόχο να αγωνιστεί στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Έκανε το ντεμπούτο της στους Παραολυμπιακούς στο Τόκιο 2020 λίγες μέρες μετά από μια οδυνηρή απόδραση από την πατρίδα της. Έχει πει ότι συνδέει το Τόκιο 2020 με θλιβερές αναμνήσεις. Αφού ξεκίνησε μια νέα ζωή στη Γαλλία, υπήρξαν προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσει. «Όταν έγινα προαφύγισσα στο Παρίσι, προσπάθησα να γίνω πιο δυνατή από πριν. Αυτά τα δύο χρόνια ήταν απόδειξη ότι μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε, παρά τις δυσκολίες», δήλωσε η αθλήτρια νωρίτερα στο τουρνουά. Αλλά τρία χρόνια αργότερα, αγωνίστηκε στο Παρίσι με περισσότερη αυτοπεποίθηση και έχει μόνο χαρούμενες αναμνήσεις. «Αυτό είναι ένα τρομερό μετάλλιο στη ζωή μου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ημερομηνία γιατί κέρδισα το χάλκινο μετάλλιο».

«Θέλω να δώσω αυτό το μετάλλιο σε όλο τον κόσμο. Ελπίζω ότι μια μέρα θα υπάρξει ελευθερία στη χώρα μου, για όλο τον κόσμο, για όλα τα κορίτσια, για όλες τις γυναίκες, για όλους τους πρόσφυγες στον κόσμο. Και γι’ αυτό εργαζόμαστε όλοι μας, για την ελευθερία και την ισότητα».

Αφού πέτυχε τον στόχο της να γίνει Παραολυμπιονίκης, η Khudadadi στοχεύει τώρα να κερδίσει ένα χρυσό μετάλλιο στο Λος Άντζελες το 2028. Και η Niare είναι επίσης σίγουρη ότι αυτό είναι δυνατό. «Δεν είναι το ίδιο πρόσωπο που ήταν. Σε τέσσερα χρόνια, είμαι σίγουρη ότι θα είναι παραολυμπιακή πρωταθλήτρια».

Πηγή: Paralympics.org

[mc4wp_form id="278"]