Η Florida έχει πρωτοστατήσει στην πρακτική της αφαίρεσης ορισμένων βιβλίων, που θεωρούνται απαράδεκτα, από τις σχολικές βιβλιοθήκες της.

Ήταν αναπόφευκτο, οι διάφορες ερμηνείες της λογοκρισίας, που κυμαίνονται από την απαραίτητη προστασία των μαθητών μέχρι την επιστροφή του κατασταλτικού πουριτανισμού, να περάσουν στο νομικό πεδίο. Αυτή την εβδομάδα, αρκετοί μεγάλοι Αμερικανοί εκδότες κατέθεσαν μήνυση στο Orlando μηνύοντας εκπαιδευτικούς αξιωματούχους στην πολιτεία, υποστηρίζοντας ότι το κύμα αφαιρέσεων βιβλίων παραβιάζει την Πρώτη Τροποποίηση. Με άλλα λόγια είναι αποφασισμένοι να ρίξουν το βιβλίο σε αυτό.

Το κύμα ιδεολογικών συγκρούσεων σχετικά με το τι πρέπει να θεωρείται κατάλληλο υλικό ανάγνωσης για μαθητές καλύπτει πολλές πολιτείες, αλλά η Florida έχει γίνει εμβληματική του θέματος ύστερα από την υπογραφή του νομοθετικού σώματος της πολιτείας το 2022.

Ο Pen America, που ηγείται του κινήματος της πλήρους πρόσβασης στα βιβλία και που παρακολουθεί την απόσυρση βιβλίων σε όλη την πολιτεία, ανέφερε ότι η πολιτεία Sunshine είναι υπεύθυνη για περίπου το 72% των κειμένων που κατέβηκαν από τα ράφια της σχολικής βιβλιοθήκης φέτος. Η Florida είναι ηγέτης της επωνυμίας, στην οποία πιστώνεται η απόσυρση 3.135 από τους 4.349 τίτλους που αφαιρέθηκαν φέτος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εκκαθάριση ξεκίνησε όταν ο κυβερνήτης της Florida Ron DeSantis, που ήταν πολυάσχολος την τρέχουσα χρονιά, υπέγραψε νομοθεσία που επέτρεπε στους πολίτες να αντιταχθούν στη διαθεσιμότητα βιβλίων που θεωρούσαν απαράδεκτα στις σχολικές βιβλιοθήκες. Στη συνέχεια, το προσβλητικό κείμενο θα αφαιρούταν μέχρι να επανεξεταστεί από το ρυθμιστικό συμβούλιο το οποίο αποφασίσει για την καταλληλότητά του.

Εκείνη την εποχή, ο κυβερνήτης απέρριψε τις προειδοποιήσεις ότι η νομοθεσία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πληθώρα αντιρρήσεων και υποστήριξε ότι η νομοθεσία συντάχθηκε ως απάντηση στις προσπάθειες να αφαιρεθούν οι τίτλοι που θεωρούνται κλασικοί από τα ράφια των σχολικών βιβλίων.

Πηγή: The Irish Times

[mc4wp_form id="278"]