Τον «ναό» της Ιοκάστης και του Ορέστη, το Vintage Corner, τον ανακαλύψαμε πριν δώδεκα χρόνια. Ήταν καλοκαίρι, διακοπές στην Καλαμάτα εμείς, και μια μέρα, με κάθετο λιοπύρι, μπήκαμε για «να σωθούμε» σε ένα νεοκλασικό, στο κέντρο της πόλης, με άπειρα ρούχα και ανεμιστήρες.

Και κάπου εκεί, ξεκίνησε η αγάπη. Υπέροχα «second hand» ρούχα, φροντισμένα και πεντακάθαρα, που κατακλύζουν τον χώρο, ανοίγοντας άπειρα παραθυράκια σε εποχές και στιγμές, όπου η πόρπη και ο φιόγκος ήταν μια απλή κοινοτοπία, τις μεσημεριανές ώρες ή το υπερυψωμένο στρίφωμα ήταν από μόνο του τάση.

Με υλικό που αλλάζει ανά μέρα, στον «ναό», δεν βαριέσαι ποτέ. Σε κρεμάστρες, μπορεί «να κρέμεται» η καρδιά του Χάρλεμ ή η σαγήνη της Μόνικα Βίτι. Αλλού, όλα τα διαχρονικά, αθλητικά μπουφάν του Γαλαξία, μαζί με ψηλόμεσα παντελόνια, φουλάρια με τουκάν και σχέδια του Πικάσο, αλλά και μπλούζες με χρώματα νέον και μεταλλικά prints, μαγιό, τσάντες, μίνιμαλ φορέματα, μονόχρωμα και γούνες, παλτό ακόμη και σε χρώμα Cochenille, τζιν, ολόσωμες φόρμες, πουκάμισα και τοπ, φανταστικές μπλούζες με κοκόρια, σαν να είναι από το μολυβάκι του Ζαν Ζακ Σανπέ, βραδύποδες και κοάλα, ακόμη και η Νίκη της Σαμοθράκης (Nike) σε μια εξαιρετικά συλλεκτική στιγμή. Γυαλιά που θα ζήλευε μέχρι και ο Άντι Γουόρχολ και καπέλα, που θα φορούσαν άνετα οι ντόπιοι στο Σμαραγδένιο Νησί.

Και όλα αυτά σε ωραίες (φυσικά) τιμές. Έχω αγοράσει φορεματάρα σε τιμή τσίχλας (αμέ). Πολύ σημαντικό. Οπότε, αγάπη προς το περιβάλλον: τσεκ, αλλά και εγγύτητα: τσεκ. Γιατί τα δύο πρόσωπα, που είναι οι εμπνευστές του εγχειρήματος, η Ιοκάστη και ο Ορέστης, είναι δύο άνθρωποι χαλαροί, επικοινωνιακοί, πολυταξιδεμένοι, αγαπούν το ρούχο, συμμερίζονται την αυθόρμητη λαχτάρα του πελάτη, τον ενθουσιασμό, έχουν κέφι. Κοντολογίς, στον «ναό», δεν πας μόνο για ματιές και ψάξιμο, αγορές και δοκιμές, πας και για ουσιαστική κουβέντα, πλάκα, μοίρασμα.

Οι λάτρεις είναι πολλοί. Και μέρα με την μέρα, γίνονται ακόμη περισσότεροι. Θυμάμαι, τα πρώτα χρόνια, που εξαντλούσα το κόκκινο και το λουλουδάτο, με σταματούσαν πόσοι για να τους λέω λεπτομέρειες. Ενημέρωνα, εννοείται, με πολλή περηφάνια. «Το μυστικό του υπέροχου στυλ είναι να νιώθεις καλά με αυτό που φοράς», κάπου είναι γραμμένο, στα δοκιμαστήρια του «ναού». Άδικο έχουν; Πουθενά αλλού δεν κερδίζει έδαφος η μποέμ αριστοκρατία όσο στο Vintage Corner. «Η μόδα μπαίνει σε τροχιά κυκλικής οικονομίας», μου είπε η γιαγιά μου, στο περίπου, πριν δεκαπέντε μέρες και δέχτηκε με χαρά το δωράκι της: ένα μαύρο, βαμβακερό μπλουζάκι με έναν λευκό γορίλλα στο κέντρο. «Εντάξει, είμαι χήρα, αλλά το μαύρο υπερισχύει».

Ενίοτε, παίζουν και κοσμήματα. Είδα κάτι «παπαγάλους», φορεμένους στ’ αυτάκια από ένα κορίτσι, ετών 85. «Παρ’ τους εσύ», μου είπε, «έχω πολλά ζευγάρια εγώ». Και τους πήρα. Κι έτσι έφτασα στην τελευταία μέρα του καλοκαιριού: με δύο πολύχρωμους παπαγάλους κοκατίλ.

*Vintage Corner
Aristodimou 52, Kalamatas, Messinia

[mc4wp_form id="278"]