Δέκα υπογεγραμμένες λιθογραφίες του Salvador Dalí ανακαλύφθηκαν σε γκαράζ στο Λονδίνο, όπου ήταν κρυμμένες εδώ και μισό αιώνα.

Τα έργα τέχνης, τα οποία ανακαλύφθηκαν από έναν δημοπράτη κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης αποτίμησης, αναμένεται τώρα να φτάσουν αρκετές χιλιάδες δολάρια στη δημοπρασία. Οι πολύχρωμες αποτυπώσεις αποκαλύφθηκαν όταν ο ειδικός κλήθηκε σε ένα ακίνητο στο Mayfair, στο κεντρικό Λονδίνο, για να δώσει στον πελάτη μια αξιολόγηση για κάποιες αντίκες στο κατάλυμα. Όμως η επίσκεψη πήρε άλλη τροπή.

Ο Chris Kirkham, αναπληρωτής διευθυντής του οίκου δημοπρασιών Hansons Richmond του Λονδίνου, θυμήθηκε πώς προέκυψε το εύρημα σε μια ανακοίνωση στον ιστότοπο του οίκου δημοπρασιών. «Ήταν ένα καταπληκτικό εύρημα», είπε. «Με κάλεσαν να αξιολογήσω κάποιες αντίκες στο σπίτι ενός πελάτη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο πωλητής με πήγε στο γκαράζ του και, ιδού, βγήκε αυτός ο θησαυρός από σουρεαλιστικές λιθογραφίες – 15 στον αριθμό».

Μαζί με τις 10 λιθογραφίες του Νταλί, που είναι ένα μείγμα κυρίως μυθολογικών και αλληγορικών σκηνών, ήταν άλλες πέντε από τον Theo Tobiasse, έναν Γάλλο ζωγράφο, χαράκτη, εικονογράφο και γλύπτη. «Ήταν κρυμμένες και ξεχασμένες για περίπου 50 χρόνια. Μοιάζει αρκετά σουρεαλιστικό. Ποτέ δεν ξέρεις τι πρόκειται να αποκαλύψεις σε μια συνηθισμένη επίσκεψη στο σπίτι», είπε ο Kirkham, ο οποίος πρόσθεσε ότι τα έργα τέχνης χωρίς πλαίσιο αγοράστηκαν από μια πώληση στο κλείσιμο μιας γκαλερί στο κεντρικό Λονδίνο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970.

«Τα αγόρασε με σκοπό να τα πλαισιώσει για το σπίτι του στην πλατεία Berkley, αλλά δεν τα κατάφερε ποτέ», είπε ο υπεύθυνος δημοπρασίας. «Έτσι οι εκτυπώσεις κατέληξαν στο γκαράζ του. Ανακαλύφθηκαν ξανά επειδή ο πωλητής έκανε ξεκαθάρισμα. Ψάχνει να συνταξιοδοτηθεί και να μετακομίσει στο εξωτερικό, οπότε τώρα οι λιθογραφίες του θα δουν επιτέλους το φως της δημοπρασίας».

Το σύνολο των εικόνων πιστεύεται ότι είχε αγοραστεί για περίπου £500 (594,20 €) εκείνη την εποχή, ενώ κάθε εκτύπωση του Dalí θα μπορούσε πλέον να πιάσει αυτό το ποσό ξεχωριστά όταν η συλλογή βγει στο σφυρί στις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών. «Ο Dalí και ο Tobiasse χαίρουν μεγάλης εκτίμησης και οτιδήποτε σχετίζεται με αυτούς είναι περιζήτητο», είπε ο Kirkham. «Αυτές οι λιθογραφίες αποτελούν έναν φθηνό τρόπο για να αποκτήσετε μια υπογεγραμμένη εκτύπωση».

Ο Dalí, ηγετικό μέλος της ομάδας των Σουρεαλιστών, γεννήθηκε στο Φιγκέρες της Καταλονίας το 1904 και πέθανε εκεί το 1989. Πολυγραφότατος καλλιτέχνης, ήταν γνωστός για τις παράξενες εικόνες του που περιλάμβαναν περίφημα ρολόγια που λιώνουν και λαμπερούς κόκκινους αστακούς.

Πηγή: CNN UK

[mc4wp_form id="278"]