Μια νέα μελέτη απαριθμεί τα 50 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO που κινδυνεύουν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή και τονίζει την επείγουσα ανάγκη να αναλάβει δράση ο πολιτιστικός τομέας.

Η μελέτη, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο The Art Newspaper, διεξήχθη από την εταιρεία κλιματικού κινδύνου Climate X. Οι συγγραφείς της αξιολόγησαν και τις 1.223 τοποθεσίες της UNESCO παγκοσμίως, χρησιμοποιώντας μοντέλα για να προβλέψουν πώς θα επηρεάσουν διάφοροι κλιματικοί κίνδυνοι – όπως τροπικοί κυκλώνες, υπερβολική ζέστη και πλημμύρες αυτές τις τοποθεσίες τον επόμενο αιώνα. Η περιοχή που είναι πιο ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή είναι το αρδευτικό σύστημα Subak της Ινδονησίας του 9ου αιώνα, που απειλείται από την ξηρασία, την υπερβολική ζέστη και τις πλημμύρες. Άλλες σημαντικές τοποθεσίες στη λίστα περιλαμβάνουν το διακοσμημένο σπήλαιο Pont d’Arc της Γαλλίας, το οποίο φιλοξενεί μερικά από τα πιο καλοδιατηρημένα εικονιστικά σχέδια στον κόσμο, που κινδυνεύει από πλημμύρες και κατολισθήσεις, και την Όπερα του Σίδνεϊ.

Τέσσερις τοποθεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εντοπιστεί ως ιδιαίτερα ευάλωτες. Η γέφυρα Forth στη Σκωτία, το ακατοίκητο νησί St Kilda στις Εβρίδες, το χωριό μύλος του 18ου αιώνα στο New Lanark και το Royal Park Studley του Yorkshire, αντιμετωπίζουν κινδύνους από παράκτιες πλημμύρες, κατολισθήσεις και σφοδρές καταιγίδες.

Η έκθεση ώθησε τους πολιτιστικούς ηγέτες να ζητήσουν μεγαλύτερη συμμετοχή από τους τομείς των τεχνών και της πολιτιστικής κληρονομιάς στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η Alison Tickell, διευθύντρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης Julie’s Bicycle, είπε στην The Art Newspaper ότι ο πολιτισμός είναι ένα κρίσιμο, αλλά συχνά υποτιμημένο στοιχείο στη δράση για το κλίμα. «Αυτή η έκθεση είναι μια ξεκάθαρη έκκληση για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, που ήδη προκαλεί τρομερή καταστροφή σε μέρη και κοινότητες», είπε.

Η Δρ Nadia Khalaf, αρχαιολόγος τοπίου από το Πανεπιστήμιο του Exeter, επανέλαβε αυτές τις ανησυχίες, σημειώνοντας ότι η απώλεια μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς θα μπορούσε να έχει βαθιές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στον τουρισμό και την ευημερία της κοινότητας.

Σε μια σχετική προσπάθεια, εμπειρογνώμονες πολιτιστικής κληρονομιάς από το Πανεπιστήμιο του Newcastle ξεκινούν μια ξεχωριστή μελέτη για να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε τρεις άλλες τοποθεσίες της UNESCO με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο: το Τείχος του Αδριανού, το Βιόσφαιρο του Βόρειου Ντέβον και το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Fforest Fawr στα Brecon Beacons. Χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Shared Outcomes Fund της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτό το έργο ύψους 1,8 εκατομμυρίων λιρών στοχεύει στην ανάπτυξη στρατηγικών που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και διεθνώς για την προστασία αυτών των ευάλωτων τοποθεσιών.

Ο James Bridge, διευθύνων σύμβουλος της εθνικής επιτροπής του Ηνωμένου Βασιλείου για την UNESCO, δήλωσε ότι υπάρχει δυνατότητα αυτό το πιλοτικό έργο να χρησιμεύσει ως πρότυπο για τις προσπάθειες διατήρησης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς: «Ενώ το πρόγραμμα θα δοκιμάσει προσεγγίσεις προσαρμοσμένες σε τρεις συγκεκριμένες τοποθεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει η ελπίδα ότι τα αποτελέσματα θα είναι σχετικά, προσαρμόσιμα και χρήσιμα για ανθρώπους και τόπους ευρύτερα, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και διεθνώς».

Πηγή: ARTnews

[mc4wp_form id="278"]