Οι πειραματικές οφθαλμικές σταγόνες μπορεί να γίνουν η πρώτη φαρμακευτική θεραπεία για πρώιμο καταρράκτη, σύμφωνα με δεδομένα από μια μικρή ανάλυση. Προς το παρόν, καμία θεραπεία δεν μπορεί να βελτιώσει την όραση σε ασθενείς, των οποίων ο καταρράκτης δεν είναι αρκετά προχωρημένος ώστε να αφαιρεθεί χειρουργικά.

Ο καταρράκτης σχηματίζεται, όταν οι πρωτεΐνες στον φακό του ματιού αρχίζουν να διασπώνται και να συσσωρεύονται μεταξύ τους, δημιουργώντας μια θολή περιοχή στον φακό. Οι οφθαλμικές σταγόνες C-KAD, της φαρμακευτικής εταιρείας Livionex με έδρα το Los Gatos της Καλιφόρνια, με 2,6% δινάτριο αιθυλενοδιαμινοτετραοξικό οξύ (EDTA) ως δραστικό συστατικό, διεισδύουν στο μάτι για να διαλύσουν τα αποικοδομημένα πρωτεϊνικά σύμπλοκα που σχηματίζουν τον καταρράκτη. «Εάν μπορούμε να σταματήσουμε τον καταρράκτη πριν ξεκινήσει ή να τον αντιμετωπίσουμε στα αρχικά στάδια, τότε ανοίγει μια εντελώς νέα προοπτική στην οφθαλμική φροντίδα των ασθενών», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Livionex, Amit Goswamy.

Οι συμμετέχοντες στην μελέτη είχαν όλοι καταρράκτη σχετιζόμενο με την ηλικία, με κάποια απώλεια ευαισθησίας αντίθεσης, αλλά φυσιολογική ή ελάχιστα μειωμένη οπτική οξύτητα. Χρησιμοποιούσαν τις σταγόνες τέσσερις φορές την ημέρα για 120 ημέρες, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Ophthalmology. Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα σε 21 συμμετέχοντες, που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με τις πειραματικές οφθαλμικές σταγόνες και 20 συμμετέχοντες, που έλαβαν εικονικό φάρμακο, τα μάτια των ατόμων που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με τις οφθαλμικές σταγόνες C-KAD είχαν σημαντικά μεγαλύτερες βελτιώσεις στην όραση -ιδιαίτερα στη διάκριση των λεπτών διαφορών στην αντίθεση- και στη διαφάνεια των φακών, χωρίς σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, εξήγησαν οι ερευνητές.

«Η θεραπεία καταρράκτη με τη χρήση των οφθαλμικών σταγόνων C-KAD δίνει την δυνατότητα για παγκόσμιο θετικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία, γιατί, ενώ η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη είναι ασφαλής, η τύφλωση -σε παγκόσμιο επίπεδο- οφείλεται σε ποσοστό 51% στον καταρράκτη, ενώ δεν υπάρχει κι επαρκής αριθμός χειρουργών οφθαλμιάτρων για την διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων καταρράκτη, ακόμη κι αν ήταν δωρεάν», επεσήμανε σε δήλωσή του, ο Dr. Roy Chuck του Ιατρικού Κολλεγίου Άλμπερτ Αϊνστάιν στη Νέα Υόρκη, ο οποίος ήταν ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

[mc4wp_form id="278"]