Ο ηθοποιός Ricardo Darín έλαβε το Βραβείο Τιμής 2024 στο γκαλά South Awards της Ακαδημίας Κινηματογράφου της Αργεντινής, που πραγματοποιήθηκε στο Μπουένος Άιρες, όπου αμφισβήτησε την επίθεση της κυβέρνησης Milei κατά της βιομηχανίας.

«Η δραστηριότητα και η κουλτούρα μας γενικότερα, όλοι ξέρουμε, περνάει μια στιγμή κρίσης που ξέρω ότι ο χρόνος θα διορθώσει. Ο χρόνος και εμείς, τουλάχιστον έτσι ελπίζω, αλλά θα διορθωθεί», είπε ο ηθοποιός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μετά την παραλαβή του βραβείου. «Χέρι-χέρι με μια ορισμένη περιφρόνηση για τη δουλειά μας, επιπλέει η τρελή ιδέα, για μένα, ότι ο πολιτισμός γενικά δεν αξίζει ούτε χρειάζεται οικονομικά και δομικά κίνητρα ή συνεισφορές», είπε ο ηθοποιός των ταινιών «Το μυστικό στα μάτια τους» ή «Ο γιος της νύφης», στο πλαίσιο μιας τελετής που χαρακτηρίζεται από εκκλήσεις για την υπεράσπιση της κινηματογραφικής βιομηχανίας από την κυβερνητική επίθεση, που χαρακτηρίζεται από έλλειψη επενδύσεων στον κλάδο.

«Λιγότερος πολιτισμός, λιγότερη τέχνη, λιγότερος κινηματογράφος λιγότερη εκπαίδευση, δεν είναι καλή εξίσωση για το μέλλον. Το είδαμε ήδη», πρόσθεσε ο Darín, τα λόγια του οποίου απηχήθηκαν από πολλούς από τους ομιλητές και τους νικητές.

Ο 67χρονος ηθοποιός, ο οποίος κέρδισε πέρυσι το βραβείο για τον καλύτερο πρωταγωνιστικό ρόλο για την ταινία «Αργεντινή, 1985», τόνισε την αξία του αργεντίνικου κινηματογράφου λόγω του ταλέντου που τον διακατέχει, των φοβερών δημιουργών και ηθοποιών του δηλαδή.

«Δεν είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι η δραστηριότητά μας δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας και εισόδημα μεγάλων ποσών που είναι τόσο σημαντικά αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε και τόνισε ότι «η τέχνη είναι μια από τις μεγάλες συνεισφορές στην οικονομία μας και όπως όλα τα οικονομικά είναι μια δραστηριότητα που χρειάζεται επένδυση».

Αναγνωρισμένος δημόσια για την ερμηνεία του στο “Nueve reinas” (2000), ο Darín έπαιξε σε περισσότερες από 40 ταινίες κατά τη διάρκεια της καριέρας του, οι οποίες περιελάμβαναν τίτλους όπως “Kamchatka”, “El aura”, “El mismo amor, la misma lluvia” , “Un cuento chino” , “Luna de Avellaneda” , εκτός από το βραβευμένο από την Ακαδημία του Χόλιγουντ “El secreto de sus ojos”.

Νικητής πολλών βραβείων Cóndor και Sur στην Αργεντινή, το 2015 κέρδισε ένα βραβείο Goya για το “Truman”, μια ταινία για την οποία ένα χρόνο αργότερα βραβεύτηκε και στο Feroz, από την Ένωση Κινηματογραφικών Πληροφοριών της Ισπανίας.

Από την άφιξη του Milei στην Προεδρία τον περασμένο Δεκέμβριο, η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει ισχυρές περικοπές κατά της κινηματογραφικής βιομηχανίας, ειδικά κατά του Εθνικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Τεχνών (INCAA).

Πηγή: El espectador

[mc4wp_form id="278"]