Τα τελευταία χρόνια, βιώνουμε τα πιο καυτά καλοκαίρια που έχουν καταγραφεί στον πλανήτη, με τα παρατεταμένα κύματα καύσωνα να γίνονται συνηθισμένο φαινόμενο, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι ακραίες αυτές καιρικές συνθήκες, με τις υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες, μπορούν να μεταβάλλουν τις επιπτώσεις των φαρμάκων στους ασθενείς που τα λαμβάνουν.
Υπάρχουν κάποια πράγματα που καλό είναι να γνωρίζουμε για την επίδραση της ακραίας ζέστης στα φάρμακα, αλλά και για τους ασθενείς που τα λαμβάνουν σε καιρικές συνθήκες μεγάλης ζέστης.
Πώς αλλάζει η υψηλή θερμότητα τις επιδράσεις και την ποιότητα των φαρμάκων
Τα φάρμακα για κοινές παθήσεις μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία των ασθενών στη θερμότητα, μειώνοντας την ανταπόκριση του σώματος στις υψηλές θερμοκρασίες, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας εφίδρωσης και του ρυθμού ροής του αίματος. Τα κύματα καύσωνα αυξάνουν, επίσης, τον κίνδυνο φθοράς για σχεδόν όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα κάθε μορφής, είτε πρόκειται για κάψουλες, σπρέι, δισκία, σιρόπια ή κάποιας άλλης μορφής φάρμακα, εάν δεν διατηρούνται σε ένα συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασίας.
Οι επιπτώσεις των φαρμάκων που σχετίζονται με τη θερμότητα μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με την ατομική κατάσταση υγείας, τη δοσολογία και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους σχετικά με την πιθανή προσαρμογή των δόσεων των φαρμάκων ή μία πιθανή αλλαγή στον προγραμματισμό για τις ιδιαίτερα ζεστές ημέρες και θα πρέπει να παραμένουν σε δροσερό μέρος, φροντίζοντας να είναι ενυδατωμένοι, αν χρειαστεί να έχουν μαζί τους φορητό ανεμιστήρα και να αναζητούν σκιερά σημεία ή το καλύτερο μέρη με κλιματισμό, λένε οι ειδικοί.
Ποια φάρμακα αυξάνουν την ευαισθησία στη θερμότητα
Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και την καρδιακή ανεπάρκεια: Οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ) καταστέλλουν τη δίψα, καθιστώντας πιο δύσκολο να νιώσει δίψα ο ασθενής και να πιει περισσότερο νερό, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Οι αναστολείς διαύλων ασβεστίου μπορούν να προκαλέσουν ανισορροπίες μετάλλων, καθιστώντας πιο δύσκολο για το σώμα να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του, ενώ οι β-αναστολείς μπορεί να δυσκολέψουν τον ιδρώτα ώστε να διατηρηθεί το σώμα δροσερό. Τα διουρητικά μπορούν επίσης να προκαλέσουν αφυδάτωση και ανισορροπίες των μετάλλων.
Φάρμακα για την αλλεργία: Μερικά αντιισταμινικά που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή μειώνουν την εφίδρωση και μπορούν να βλάψουν τη ρύθμιση της θερμοκρασίας.
Ψυχιατρικά φάρμακα: Ορισμένα αντιψυχωσικά φάρμακα περιορίζουν την ικανότητα των ασθενών να ιδρώνουν. Ορισμένα αντικαταθλιπτικά έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, αυξάνοντας την εφίδρωση και καταστέλλοντας τη δίψα. Διεγερτικά, όπως οι αμφεταμίνες και άλλα φάρμακα -που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας- μπορεί να αλληλεπιδράσουν με το κεντρικό νευρικό σύστημα για να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματος.
Φάρμακα για τον θυρεοειδή: Τα χάπια θυρεοειδικών ορμονών μπορούν επίσης να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματος, να επηρεάσουν τη ρύθμιση της θερμοκρασίας και να προκαλέσουν υπερβολική εφίδρωση.
Ποιο είναι ένα ασφαλές εύρος θερμοκρασίας για τη φύλαξη των φαρμάκων
Η υπερβολική ζέστη (και το υπερβολικό κρύο) μπορεί να αλλάξει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Ορισμένα φάρμακα μπορούν να «αντέξουν» θερμοκρασίες έως και 30 βαθμούς C, αλλά γενικά θα πρέπει να φυλάσσονται στους 15-25 οC, σε δροσερό, ξηρό μέρος, μακριά από το φως του ήλιου. Οδηγίες αποθήκευσης θερμοκρασίας για συγκεκριμένα φάρμακα μπορείτε να βρείτε στους ιστότοπους των αντίστοιχων φαρμακευτικών εταιρειών. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί ο βαθμός στον οποίο υπό ακραίες θερμοκρασίες θα υποβαθμιστεί η δράση ενός φαρμάκου, επειδή κάθε φάρμακο είναι διαφορετικό.
Γενικά, πρέπει να προσέχουμε ώστε τα φάρμακα δεν μην να αφήνονται σε συνθήκες μεγάλης ζέστης, σε αυτοκίνητα για ώρες ή σε ταχυδρομικά κουτιά, εάν πρόκειται για φάρμακα που παραγγέλνονται μέσω ταχυδρομείου.