Τα σκελετικά υπολείμματα ενός άνδρα και μιας γυναίκας ανακαλύφθηκαν στην Πομπηία, μαζί με μια κρύπτη με νομίσματα και πολύτιμα κοσμήματα, λένε οι αρχαιολόγοι.

Η ανακάλυψη είναι μέρος μιας ανασκαφής στην περιοχή IX (9) της θαμμένης πόλης που έχει αποκαλύψει μια πληθώρα αρχαίων κτιρίων και τεχνουργημάτων, όπως ένα αρτοποιείο, ένα ανακαινισμένο σπίτι και δωμάτια διακοσμημένα με περίτεχνα σχέδια.

Στην Πομπηία ζούσαν περίπου 20.000 άνθρωποι όταν θάφτηκε κάτω από τέφρα και ηφαιστειακό γυαλί κατά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.. Η τελευταία ανακάλυψη προσθέτει περισσότερες λεπτομέρειες στην εικόνα του πώς ήταν η ζωή στην πόλη πριν από την καταστροφή. Τα πτώματα βρέθηκαν σε ένα μικρό υπνοδωμάτιο που χρησιμοποιούταν ως προσωρινός χώρος ύπνου, ενώ το μεγάλο σπίτι βρισκόταν υπό ανακαίνιση, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους που έκαναν την ανακάλυψη.

Η γυναίκα βρέθηκε στο κρεβάτι. Στα χέρια της κρατούσε μια μικρή κρύπτη από χρυσά, ασημένια και χάλκινα νομίσματα, καθώς και χρυσά και μαργαριταρένια σκουλαρίκια. «Το δωμάτιο επιλέχθηκε ως καταφύγιο από τα δύο άτομα, ενώ περίμεναν το τέλος της πτώσης της ελαφρόπετρας που σταδιακά γέμιζε τους ανοιχτούς χώρους για ώρες στο υπόλοιπο σπίτι», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι αρχαιολόγοι. Επειδή η πόρτα ήταν κλειστή, το δωμάτιο παρέμεινε απαλλαγμένο από ελαφρόπετρα, αλλά το ζευγάρι εγκλωβίστηκε μέσα. «Παγιδευμένοι στο στενόχωρο δωμάτιο, ο θάνατός τους προκλήθηκε από το πυροκλαστικό κύμα που τους έθαψε», είπαν οι αρχαιολόγοι.

Το δωμάτιο, το οποίο περιείχε ένα ξύλινο κρεβάτι, σκαμνί, μπαούλο και μαρμάρινο τραπέζι, ήταν κοντά στο δωμάτιο Blue Shrine, το οποίο ανακαλύφθηκε τον Ιούνιο, και δίπλα στο μεγάλο σαλόνι που είναι διακοσμημένο με τοιχογραφίες. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης χάλκινα, γυάλινα και κεραμικά αντικείμενα ακόμα στη θέση τους στο τραπέζι. Στο πάτωμα βρέθηκε ένα μεγάλο χάλκινο καντηλόπημα.

«Η ευκαιρία να αναλύσουμε τα ανεκτίμητα ανθρωπολογικά δεδομένα σχετικά με τα δύο θύματα που βρέθηκαν μέσα στο αρχαιολογικό πλαίσιο που σημάδεψε το τραγικό τους τέλος, μας επιτρέπει να ανακτήσουμε σημαντικό όγκο πληροφοριών για την καθημερινή ζωή των αρχαίων Πομπηίων και τις μικροϊστορίες ορισμένων τους, με ακριβή και έγκαιρη τεκμηρίωση, επιβεβαιώνοντας τη μοναδικότητα της επικράτειας του Βεζούβιου», δήλωσε ο διευθυντής του πάρκου, Gabriel Zuchtriegel.

Περιέγραψε τις ανασκαφές ως «ένα έργο στο οποίο αρχαιολόγοι, ανθρωπολόγοι και ηφαιστειολόγοι συνεργάζονται για να ανασυνθέσουν τις τελευταίες στιγμές της ζωής ανδρών, γυναικών και παιδιών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια μιας από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές της αρχαιότητας».

Οι τρέχουσες ανασκαφές στην περιοχή IX ξεκίνησαν αρχικά για να αποτρέψουν την κατάρρευση της εξωτερικής περιμέτρου του χώρου. Παρείχαν μερικές από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις που έγιναν ποτέ στην αρχαία πόλη.

Πηγή: CNN

[mc4wp_form id="278"]