Ένας προϊστορικός οικισμός 2.000 ετών αποκαλύφθηκε στη θέση μιας νέας φυλακής. Στοιχεία 16 στρογγυλών σπιτιών ανακαλύφθηκαν σε μια ανασκαφή που πραγματοποιήθηκε ως μέρος μιας πρώτης φάσης ανάπτυξης του HMP ​​Highland στο Inverness.

Οι αρχαιολόγοι είπαν ότι ο οικισμός κατοικήθηκε στην εποχή του Σιδήρου και του Χαλκού. Είπαν ότι ορισμένα ευρήματα, συμπεριλαμβανομένων καλουπιών από πηλό και υλικού από κράμα χαλκού, θα μπορούσαν να είναι ηλικίας 3.000 ετών και πιθανώς να χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή σπαθιών.

Τα υπολείμματα των στρογγυλών σπιτιών περιλάμβαναν τρύπες όπου τοποθετούνταν ξύλινοι στύλοι για να υποστηρίξουν έναν σημαντικό αριθμό καλύβων. Οι αρχαιολόγοι είπαν ότι οι εσωτερικοί χώροι ορισμένων από τα σπίτια προστατεύονταν από ξύλινη περίφραξη.

Βρέθηκε ακόμα μια ποικιλία προϊστορικών τεχνουργημάτων, συμπεριλαμβανομένων μεταλλικών από σίδηρο και κράμα χαλκού, πέτρινες ασβεστόλιθες για ακόνισμα εργαλείων και πέτρινοι χειρόμυλοι για λείανση σιτηρών. Αποκαλύφθηκαν επίσης κεραμικά και επεξεργασμένος πυριτόλιθος.

Η AOC Archaeology Group είπε ότι εργάστηκε μαζί με εργολάβους της UBCivils και του Balfour Beatty για να διασφαλίσει την προσεκτική ανασκαφή εκτεταμένων θαμμένων λειψάνων. Η ανασκαφή έγινε για λογαριασμό της Υπηρεσίας Φυλακών της Σκωτίας (SPS).

Ο χώρος της φυλακής βρίσκεται μέσα σε ένα πολύ μεγαλύτερο αρχαιολογικό τοπίο όπου έχουν βρεθεί προηγουμένως σημαντικά ευρήματα σε εθνικό επίπεδο στα Culduthel, Slackbuie και West Link Road. Η Mary Peteranna της AOC είπε ότι η τελευταία ανασκαφή ήταν μια ομαδική προσπάθεια. «Η συνεργασία κατέστη δυνατή με την υποστήριξη της Υπηρεσίας Φυλακών της Σκωτίας», είπε. «Διευκόλυναν τη διαδικασία φύλαξης των ευρημάτων στον χώρο και υποστήριξαν πλήρως την παρουσίαση των αποτελεσμάτων ώστε να είναι διαθέσιμη στο κοινό. Αυτό είναι ένα πραγματικά σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Inverness».

Η Lorraine Roughan, στέλεχος του προγράμματος SPS για το HMP Highland, δήλωσε: «Αυτή η ανακάλυψη ενσωματώνει τη σημασία της τοποθεσίας για την κοινότητα του Inverness, τόσο ιστορικά όσο και σήμερα».

Το HMP Highland θα αντικαταστήσει τη φυλακή Inverness, η οποία είναι άνω των 120 ετών, και θα έχει χωρητικότητα 200 κρατουμένων. Το κόστος της νέας φυλακής αναμένεται να είναι τετραπλάσιο από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί και να ολοκληρωθεί έξι χρόνια αργότερα από το προγραμματισμένο.

Πηγή: BBC

[mc4wp_form id="278"]