Οι ερευνητές λένε ότι έχουν εντοπίσει την προέλευση της λεγόμενης «Πέτρας του Βωμού» του Stonehenge, του μονόλιθου στο κέντρο ενός από τα πιο μυστηριώδη μνημεία του κόσμου.
Ο σκοπός αυτής της προϊστορικής δομής στη νότια Αγγλία ήταν από καιρό ένα αίνιγμα, αν και οι επιστήμονες μπόρεσαν τα τελευταία χρόνια να προσδιορίσουν από πού προέρχονται οι περισσότερες από τις πέτρες της: Οι όρθιες πέτρες sarsen έχουν εντοπιστεί στην κοντινή περιοχή Marlborough Downs στην Αγγλία, ενώ οι μικρότερες γαλαζόπετρες έχουν τις ρίζες τους στη Νοτιοδυτική Ουαλία.
«Το Altar Stone ήταν το τελευταίο που δεν κολλούσε», λέει ο Anthony Clarke, Ph.D. φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Curtin της Αυστραλίας και κύριος συγγραφέας μιας νέας μελέτης σχετικά με την προέλευση της πέτρας που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Nature. Ο Clarke, ο οποίος σπουδάζει γεωχρονολογία (η επιστήμη της χρονολόγησης της εποχής των βράχων), ήταν πάντα γοητευμένος από το Stonehenge ιδιαίτερα – μεγάλωσε σε ένα αγρόκτημα στη νοτιοδυτική Ουαλία, από όπου προέρχονται μερικές από τις πέτρες του.
Η ίδια η πέτρα του Altar Stone των έξι τόνων – η οποία σήμερα βρίσκεται σπασμένη στο έδαφος, μερικώς καλυμμένη από δύο άλλες πέτρες που πιστεύεται ότι έχουν καταρρεύσει πάνω της – πιστεύεται ότι προέρχεται από τη Νότια Ουαλία, αλλά έρευνα που δημοσιεύτηκε πέρυσι ουσιαστικά απέκλεισε όποια δυνατότητα.
Ο Clarke, ο οποίος σπουδάζει γεωχρονολογία (η επιστήμη της χρονολόγησης της εποχής των βράχων), ήταν πάντα γοητευμένος από το Stonehenge ιδιαίτερα — μεγάλωσε σε ένα αγρόκτημα στη νοτιοδυτική Ουαλία, από όπου προέρχονται μερικές από τις πέτρες του.
Η ίδια η πέτρα του Altar Stone των έξι τόνων – η οποία σήμερα βρίσκεται σπασμένη στο έδαφος, μερικώς καλυμμένη από δύο άλλες πέτρες που πιστεύεται ότι έχουν καταρρεύσει πάνω της – πιστεύεται ότι προέρχεται από τη Νότια Ουαλία, αλλά έρευνα που δημοσιεύτηκε πέρυσι ουσιαστικά απέκλεισε την πιθανότητα.
Ο Clarke συνδέθηκε μέσω email με τον Nick Pearce, έναν από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Aberystwyth που είχε εργαστεί σε αυτή τη μελέτη, και δέχθηκε την προσφορά του να του στείλει μερικά δείγματα της πέτρας του Altar για ανάλυση.
Αυτό περιλάμβανε την εξέταση της ηλικίας και των χημικών χαρακτηριστικών καθενός από τους κόκκους ορυκτών που ενώθηκαν για να σχηματίσουν τον ψαμμίτη, εξηγεί ο Clarke.
«Όταν παίρνεις αυτό το προφίλ – αυτό το δακτυλικό αποτύπωμα, κατά κάποιον τρόπο – του βράχου, μπορούμε να το συγκρίνουμε ιατροδικαστικά με πιθανές περιοχές πηγής σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο», λέει. «Και όταν το κάναμε αυτό… ήταν εντυπωσιακά παρόμοιο με τα ιζηματογενή πετρώματα της λεκάνης της Ορκαδίας (Orcadian Basin)».
Αυτό ήταν εκπληκτικό, σε μεγάλο βαθμό επειδή το Orcadian Basin βρίσκεται στη βορειοανατολική Σκωτία – πάνω από 450 μίλια μακριά από την τοποθεσία του Stonehenge. Όταν λάβαμε για πρώτη φορά το πρώτο είδος δέσμης δεδομένων, το κοίταξα και είπα: «Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι τόσο ευδιάκριτα σκωτσέζικο», προσθέτει ο Clarke. «Έτσι, κάναμε περισσότερη ανάλυση… ξανά και ξανά, δεν ήταν τόσο ξεκάθαρο ότι δεν προερχόταν από τη νότια Βρετανία, και έδειχνε μια σχέση με αυτή τη λεκάνη της Ορκαδίας. Είναι απλά αξιοσημείωτο».
Το ταξίδι της πέτρινης εποχής θα μπορούσε να είναι απόδειξη υψηλού επιπέδου κοινωνικής οργάνωσης
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο βράχος των περίπου 5443 κιλών και μήκους 5 μέτρων ταξίδεψε με κάποιο τρόπο εκατοντάδες μίλια από τη Σκωτία στην Αγγλία, πολύ πριν από την εφεύρεση του τροχού. (Οι αρχαιολόγοι υποπτεύονται ότι εγκαταστάθηκε στο Stonehenge κάπου γύρω στο 2620 π.Χ. έως το 2480 π.Χ.)
Όπως το θέτει ο Clarke, μόνο η οδήγηση από τη Βόρεια Σκωτία στην Αγγλία είναι ένα σχετικά επίπονο ταξίδι ακόμα και αυτές τις μέρες. «Κάντε μια σκέψη για τους νεολιθικούς προγόνους μας, με το τοπίο με πυκνά δάση, ποτάμια, βάλτους και βουνά – θα ήταν τρομερό, αν όχι αδύνατο», προσθέτει.
Δεν είναι σαφές γιατί η πέτρα απομακρύνθηκε τόσο μακριά ή πόσο καιρό κράτησε η διαδικασία. Αλλά υπάρχουν μερικές θεωρίες για το πώς έκανε το ταξίδι. Η μία είναι ότι τεράστια τείχη παγετώνων έφεραν την πέτρα προς τα νότια, αλλά ο Clarke λέει ότι οι ανακατασκευές του φύλλου πάγου δείχνουν ότι θα το είχαν μετακινήσει πραγματικά προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Αυτός και οι άλλοι ερευνητές πιστεύουν ότι η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι μεταφέρθηκε στην Αγγλία με βάρκα, ειδικά επειδή υπάρχουν ήδη στοιχεία για ένα νεολιθικό θαλάσσιο εμπορικό δίκτυο ειδών όπως εργαλεία και βοοειδή. Εάν ναι, λέει ότι θα υποδείκνυε μια «μάλλον προηγμένη και εξειδικευμένη κοινωνία».
«Τέτοια δρομολόγηση καταδεικνύει υψηλό επίπεδο κοινωνικής οργάνωσης με ενδοβρετανικές μεταφορές κατά τη νεολιθική περίοδο», αναφέρει η μελέτη της ομάδας.
Οι έξι ερευνητές, με έδρα την Αυστραλία, την Ουαλία και την Αγγλία, πέρασαν χρόνια δουλεύοντας μαζί ουσιαστικά στη μελέτη. Συναντήθηκαν μόνο από κοντά για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα — στο Stonehenge, φυσικά.
Πηγή: NPR